tiistai 4. toukokuuta 2010

Helsingin tuntikehysleikkuri

HS 4.5.

Peruskoulun opetuksen tuntikehyksiin suunnitellaan leikkauksia syksyllä 2011. Vähennykset kohdennettaisiin siten, että ala-asteen opetusta leikattaisiin prosentilla ja yläasteen kahdella prosentillla.

Käytännössä vähennykset voivat tarkoittaa esimerkiksi suurempia opetusryhmiä.

Suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Pia Pakarinen korostaa, etteivät säästöt tarkoita sijaiskieltoja tai opettajien lomautuksia.

Helsinkiläiset päättäjät Jussi Pajunen etunenässä voisivat tehdä toivioretken pohjoisrajansa tuolle puolen, Vantaalle. Muutamia vuosia sitten Vantaan koululaitos säästettiin lähes henkihieveriin. Kaikki mahdolliset keinot käytettiin. Vantaa oli koulusäästöjen edelläjäkävijä.

Nyt Vantaalaisia lapsia ei enää kuriteta, koska tiedetään, mihin ylenmääräinen "säästäminen" johtaa. Kustannukset kasvavat lumipallovyöryn lailla muiden kunnan toimialojen maksettaviksi. Ennaltaehkäisy on lähes aina halvempaa kuin jälkihoito.

Nyt Vantaalla on kohtuullinen tuntikehys jakotunteineen, tukitunteja on ja kerhotunteja saa pitää. Luokkakoot pidetään kohtuullisina. Kerran näinkin päin.

En ymmärrä millään, miksi helsinkiläisten pitää puskea samaa kivistä tietä, kun kokemusperäistä tietoa on aivan lähettyviltä annettavissa. Helsingistä on lyhyt matka Tikkurilaan, poikkesihan Pajunen vähän aikaa sitten ihmettelemässä Jumboa ja Kehä kolmosta ja vantaalaista yhteiskuntasuunnittelua. Käytännössä Pajunen torppasi Helsingin ja Vantaan yhdistymishaaveet siihen.

Ei ole mitään järkeä toistaa samoja, muiden tekemiä virheitä. Viisas ottaa muiden virheistä opiksi.

3 kommenttia:

 1. Olisiko niin, että Helsinki haluaa samalle tasolle kuin Vantaa on tällä hetkellä. Sinne on kuitenkin stadilaisesta vinkkelistä melkoinen pudotus.

  VastaaPoista
 2. Niin...muilta osin näin onkin, mutta tällä hetkellä Vantaan koululaitoksen tila on varsin hyvä.

  - suhteellisen pienet opetusryhmät
  - jakotunteja riittää
  - tukitunteja on
  - kerhoja saa pitää

  VastaaPoista
 3. Kyllä tämä on amatöörien puuhastelua: joka vuosi päätetään kehykset uudestaan. Ja vielä huippunöyryytys opettajille: asiat päätetään opetuslautakunnan, eli amatöörien ja ulkopuolisten toimesta. Kokoomus ja vihreät jyräävät lautakunnassa ainakin Helsingissä.

  Ja mikä pahinta, me opettajat luemme päätämme pyöritellen lehdestä mitä "ne" tekee meille niin kuin olisimme täydellisiä objekteja. Ja niitähän me olemmekin kun "järjestäytynyt vastarinta", eli toiminnallinen ammattiyhdistystoiminta meiltä puuttuu. Meille tulee Opettaja-lehti, jossa muutama ammattipelle esittelee "kiintoisia projekteja."

  Naurettavuuden huippu sitten: opettaja kirjoittamassa yleisönosastoon (?) suurista luokkakoista, kun meillä olisi koko ajan suoran vaikuttamisen mahdollisuus.

  Itse en kehtaa enää vanhempainilloissa valittaa tuntikehyksistä sun muista. Kansankynttilän ajat ovat ohi. Me luemme lehdistä mitä meille tehdään.  OUT (helvetin vihainen vanha mies )

  VastaaPoista