lauantai 20. elokuuta 2016

Luokanopettajan palkkapersliuku

20.8. Iltalehti


Kun Iltalehti selvitti yksityisen sektorin keskipalkkoja vuosilta 2010-2015, erityisesti kaksi asiaa sattuu silmään.

Ensinnäkin nuorimpien koululaisten opettajat ja lastentarhaopettajat vaikuttavat olevan hurjassa palkkakuopassa: keskipalkka oli viime vuonna vain 2 635 euroa - ja palkkakehitys vuosina 2010-2015 peräti 11,9 miinuksella.

Toinen silmään pistävä fakta löytyy toisesta ääripäästä. Suurimpien nousijoiden palkat ovat nousseet vertailun perusteella useita kymmeniä prosentteja.

Korkeimpana listalla ovat muun muassa hotellin- ja ravintolanjohtajat sekä erikoislääkärit.

Siitä huolimatta esiin nousee kysymys, miksi palkkaerot ovat näinkin suuret: useita kymmeniä prosentteja.

Hämmentävään tilastoharhaan on todennäköisesti selitys, muistuttaa opettajien - ja myös peruskoulun alakoulun opettajien ja lastentarhaopettajien - ammattijärjestön OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

- Jos vertaa identtisessä työssä vuonna 2010 ja vuonna 2015 olleen henkilön palkan nousua, niin kyllä sellaisen henkilön palkka on noussut. Erot voivat johtua esimerkiksi vaihtuvuudesta eli on ollut esimerkiksi eläköitymisistä.

Kun töissä on vuonna 2010 ollut täydellä kokemuslisällä oleva eläköityvä opettaja, vuonna 2015 hänen tilalleen on saattanut tulla vastavalmistunut ja työnuraansa aloitteleva luokanopettaja.

- Siinä on aika iso palkkaero. Esimerkiksi tällainen rakenteellinen tekijä voi olla mahdollinen, Väisänen muistuttaa.


Palkkaleikkaukset näkyvät.

Luokanopettajien asema palkkavertailussa alkaa olla samanlainen kuin 1980-luvun alussa. 

Muistan hyvin, kun Hiekkaharjun koulun opettaja, aktiivinen ay-mies, Kalevi Lohikoski näytti meille opettajien 1970-luvun tilastoja. Nokkaan tuli joka vuosi eli palkkakehitys oli negatiivinen, kun muut ammattiryhmät saivat mojoaviakin palkankorotuksia. 

Tilanne eskaloitui vuoden 1984 opettajien lakkoon, jonka avulla kurottiin muiden ammattiryhmien palkkaetumatkaa kiinni. Saatiin se kuuluisa tonni lisää liksaa.

1990-luvun lamasta lähtien peruskoulua on kurjistettu vuosi vuodelta. Jostain syystä koulutuksen kurjistamisesta on tullut jonkinlainen yhteisesti sovittu agenda.

Suuri osa peruskoulun menoista on palkkamenoja, joten ei tarvitse olla mikään meedio tajutakseen, mistä ne säästöt on oikein otettu.

Vaikka Iltalehden palkkavertailu koskee yksityiskouluja, sama negatiivinen kehitys on nähty myös julkisella puolella. Palkka on voinut nousta symbolisella tasolla, mutta nousu on otettu pois karkealla kädellä. On leikattu tuntikehystä, vähennetty jako-, tuki- tai kerhotunteja.

OAJ:n ekonomisti Mika Väisäsen mukaan erot voivat johtua esimerkiksi vaihtuvuudesta eli on ollut esimerkiksi eläköitymisistä.

Eläköitymisen merkitys ei voi olla -11,9 prosentin luokkaa, sillä eläköitymistä on tapahtunut myös muissa ammattiryhmissä. Sitä suurta ikäluokkaa lähti eläkkeelle ammatista kuin ammatista.

Kyse ei ole pelkästään tilastoharhasta kuten Väisänen väittää.

Kyllä luokanopettajien suhteellinen palkka on oikeasti laskenut. Olemme oikeasti palkkakuopassa.


Lastentarhan- ja luokanopettajat ovat opettajien paariaa. Jossain vaiheessa eskaloidutaan taas lakkoon.

Lisäys:


Niin, ja ne opettajilta pois otetut tunnit ovat aina pois myös lapsilta.

2 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle, Kai-Ari Lundell, siitä, että jaksat näitä(kin) asioita miettiä ja meille laiskemmille kirjoitella näkyviksi. Annat aina ajattelemisen aihetta ;-)

    VastaaPoista
  2. Tein pikaisen selvityksen siitä, mitä luokanopettajien, pk-lehtoreiden ja lu-lehtoreiden taulukkopalkoille on tapahtunut vuosina 2003-16. Kaikissa ryhmissä alkupalkka on noussut noin 40 %, mutta loppupalkka ainoastaan 26-28 %. Kyseisenä ajanjaksona kaikkien palkansaajien ansiokehitystä kuvaava ansiotasoindeksi on noussut 48 %. Opettajien (sekin vaatimaton) alkupalkkakehitys on ostettu sillä, että ikälisiä on sulautettu alkupalkkaan. Surkeaa, sanon minä.

    Jos opettajat olisivat saaneet vuosina 2003-16 saman siivun ansiotason kasvukakusta kuin muutkin, vastavalmistuneen palkka olisi 200 ja konkarin palkka 500 euroa enemmän kuin nyt. Kun miettii samaan aikaan tapahtuneita leikkauksia ylitunteihin sekä eläke-etuihin, ammattimme statuksen sukellus esimerkiksi 80-luvulta lähtien on ollut huikea. Kesäloma on todella laiha lohtu, eikä edes palkkaan verrattavissa oleva etu, kun suuri osa opettajista tekee vuodessa joka tapauksessa tunnit "sisään". Todellako työnantaja haluaa ajaa (laskutaitoisimmat) opettajat alanvaihtoon?

    -Lehtori

    VastaaPoista