torstai 11. toukokuuta 2017

Lisää liksaa luokanopettajille

11.5. OAJ

OAJ:n Luukkainen vaatii ohjelmaa opettajien palkkojen nostamiseksi

Opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan peruspalkkoja pitää korottaa sadoilla euroilla. Näin vaatii OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, jonka mielestä alan palkkaus ei vastaa läheskään työn vaativuutta eikä opettajien korkeaa koulutustasoa.

Ensi syksynä uusista sopimuksista neuvotellaan näillä näkymin liittokohtaisesti. Julkinen
sektori ja sen suurena ryhmänä opettajat ja lastentarhanopettajat lähtevät turvaamaan palkkakehitystä takamatkalta.

– Palkankorotukset ovat olleet pyöreä nolla, lomarahoja on leikattu, eikä paikallinen sopiminen tuo todellisuudessa mitään lisää, toisin kuin yksityisellä sektorilla. Kenelläkään maisteritason tutkinnon suorittaneella ei edes lähtöpalkka saisi olla alle 3 000 euroa.

* * *

11.5. OAJ


Oletko valtuutettuna valmis työtaistelutoimiin? Onko kenttä valmis työtaistelutoimiin? Puheenjohtaja Olli Luukkainen vaati kevätvaltuuston avauspuheessaan opetus-, kasvatus- ja tutkimusaloille satojen eurojen korotusta peruspalkkoihin.

* * *
OAJ:n ylin päättävä elin, valtuusto, aloitti tänään kevätkokouksensa OAJ:n Valopihalla Pasilassa. Minut valittiin OAJ:n valtuustoon kaudelle 2014-2018. Jäin eläkkeelle viime keväänä, joten valtuustokauteni jäi puoleen väliin. Pähkinärinteen koulun opettaja Tiina Pesonen jatkaa tilallani.

Kaksivuotiskauteni oli OAJ:n historian vaisuin. Hyvin mieleenpainuva oli puheenjohtaja Olli Luukkaisen puhe ensimmäisessä valtuuston kokouksessani. Hän totesi jotenkin näin, että en voi luvata teille seuraavan neljän vuoden aikana mitään muuta kuin verta, hikeä ja kyyneleitä. Talouden madonluvut olivat silloin sellaiset. 

Kahden vuoden aikana ei valtuustosalissa juuri palkoista puhuttu. Puhuttiin paljon yhteisestä opettajuudesta

Nyt talous on nousussa. Kun talous on nousussa, voidaan puhua opettajien palkoistakin. Lausutaan ääneen jopa maaginen yhdyssana työtaistelu.

Luukkainen totesi tänään, että alan palkkaus ei vastaa läheskään työn vaativuutta eikä opettajien korkeaa koulutustasoa.

Näin on, mutta vääjäämätön tosiasia on, että luokanopettajien palkat ovat jääneet jälkeen muiden paitsi lastentarhanopettajien palkkoihin nähden. Alkupalkka ei ole riittävä pääkaupunkiseudulla asumiseen ja elämiseen.

Luokanopettajan peruspalkka 20-vuotisen työrupeaman jälkeen on vajaat 3400 euroa. Suomalaisen opettajan urakehitystä ei rahalla palkita kuten monissa muissa Suomen verrokkimaissa tehdään.

Luokanopettajien työn vaatimustaso on viime vuosien aikana noussut kohisten. Luokanopettajat yrittävät kasvattaa esim. inkluusio-oppilaista yläkoulukelpoisia. Luokanopettajat ottavat ensimmäisenä vastaan maahanmuuttajaoppilaat, joita tietyillä alueilla on paljon. Missään muussa koulutusputken vaiheessa opetusryhmät eivät ole niin heterogeenisiä kuin alakoulussa.

Aloitetaan opettajien palkkaremontti ensin tasaamalla eri opettajaryhmien palkkaeroja, sitten vasta on opettajien palkkojen yleisten tasokorotusten vuoro. Peruskoulunopettajien palkka on nostettava lukion opettajien tasolle. 

Parasta yhteisopettajuutta on opettajien palkkojen tasavertaisuus. Milloin viimeeksi olet kuullut opettajien keskuudessa puhuttavan solidaarisesta palkkauksesta?

Oletko valmis työtaistelutoimiin?

4 kommenttia:

 1. Asiallinen mielipide ja oikea. Olen jo vuosia ihmetellyt, miksi minun työpanoksen alakoulussa on vähempiarvoinen kuin yläkoulun tai lukion opettajan vastaava. Opetusvelvollusuuskin on alakoulun puolella suurempi, oppilaat vuosi vuodelta haastavampi. En todellakaan näe yhtään syytä, miksi alakoulun opettajan palkka pitäisi olla pienempi.

  VastaaPoista
 2. Tarkoittiko Luukkainen sitä, että peruspalkkoja pitää nostaa sadoilla euroilla, mutta muita palkanosia laskea?

  Minustakin pitää eri opettajien palkkojen olla samanlaisia ja tasa-arvoisia. Miksei OAj yhtenäistä eri opettajien opetusvelvollisuuksia, KT tuskin vastustaa. Koulutuksen säästöt ja valtion velka säätelevät pitkään palkankorotusvaran ja on minusta nolla, valitettavasti.

  Lakkoilu on viimeinen asia, mitä kannattaa tehdä. Koulutussäästöjä pitää vastustaa, jotta saadaan opettajia kouluun.

  PS. Kuuluun OAJ:hin

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että palkka-asialle aletaan tehdä jotain. Entä ne opettajat, jotka tekevät vuosi toisensa jälkeen jonkinlaista sijaisuutta ilman kesän palkkaa? Moni tekee tänä päivänä useita vuosia töitä näin, ennen kuin saa mahdollisesti viran. Käytännössä näiden opettajien työssä roikkuu ale-lappu, joka ajaa osan opettajista tekemään muita, vähemmän kuormittavia töitä. Tähän epäkohtaan on myös puututtava, ennen kuin meillä on opettajapula. Tehdystä työstä on maksettava sitä vastaava korvaus. Työttömyyspäiväraha kesältä ei korvaa ansionmenetystä reilusti. Ja oliko vielä niin, että kesältä ei sitten kerry myöskään eläkettä.

  VastaaPoista
 4. Tärkeällä asialla.

  Mutta mitä tämä tarkoittaa: "Missään muussa koulutusputken vaiheessa opetusryhmät eivät ole niin heterogeenisiä kuin alakoulussa."

  VastaaPoista