tiistai 20. huhtikuuta 2010

Kuusivuotiaana kouluun?


Pienen tarkoituksellisen tauon jälkeen blogataan taas:

HS 20.4.


STTK:n ehdotus kouluiän alentamisesta kuohuttaa tunteita

Palkansaajakeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan ehdotus kouluiän alentamisesta sai poliitikkojen ja nettikeskustelijoiden tunteet kuohumaan.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää pohti maanantain Turun Sanomissa ratkaisuja työurien pidentämiseen ja esitti, että lapset voisivat aloittaa koulun jo kuusivuotiaana.

Tähän ei voi muuta sanoa kuin: suutari pysyköön lestissään.

Lapset käyvät jo nyt esikoulua kuusivuotiaana ja valmistautuvat koulutaipaleilleen. Keski-Euroopasta ja Britanniasta löytyy huonoja esimerkkejä liian varhaisesta koulun aloittamisesta. "Tehomyllyjen" tulokset ovat olleet heikkoja. Yksi suomalaisen "menestystarinan" syy on, että lapsille annetaan aikaa oppimiseen. Hosumalla ei pärjätä.

Lapsuutta ei saa lyhentää yhtään enempää. Suomalaisten lasten lapsuus loppuu liian aikaisin siitä toisesta päästä. Perheet luovuttavat liian helpolla, ja lapset joutuvat kokemaan tiettyjä asioita aivan liian aikaisin.

Parasta työurien pidentämistä on laittaa nuoret töihin tavalla tai toisella. Nuorten työtttömien miesten pidentyvä työttömyys on muhiva aikapommi. Töitä kyllä olisi. Työn jakaminen kuuluu työnantajille. Mäenpää voisi keskittyä olennaiseen, mitä hän osaa.

1 kommentti:

  1. Totta, työuraa voi alkupäästä hyvin pidentää aloittamatta koulua yhtään aikaisemmin. Edellisen laman aikaan ammattikoulutusta pidennettiin keinotekoisesti, voisi sinne palauttaa sen suoraan ammattiin johtavan koulutuksen, kaikki eivät halua yliopistoon koskaan ja jos joskus sitten haluavat, voivat myöhemminkin täydennyskouluttautua. Nyt liian monella jää ammattikoulukin käymättä liian teorian vuoksi.

    VastaaPoista