tiistai 27. huhtikuuta 2010

Wilmuilua

Hurrikaani Wilma

Hesarissa oli pari päivää sitten juttu Wilmasta. Kerrottakoon niille, jotka eivät koulumaailmaa tunne, Wilma on sähköinen yhteydenpitoväline kodin ja koulun välillä. Ennen soitettiin ja kuljetettiin reppuvihkoa eestaas.

Hesarin jutussa kerrottiin, että opettajat ja vanhemmat pitävät Wilmasta. Yläkoulun oppilaat pääosin eivät pidä Wilmasta, koska se koetaan kyyläysvälineenä. Wilmalla yläkoulun opettajat ilmoittavat oppilaiden poissaolot ja myöhästymiset sekä laiminlyönnit ja unohtamiset, mistä murrosikäiset eivät tietenkään pidä. Vanhemmat näkevät myös kurssit ja koekalenterit, mikä helpottaa patistamista.

Minäkin tietämättönä aluksi pidin Wilmaa jonkinlaisena orwellimaisena ilmentymänä, mutta olen alkanut pikkuhiljaa arvostaa Wilman ominaisuuksia. Kuten jo aikaisemmin olen todennut, opetan pitkästä aikaa ekaa luokkaa. Viimeeksi, kun opetin ekaluokkalaisia käytin julmetusti reppuvihkoa ja jouduin vastailemaan puheluihin hyvin paljon. En ole hylännyt kumpaakaan välinettä täysin. Reppuvihkoa tarvitaan pikkulappusia varten, esim. retkilappuset, kun halutaan huoltajien allekirjoitukset retkiä varten. Tekstareita vastaanotan jonkinverran ja joskus "hätätapauksissa" on soitettavakin.

En juurikaan lähettele Wilmalla tietoja oppilaiden unohduksista, paitsi jos ne ovat riistäytyneet käsistä. Mutta yleisten tiedotteiden suhteen Wilma on ylivoimainen. Ilmoitan sillä koepäivät ja kaikki tavallisesta poikkeavat yleiset asiat. Yhdellä napin painalluksella lähetän viestin kaikille vanhemmille kerralla. Ei tarvita monistuskonetta, saksia ja liimaa.

Jotta vanhemmatkin käyttävät Wilmaa, on opettajan viestitettävä sillä säännöllisesti. Wilmassa on hieno ominaisuus, voin tarkkailla, ketkä ovat minkäkin viestin lukeneet. Yllätys oli suuri, kun huomasin, että lähes kaikki lukevat Wilmaa säännöllisesti. Pari huoltajaa, joilla ei ole konetta kotona, lukevat Wilmaa harvemmin, kirjastossa tai työpaikalla.

Tuntuu siltä, että nykyajan vanhemmille Wilma on luonteva tapa toimia. Silti Wilmakaan ei poista kodin ja koulun välisen yhteistyön perinteisiä tapoja, vanhempainiltoja tai vanhempainvartteja. Ne vartit ovat kylläkin aikoja sitten venyneet jo puolituntisiksi.

Wilma on nopea täydentäjä. Luen Wilmaa aamulla ennen kouluun lähtöä, koulussa ja vielä kerran illalla.

2 kommenttia:

  1. Hyvä renki, huono isäntä eli juuri noin käytettynä mitä parhain yhteydenpidon väline kodin ja koulun välille - yksi lisää:)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä. Luin sen Hesarin jutun, mutta en ole itse päässyt Wilmaa näkemään.

    VastaaPoista