torstai 25. heinäkuuta 2013

Vuokrataan halpa maikka

25.7. Yle


Turussa on aloittamassa tiettävästi ensimmäinen luokan- ja aineenopettajan sijaisia vuokraava yksityisyritys. Opettajia ja OAJ:ta huolestuttavat yrityksen tarjoamat alhaiset palkat.

Kouluun.com-nimisen vuokraopettajia välittävän yrityksen perusajatuksena on vähentää rehtoreiden työtaakkaa, kun sairastuneille opettajille pitää löytää sijaisia. Yksi tai useampi sijainen luvataan koululle yhdellä puhelinsoitolla puolentoista tunnin kuluessa. 

Kaikki rehtorit ovat tosi ilolla ja mielenkiinnolla ottaneet ajatuksemme vastaan.

- Me tarjoamme ammattitaitosta ja osaavaa sijaishenkilökuntaa juuri näihin opettajien äkillisiin sairastumisiin. Sijaisuuksien kestot ovat yhdestä viiteen päivään, yrityksen koordinaattori Petri Hyrsky kuvailee.

Opetusalan ammattijärjestössä OAJ:ssa ajatus sijaisten koordinoinnista ja rehtoreiden työtaakan helpottamisesta saa kiitosta, mutta uuden turkulaisyrityksen palkkauksen lainmukaisuus epäilyttää.

- Lyhytaikaisetkin sijasopettajat työskentelevät virkavastuulla. Se tarkoittaa, että kunnan tai kaupungin pitää tehdä työsopimus suoraan palkattavan henkilön kanssa. En oikein ymmärrä, miten tällainen voi olla mahdollista, ihmettelee työmarkkina-asiamies Kirsti Hietaranta OAJ:sta.


Enkeliporsas herätettiin väkisin kesäkeskeytyskoomastaan. En ole aikaisemmin kirjoittanut yhtään juttua heinäkuussa. Hieraisin silmiäni, kun aamutuimaan luin Ylen uutisia - mätääkin mädempää mätäkuun tarinaa: 

Kouluun.com tarjoaa ammattitaitoisia ja osaavia opettajia puoleen hintaan.

Piipahdin Kouluun.comin sivuilla. Etusivulla on viehättävä kuva innokkaasta pikkukoululaisesta ja teksti: 

Tule tekemään maailman tärkeintä työtä!

Etusivullaan Kouluun.com listaa perusperiaatteitaan:

- Ei sitoumuksia
- Laskutetaan vain tehdyistä tunneista, ei muita kustannuksia
- Tuntisijainen kouluun tai päiväkotiin jopa 1,5 tunnin varoitusajalla!
- Osaava ja positiivinen henkilökunta. Työhönottoprosessissa käydään läpi haastatteluja, todistuksia sekä suosituksia.
- Paikallinen, joustava, luotettava ja edullinen

Mistä yritys aikoo saada osaavaa ja positiivista henkilökuntaa puoleen hintaan? Kuka rehtori ilkeää käyttää turkulaista riistoyritystä tilapäistyövoiman rekrytointiin?

OAJ:n on ilman muuta kiellettävä rehtoreita käyttämästä Kouluun.com yrityksen "palveluita".  

Pätevälle opettajalle on maksettava pätevän opettajan palkka. Sijaistaminen ei muutenkaan ole aina kovin herkkua työtä.