torstai 25. heinäkuuta 2013

Vuokrataan halpa maikka

25.7. Yle


Turussa on aloittamassa tiettävästi ensimmäinen luokan- ja aineenopettajan sijaisia vuokraava yksityisyritys. Opettajia ja OAJ:ta huolestuttavat yrityksen tarjoamat alhaiset palkat.

Kouluun.com-nimisen vuokraopettajia välittävän yrityksen perusajatuksena on vähentää rehtoreiden työtaakkaa, kun sairastuneille opettajille pitää löytää sijaisia. Yksi tai useampi sijainen luvataan koululle yhdellä puhelinsoitolla puolentoista tunnin kuluessa. 

Kaikki rehtorit ovat tosi ilolla ja mielenkiinnolla ottaneet ajatuksemme vastaan.

- Me tarjoamme ammattitaitosta ja osaavaa sijaishenkilökuntaa juuri näihin opettajien äkillisiin sairastumisiin. Sijaisuuksien kestot ovat yhdestä viiteen päivään, yrityksen koordinaattori Petri Hyrsky kuvailee.

Opetusalan ammattijärjestössä OAJ:ssa ajatus sijaisten koordinoinnista ja rehtoreiden työtaakan helpottamisesta saa kiitosta, mutta uuden turkulaisyrityksen palkkauksen lainmukaisuus epäilyttää.

- Lyhytaikaisetkin sijasopettajat työskentelevät virkavastuulla. Se tarkoittaa, että kunnan tai kaupungin pitää tehdä työsopimus suoraan palkattavan henkilön kanssa. En oikein ymmärrä, miten tällainen voi olla mahdollista, ihmettelee työmarkkina-asiamies Kirsti Hietaranta OAJ:sta.


Enkeliporsas herätettiin väkisin kesäkeskeytyskoomastaan. En ole aikaisemmin kirjoittanut yhtään juttua heinäkuussa. Hieraisin silmiäni, kun aamutuimaan luin Ylen uutisia - mätääkin mädempää mätäkuun tarinaa: 

Kouluun.com tarjoaa ammattitaitoisia ja osaavia opettajia puoleen hintaan.

Piipahdin Kouluun.comin sivuilla. Etusivulla on viehättävä kuva innokkaasta pikkukoululaisesta ja teksti: 

Tule tekemään maailman tärkeintä työtä!

Etusivullaan Kouluun.com listaa perusperiaatteitaan:

- Ei sitoumuksia
- Laskutetaan vain tehdyistä tunneista, ei muita kustannuksia
- Tuntisijainen kouluun tai päiväkotiin jopa 1,5 tunnin varoitusajalla!
- Osaava ja positiivinen henkilökunta. Työhönottoprosessissa käydään läpi haastatteluja, todistuksia sekä suosituksia.
- Paikallinen, joustava, luotettava ja edullinen

Mistä yritys aikoo saada osaavaa ja positiivista henkilökuntaa puoleen hintaan? Kuka rehtori ilkeää käyttää turkulaista riistoyritystä tilapäistyövoiman rekrytointiin?

OAJ:n on ilman muuta kiellettävä rehtoreita käyttämästä Kouluun.com yrityksen "palveluita".  

Pätevälle opettajalle on maksettava pätevän opettajan palkka. Sijaistaminen ei muutenkaan ole aina kovin herkkua työtä.

5 kommenttia:

 1. Tuon firman mainospuheesta "joustava, luotettava
  ja e d u l l i n e n " tulee kyllä mieleen maamme kymmenet tuhannet pätevät opettajat ja viranhaltijat. Me joustamme mihin vaan, kun on pakko ja vaihtoehtojakaan ei juuri anneta
  ( esim. er.opetuksen alasajot monissa kunnissa), me olemme luotettavia kuten todistavat esim. sairauspoissaolojen vähäinen keskiarvo ja opetuksen tulosten tutkimukset
  ( mm. se Pisa ) ja me olemme ehdottomasti edullisia, mikä on nähtävissä korkeakoulututkinnon ja työn vaativuuden suhteesta siitä sovittuun ja neuvoteltuun palkkaan. Työnantajat ovat noilla spekseillä meihin varmasti tyytyväisiä. Sehän on kiva. Suomessa on halvat ja hyvät maikat.

  -Jorma-

  VastaaPoista
 2. kysymyksiä...

  Kuinka pitkäksi aikaa vuokrasijaisen saa palkata?

  Rehtori MÄÄRÄÄ tehtävät, mutta vuokrafirma maksaa palkan. Kumpaa sijaisope kuuntelee?

  Voiko virkarehtori olla yksityisen työnantajan edustaja?

  Saako virkaopettaja OTO-korvauksen vuokraopen tekemättömistä tehtävistä?

  Voiko firman vuokraope määrätä rangaistuksia, esim. jälki-istuntoa? Jos voi, niin laskutetaanko valvonnasta erikseen?

  Kilpailutetaanko vuokrafirmalta ostettu sijaisuus hankintalain mukaisesti, mikäli sijaisuus osoittautuu pidempiaikaiseksi?

  Voiko rehtori palkata vuokrafirman rekrytoiman sijaisen "omiin nimiinsä" kesken sijaisuuden? Ainakin sijaisopettaja voittaisi palkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokraaminen on laitonta, OAJ:n sivuilta:

   Vuokratyövoiman käyttö opetuksessa ei ole mahdollista

   26.07.2013

   Työvoiman vuokraus mm. opettajan sijaisuuksiin ei ole mahdollista perusopetuksessa eikä käytännössä myöskään lukiossa tai ammatillisessa opetuksessa.

   Perusopetuslaki (1288/1999, 4§ ja 37§) edellyttää, että jos joku muu kuin kunta järjestää perusopetusta, siihen pitää olla opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. Opettajien tulee olla suoraan opetuksen järjestäjän palveluksessa. Tätä edellyttää myös se, että opettajan käyttäessä työssään julkista valtaa, hänen pitää olla suorassa palvelussuhteessa opetuksen järjestäjään.

   Myös lukiossa ja ammatillisessa opetustyössä julkisen vallan käyttäminen estää vuokratyöntekijän käyttämisen opetustoimessa.

   Koska henkilöstöä vuokraavat yritykset eivät ole pääsääntöisesti sidottu työehtosopimuksiin, niiden palkkaamiin vuokratyöntekijöihin tulee soveltaa käyttäjäyritystä sitovaa työehtosopimusta.

   Opettajia koskee kunnallisen opetusalan virka- ja työehtosopimus (OVTES) tai vastaava yksityistä opetusalaa koskeva työehtosopimus. Opetustoimen lainsäädännön piirissä opettavan opettajan palvelussuhteen ehdot määräytyvät siten aina opettajia koskevien virka- ja työehtosopimusten nojalla.

   Opettajan työn tekeminen vuokratyönä nousi esiin Turussa, josta uutisoitiin yrittäjän haluavan vuokrata peruskoulun ja lukion opettajia sijaisiksi Turun kaupungille. Uutisoinnin mukaan opettajan palkka olisi ollut korkeimmillaan 15 euroa tunnilta.

   Poista
 3. Onko luokanopettajan palkka siis 20-30€/h, ei voi opettajat valittaa ainakaan että on hono palkka ..

  VastaaPoista
 4. Ano...

  Palkkaus on aika eriskummallinen, opettajan palkka on loppujen lopuksi kuukausipalkka ja urakanomainen. Peruspalkka tulee 24 oppitunnista, mikä ei kerro todellista työmäärää. Opettajan työhön kuuluu paljon muutakin kuin oppituntien pitäminen. Ylitunnit, jotka eivät ole perinteistä ylityötä lisäävät palkkaa, samoin tekevät esim. tukitunnit. Opettajalle voidaan maksaa lisää joistain erityistehtävistä kuten esim. kirjastonhoidosta tai atk-hommista.

  Myös ikälisät nostavat palkkaa. Viime vuosina joillekin opettajille on annettu myös harkinnanvaraisia henkilökohtaisia lisiä.

  Kaiken huippu on, että opettajan työstä saatu palkka on jaettu kahdelletoista kuukaudelle, vrt. opetuksen kesäkeskeytys 2,5 kk.

  Palkkaus on erinomaisen monimutkainen tajuta. Toinen vaihtoehto olisi ns. kokonaispalkkaus, mutta työnantajan tarjoukset kokonaispalkasta eivät toistaiseksi ole olleet säädyllisiä. Palkkatarjoukset ovat olleet matalia ja samaan aikaan on lisätty työnmäärää.

  http://www.palkkavertailu.com/palkka/luokanopettaja

  Jonkinlainen kuva luokanopettajan keskinmääräisestä palkasta löytyy yllä olevasta linkistä.

  VastaaPoista