Kun kävelen Lounais-Vantaan uusilla kouluilla, Hämeenkylän tai Rajatorpan kouluilla, sisällä tai ulkona, katseeni haahuilee erilaisilla pinnoilla. Sisällä on pyritty viihtyisyyteen, mutta myös akustiikan parantamiseen. Ulkona on panostettu leikkipaikkojen monipuolisuuteen ja turvallisuuteen.
Pähkinärinteen koulu peruskorjattiin pari vuotta ennen kuin Hämeenkylän tai Rajatorpan koulut. Remontti tehtiin uuden oppimisympäristön ehdoilla. Kaikki kolme koulua ovat ns. sukkakouluja eli kengät jätetään eteiseen, hiekkapöly ei lennä kaikkialle.
Pähkiksen vanhat kovat linoleum-laatat vaihdettiin pehmeämpiin linoleum-mattoihin. Kouluun ei asennettu kokolattiamattoja. Kestävyyden ja ehkä myös siivouksen kannalta ratkaisu oli hyvä, mutta ei akustiikan. Joissain tiloissa kaiku häiritsee.
Hämiksen paljon kulutusta vaativat lattiat kuten aulojen tai opettajienhuoneen lattiat on päällystetty punotuilla muovimatoilla. Ratkaisu on erinomainen, kestävyys, siivottavuus sekä hyvä akustiikka.
Hämiksen luokissa on harmaat kankaiset kokolattiamatot, jotka ovat akustisesti todella hyviä. Kokolattiamatot koostuvat paloista, joten niitä voi tarpeen mukaan vaihtaa.
Rajiksessa luokissa on ainakin kahdenvärisiä kankaisia kokolattiamattoja. Akustiikka toimii hyvin. Oranssi matto on käytävämatto, kestävää punottua muovimattoa.
Jos suunnittelisin koulua, asentaisin luokkiin sekä käytäville eri värisiä punottuja muovimattoja. Ne toimivat akustisesti hyvin ja ovat kestäviä sekä helposti siivottavia.
Molemmissa kouluissa on jätetty esille jonkin verran betonia. Molemmissa kouluissa tolpat on jätetty betonille, Rajiksessa myös ikkunaseinät. Hämiksen ratkaisu on onnistunut. Mielestäni Rajiksen kokonaiset betoniseinät tekevät luokat hieman kolkoiksi.
Rajiksen betoniseinät ovat kyllä jotenkin elävän näköisiä, eivät tylsiä. Seiniin on jäänyt rakentajien lyijykynillä tehtyjä merkintöjä. Tulee mieleen vanhat puiset purkutalot, joista voi löytyä koukeroisilla numeroilla tehty rakentajien laskelmia.
Rajiksessa ikkunanpuitteet ovat valkoiseksi maalattua puuta, Hämiksessä lakattua puuta eli väri on puunväri.
Kuvassa on Rajiksen aulan portaat. Hämiksen ja Rajiksen liikuntasalit on suunniteltu vain liikuntaa varten. Molemmissa kouluissa on iso ruokala, joissa on iso näyttämö. Isot ja leveät portaat kulkevat toiseen kerrokseen. Portailla on kankaiset kokolattiamatot istuskelua varten. Juhlat pidetään siis ruokasalissa, ja portaatkin toimivat katsomoina.
Ratkaisu on hyvin toimiva. Näyttämöä voidaan käyttää milloin vain, eikä esiintymiset tai juhlien treenit haittaa liikunnanopetusta tai urheiluseurojen liikuntakäyttöä. Esim. omassa koulussani Pähkiksessä liikunnanopetus ja iltakäyttö piti lopettaa joskus turhankin aikaisin, koska ennen juhlia saliin piti rahdata näyttämö ja äänentoistolaitteet. Liikunta pidettiin silloin ulkona kuten varmaan myös moni urheiluseura niin teki.
Hämiksen sali
Rajiksen sali
Molempien salien lattiat ovat pehmeähköä muovia, liikuntatunneilla ne ovat mukavia ja turvallisia, eivät kovia ja liukkaita. Kentällä voidaan huoleta pelata salibandyakin, kilpakorikseen puulattiat ovat parempia, mutta juniorikorikseen ja treeneihin sopivat pehmeät muovimatot sopivat hyvin.
Rajiksen sali on liian pieni, puolikkaat salit ovat pieniä liikunnanopetuksessa. Hämiksen sali on fantastisen iso, teen salista myöhemmin erillisen kuvaesittelyn.
Molempien koulujen pihat ovat aivan upeasti suunniteltu, välituntunneilla liikutaan paljon ja liikkumisvaihtoehtoja on paljon. Teen jokaisen kolmen koulun pihasta oman tarinansa.
Rajiksen pihalla on iso sekoitemassalla päällystetty pehmomonttu, kuopan pohjalla on turvallista puuhaketta.
Hämiksen pihan leikkipaikoilla on käytetty pehmomassoja, puuhaketta ja hiekkaa. Asfalttiakin löytyy.
Rajiksessa on laajahko asfalttialue, jossa on punaisella asfaltilla tehtyjä leikkialueita.
Hämiksen ja Rajiksen kouluihin on rakennettu komeat jalkapallohäkit, Pähkikseen ei. Futishäkkien pinnat ovat tekonurmea, Hämiksessä pelialustana on hiekkanurmi, Rajiksessa rouhemuovinurmi, molemmat toimivat hyvin.
Hämiksen ja Rajiksen korishäkkien alustoina on asfaltti, jostain syystä Pähkikseen ei tehty kunnollista ulkokoriskenttää ollenkaan.
Uusien koulujen pihat ja kentät toimivat alueidensa lähiliikuntapaikkona, kun koulut ovat kiinni. Ajatus on loistava.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti