perjantai 9. elokuuta 2013

Unta pollaan 3.

9.8. HS

Rehtorit voisivat ottaa kokeiluun kouluun tulon myöhentämisen, linjaa Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Yhdysvalloissa aivotutkijat ovat havainneet, että teini-ikäisen unirytmi on luonnostaan erilainen: murrosikäinen saa myöhemmin unenpäästä kiinni. Unitutkijat sanovat samaa.
Moni opettajakin haluaisi aloittaa aamunsa myöhemmin. Mutta Misukka arvelee, että opettajien mielipiteet jakautuvat asiassa kahtia. Kyselyjä myöhennetyistä aamuista ei ole tehty.
Koulupäivän myöhentäminen toisi myös ongelmia.
Misukka sanoo, että koulun tilojen käyttö on rehtoreille melkoinen palapeli. Usein koulun tiloja käytetään jo illansuussa esimerkiksi harrastuksissa ja urheiluseurojen harjoituksissa.
Jos iltapäivä venyy pitkälle, alkavat oppilaiden harrastukset muutenkin kärsiä.
Lisäksi monet vanhemmat haluavat viedä lapsensa kouluun töihin mennessään.


Kun koulu alkaa, alkaa aina keskustelu aamuista ja heräämisistä. Murrosiässä lapsi kasvaa ja oppii paljon. 
Koska kasvaminen ja oppiminen tapahtuvat nukkuessa, lapsen pitää nukkua kunnolla. 
Olen samaa mieltä Heljä Misukan kanssa, että jotkut yläkoulut voisivat kokeilla ysin aamuja. Isoissa yläkouluissa lukujärjestyspalapeli monine kursseineen voi tulla esteeksi, en tiedä, miten ysikokeilut onnistuisivat.
Pitää muista, että koulut ovat kuntalaisten yhteisiä tiloja ja kouluja käytetään monenlaiseen harrastustoimintaan. Ei voida ajatella, että harrastustoimintaa vähennettäisiin sen takia, että oppilaat saisivat nukkua pidempään.
Alakoulujen koulupäivät tulee mielestäni aloittaa kahdeksalta, jos se vain on mahdollista. Pikkukoululaiset heräävät aikaisemmin, ja on parempi, että he ovat koulussa oppitunneilla kuin pyörivät tuskissaan kotona, kun ei ole mitään tekemistä. Maalla yhdeksän aamut voivat olla pakollisia koulukuljetusten takia.
Misukka muistuttaa, että aivotutkimuksen löydöistä huolimatta koti voi yhä vaikuttaa siihen, miten ja milloin mennään nukkumaan. Jos koulu alkaa aamulla kahdeksalta, voisi esimerkiksi verkon käytön lopettaa aiemmin. (HS 9.8.)
Ei kait Misukan muistutukseen voi muuta kuin yhtyä. 
Olisi hienoa, jos joku tekisi tutkimuksen kuinka pitkään murrosikäiset arkena valvovat ja mihin he iltansa oikein käyttävät. Pahoin pelkään, että moni lapsi luuhaa netissä itsensä unettomaksi.

1 kommentti:

  1. Niinpä. Ja jos teinien hormonit ohjaavat heitä nukkumaan myöhempään pitääkö elämän kulkea niiden hormonien mukaan? Nehän nimittäin nukuttaisivat teinejä mieluummin kahteentoista päivällä kuin yhdeksään aamulla että tuskin siitä yhdeksästä mitään pelastusta tulee unen kokonaismäärään. Teinithän myös brassailevat niillä lyhyillä yöunillaan - ei ole kovin teiniseksikästä kertoa nukkuvansa 12 h yöunet :)

    VastaaPoista