maanantai 16. tammikuuta 2012

Opettajat rekisteriin

Opettaja 13.1.

Opettajarekisterille vauhtia

Opettajarekisteri saa kannatusta eduskunnassa yli puoluerajojen. Viimeksi kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) jätti joulun alla hallitukselle toimenpidealoitteen valtakunnallisen opettajien tutkinto- ja kelpoisuusrekisterin perustamiseksi.

Suomessa ei ole käytössä valtakunnallista rekisteriä tutkinnon suorittaneista opettajista. Rekisterin puute aiheuttaa kunnissa ja oppilaitoksissa valtavasti töitä rekrytointiprosessien yhteydessä. Opettajan tehtäviin hakeutuvat joutuvat osoittamaan oman kelpoisuutensa erilaisin tutkinto- ja osatutkintotodistuksin.

– Hallinnollinen työ vähenisi merkittävästi, jos olisi olemassa valtakunnallinen rekisteri, josta voisi vaivattomasti todeta opettajan tutkinnon ja siitä seuraavan kelpoisuuden, Eloranta linjaa.

Opettajien kelpoisuuksien selvittämiseen menee varovaisestikin arvioiden noin 300 henkilötyövuotta. Erityisen haasteellisia ovat tilanteet, joissa opettajilla on siirtymäsäännöksiin liittyviä kelpoisuuksia tai ulkomainen tutkintotodistus.

Rekisterin perustaminen ja ylläpito tulisi Elorannan mielestä ensisijaisesti osoittaa niille oppilaitoksille, joilla on oikeus antaa todistuksia eli yliopistoille.

– Opettajan kelpoisuus kiinnostaa myös oppilaiden huoltajia ja opiskelijoita. Rekisterin pitäisi olla ainakin osittain julkinen tai sen tietoja tulisi jakaa myös opiskelijoiden ja vanhempien käyttöön. Tietojen tulisi olla myös helposti ymmärrettäviä.

Kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) on aikaisemmin tehnyt samansisältöisen toimenpidealoitteen opettajarekisteristä.

Kyllä yksinkertaisista asioista voidaan tehdä vaikeita asioita. Ei tarvitse muuta kuin osoittaa paikka, mihin opettajia valmistavat yliopistot velvoitetaan lähettämään tiedot kelpoisuuden saaneista opettajista.

Opettaja: Opettajien kelpoisuuksien selvittämiseen menee varovaisestikin arvioiden noin 300 henkilötyövuotta.

300 henkilötyövuotta on aivan uskomaton aika pelkästään kelpoisuuksien selvittämiseen. Hallintotyötä pitää ehdottomasti keventää, jotta kaikki mahdolliset turhat resurssit saadaan suunnattua perustehtävään eli opettamiseen.

On aivan selvää, että opettajan kelpoisuus kiinnostaa myös oppilaiden huoltajia. Kun heillä olisi avoin pääsy opettajarekisteriin, loppuisi pikkuhiljaa säästökeplottelu epäpätevillä opettajilla.

Avoin opettajarekisteri vauhdittaisi monen ikuisopiskelijan opintoja. On "viittä vaille maikkoja", jotka toimivat sijaisopettajina vuodesta toiseen.

2 kommenttia:

  1. Tämä on niitä kehittämisideoita, joiden maailmaa parantavaan vaikutukseen en valitettavasti usko - vaikka näytänkin jäävän vähemmistöön.

    VastaaPoista