sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Hämeenkylän koulun liikuntahalli

 

Vantaan koululaitoksen helmen, Hämeenkylän koulun uudisrakennuksen, yhteyteen rakennettiin fantastinen liikuntahalli. Pinta-alaa on neljän normikoulusalin verran 1400 neliömetriä. 

Hallin virallinen nimi taitaa olla Hämeenkylän liikuntahalli, mutta koska halli on oleellinen osa koulua, itse käytän nimeä Hämeenkylän koulun liikuntahalli. Paras nimi on lyhyt ja ytimekäs Hämiksen halli.

Vantaalaisittain konsepti on uusi. Hallista vastaa kaupungin Liikuntapalvelut, kun taas itse koulu kuuluu Kasvatuksen ja opetuksen toimialaan. Koulun juhlat pidetään koulun tiloissa, joten halli on liikuntaseurojen käytössä iltaisin ja viikonloppuisin koko ajan. 

Toivottavasti konseptia monistetaan vahvasti uusissa kouluhankkeissa. 

Kun isoja yhtenäiskouluja rakennetaan, koulujen oheen on rakennettava myös isot liikuntahallit. Muuten liikunnanopetus ei suju asianmukaisesti. Isot hallit helpottavat samalla myös liikuntaseurojen jatkuvaa hallipulaa.

Hälyttävin hallipula sijaitsee nyt Korson alueella, kun Korson koulu puretaan. Leppäkorven koulusta laajennetaan iso yhtenäiskoulu, nyt koululla on vain pikkuinen sali. 

Leppäkorven koulun yhteyteen on rakennettava yhtä iso sali kuin Hämikseenkin. Salia ei  tarvitse suunnitella yhtään, koska malli on jo valmis ja erittäin hyväksi koettu, rakentamaan vaan!

Harmittaa, kun koululle haluttiin pari kuntosalia, jotka olisi voitu rakentaa hallin yhteyteen niin, että myös seurat olisivat voineet niitä käyttää. Saleja ei jostain syystä rakennettu, vaikka ilmeisesesti rahat olisivatkin riittäneet rakentamiseen.

Hämiksen vanhassa koulurakennuksessa kuntosalit olivat, ja oppilaat käyttivät niitä ahkerasti välituntisin. Jos kuntosalit olisi rakennettu liikuntahallin yhteyteen, myös liikuntaseurojen toimintamahdollisuudet olisivat laajentuneet.


Saliin pääsee kahta kautta. Isot oppilaat sekä ilta- ja viikonloppukäyttäjät tulevat saliin parkkipaikan kautta suoraan liikuntahalliin. Kengät jätetään heti ulkoeteiseen niille varatuille telineille. Sisäeteisessä liikuntaseurat voivat esim. turnauksissa pitää buffaa. Käytävillä voi tehdä kevyitä lämmittelyharjoituksia ennen vuorojen alkua.


Liikuntahalli kytkettiin kouluun yläkäytävällä, joten koulusta pääsee suoraan saleihin. Nyt pienten oppilaiden ei tarvitse pukeutua ja riisuutua edestakaisin. Itse asiaan eli liikkumiseen jää enemmän aikaa, kun voidaan koulusta tulla sukkasillaan sisävaatteissa suoraan pukuhuoneisiin, joita on neljä.


Olen kuluneen lukuvuoden aikana useaan otteeseen pitkiäkin toveja opettanut liikuntahallissa sekä ala- että yläkouluryhmiä. Voin vakuuttaa, että liikunnanopetus toimii loistavasti Hämeenkylän liikuntahallissa. Tilaa on useammallekin liikuntaryhmälle.

Parhaimmillaan tilanne esim. iltapäivän viimeisinä tuntina voi olla sellainen, että hallissa on vain pari yläkoulun ryhmää. Koululaiset voivat silloin pienen opetushetken ja verryttelyn jälkeen valita mieleisen lajinsa. 

Salin toiseen päähän rakennetaan voimistelualue. Yhteen lohkoon raahataan pöytätennispöydät ja laitetaan sulkapalloverkot. Yhdessä lohkossa pelataan korista, joka on Länsi-Vantaalla suosittu laji. Neljännessä lohkossa voidaan pelata salibandyä, käsistä, futsalia tai lentistä. 


Sali jaetaan neljään osaan kolmella alas laskettavalla verholla. Pari verhoa on osin ns. verkkoverhoja, mikä akustiikan kannalta on huono asia. Kun verhon toisella puolella opettaja puhuu ja pitää opetustuokiota, pelin tiimellyksen äänet kuuluvat läpi. Onneksi yhdessä väliverhossa ei ole verkko-osuutta. 

Etukäteen hallin lattia keskustelutti liikuntaväkeä. Saliin rakennettiin muovimatto, se joustaa jonkin verran, mutta onneksi se ei ole liian pehmeä. Koululiikuntaan ja junioriurheiluun sali on mitä mainioin. Mutta esim. aikuisten virallisiin korismatseihin sali ei kelpaa, mutta onneksi lähialueilta löytyy puulattialla varustettuja saleja kuten Martinlaakson ja Pähkinärinteen kouluilta sekä Energia areenalta. Lattia kestää salibandyn peluun paremmin kuin lakatut puulattiat.


Hieno yksityiskohta on, että väliverhoissa on ovet. Oppilaiden ei tarvitse mennä ulos käytävään, kun he vaihtavat liikuntahallin lohkosta toiseen.


Liikuntahallin toinen pää on varustettu voimistelun tarpeisiin. Seinällä on puolapuut, lattialla on iso ilmatäytteinen matto. Perinteiseen tapaan katosta roikkuu myös köydet ja renkaat.

Kaikki voimisteluvälineet on sijoitettu vieressä olevaan isoon liikuntavarastoon. Kuvassa näkyy myös päätyseinä, joka on peitetty verhoilla, joiden takana on iso peiliseinä tankoineen tanssijoita varten, melkoisia herkkuja Vantaan Voimisteluseuran voimistelijoille.

En tiedä, kuinka korkea hallin sisäkorkeus on, mutta veikkaisin, että sellaiset 8-9 metriä, joten hyvin harvoin esim. lentopalloa vastaan otettaessa se osuu kattoon.


Isot patjat säilytetään katon rajassa, josta ne on helppo laskea alas käyttöä varten. Näin säästetään paljon varastototilaa.


Pelien jälkeen kattoon hilataan myös käsipallomaalit, jotka toimivat myös futsal-maaleina. Länsi-Vantaalla käsipallo on suosittu laji myös kouluissa. Vantaan Atlas on kiertelee ahkerasti kouluissa esittelemässä lajiaan kuten myös PuHu Juniorit korista ja VanLe lentistä.


Saliin mahtuu peräti kaksi täysimittaista koriskenttää, mutta treeneissä ja esim. Puhu Junioreiden turnauksissa voidaan aivan hyvin pelata neljällä kentällä. Korit ovat pystysuunnassa helposti säädettäviä eri ikäisten korispelaajien peleihin.


Hämiksen hallin liikuntavarasto on suuruudeltaan liikunnanopettajan taivas, sillä se on koko hallin pitkän seinän pituinen ja noin kolme metriä leveä. Liikunnanopettajat ovat suunnitelleet, että varastoon voisi mahtua muutaman kuntolaitekin kuten pari kuntopyörää tai seinälle taittuvaa soutulaitetta.

Seinillä on kaappitilaa riittävästi, pallot ovat lukittavissa ja liikuteltavissa pallohäkeissä. Tietenkin liikunnanopettajan kannalta on oltava koko ajan tarkka, että joka lajin pallot pysyvät omissa häkeissään. Avainten ja lukkojen kanssa pitää olla erityisen tarkka, kun kaapeista ja häkeistä otetaan liikuntavälineitä. Lukot on laitettava kiinni, koska muutoin oppilaat saattavat levittää tavaroita minne sattuu.


Varaston toisessa päässä on salibandykentän laidat ja kaikki muut peliin tarvittavat välineet. Laitakärryn voi liikuttaa suoraan saliin. Hämiksen halli helpottaa kovasti SB Vantaan salipulaa.


Pelien jälkeen väripaidoille on omat ripustimensa.


Salibandymailoja on kahta kokoa sekä pienille että isoille oppilaille.


Sulkapallo on suosittu laji yläkoulun oppilaiden keskuudessa. Yhteen lohkoon saa viritettyä neljä sulkapallokenttää ja kolme pingispöytää.

Lentopallokenttää suunniteltaessa kävi virhe, kun lentisrajat maalattiin vain poikittain. Myös lentistolpat voidaan sijoittaa vain poikkikentälle. Toivottavasti asiaa korjataan pian.


Jos olisin koulussa maikkana, alkaisin vetää koulun jälkeen liikuntakerhoa. Yhteen lohkoon kolme pingispöytää, yhdessä sulista, yhdessä korista, yhdessä salibandyä. Joukkuelajeja voisi vaihdella aina välillä, futsalia ja käsistä myös. Oikeastaan joka päivä koulun jälkeen salin pitäisi olla käytössä niin kauan kunnes liikuntaseurat tulevat. Yksi maikka ja yksi liikunnanohjaaja riittäisi ohjantaan ja valvontaan aivan hyvin.

Kun on noin komea liikuntahalli, sen on oltava koko ajan käytössä.


Varasto on niin iso, että sinne mahtuu hyvin kuntoiluvälineitä. Moni oppilas menee välillä treenaamaan käsipainoilla tai muilla vehkeillä. Kaapeissa on myös kuntonyrkkeilyvälineet. Johonkin nurkkaan voisi ripustaa säkit, jotta oppilaat pääsisivät takomaan energiaansa.


Kunnolla suunnitellussa varastossa joka tavaralle on sijansa.


Varaston ovet eivät ole lukitut, joten seurat voivat käyttää varaston välineitä myös. Lukituissa kaapeissa olevia pikkuvälineitä tai häkeissä olevia palloja seurat eivät saa käyttää. Pitää vain toivoa, että seurojen valvojat ja valmentajat pitävät huolen siitä kuten liikunanopettajatkin tekevät, että varaston kamat säilyvät ehjänä ja järjestys siistinä, niin ovet pysyvät auki vastakin.

Lopuksi täytyy todeta, että Liikuntapalvelujen konsepti on mitä mainioin. Toivottavasti konseptia monistetaan ympäri Vantaata uusien ja miksei vanhojenkin yhtenäiskoulujen yhteyteen.

Annan Hämiksen liikuntahallille arvosanan 10-. 

Miinus tuli niistä kahdesta verkkoväliverhosta, jotka ovat akustisesti huonoja sekä siitä, kun koululle ei rakennettu kahta kuntosalia, kun niin kauniisti pyydettiin. Lentiskentän sijoittelussa tehtiin fiba.

Mutta vielä kerran, Liikuntapalvelut sekä Kasvatuksen ja opetuksen toimiala eivät voi juurikaan paremmin paremmin kätellä. Lounais-Vantaan koululaiset ja asukkaat kiittävät.

4 kommenttia:


  1. Hienoa, että hallin hankinta on onnistunut Hämeenkylässä. Toivottavasti muillekkin kouluille rakennetaan liikuntahallit ja hallipula saadaan ratkaistua. Hyvät tilat urheiluun ja vapaa-aikaan ovat tärkeä osa kaupungin palveluita ja ystäviemme lapset käyttävät myös usein liikuntahallia. Hienolta näyttävät uudet tilat. https://www.asennustiimi.fi/palvelut/hallin-hankinta/

    VastaaPoista
  2. Hyvä juttu että liikuntahalli toteutui! Hyvän kokoinenkin on, tilaa kyllä riittää. Meillä on myös tyttären koululle tulossa ilmeisesti teräshalli siihen viereen, ihan liikuntatarkoituksissa. Uskon että koululiikuntakin on monipuolisempaa, kun on enemmän vaihtoehtoja mitä voi tehdä.

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu että liikuntahalli toteutui! Hyvän kokoinenkin on, tilaa kyllä riittää. Meillä on myös tyttären koululle tulossa ilmeisesti teräshalli siihen viereen, ihan liikuntatarkoituksissa. Uskon että koululiikuntakin on monipuolisempaa, kun on enemmän vaihtoehtoja mitä voi tehdä.

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että tärkeä hallihanke toteutui. Hallit jakavat mielipiteitä eikä ihme, sillä mitään kaunokaisia ne eivät ole kaupunkikuvassa. Mutta kiistämätön tosiasia on, että vapaa-ajanhallit tuovat ison määrän virkistystä ja yhdessäoloa joka kuntaan ja kupunginosaan. https://linnasteel.fi/yritys/

    VastaaPoista