perjantai 30. elokuuta 2013

Yhteiset kotiintuloajat lapsille

29.8. Yle


Mäntyharjun sivistylautakunta puoltaa Mäntyharjun Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen aloitetta lapsien yhteisistä kotiintuloajoista.

Aloitteen mukaan kunnassa otettaisiin käyttöön yhteiset suositukset koululaisten kotiintulolle niin, että alakoululaiset tulisivat kotiin arki-iltoina iltakahdeksaan ja yläkoululaiset iltayhdeksään mennessä. Viikonloppuisin ja vapaapäiviä edeltävinä iltoina lapset voisivat olla tunnin kauemmin ulkona.

Sivistyslautakunta tukee aloitetta, ohjeistaa peruskoulut lähettämään tiedotteen asiasta ja ohjeistaa kunnan liikuntasalien käyttövuorojen jakamisen ennen suositusaikoja ensi sijassa peruskouluikäisille lapsille ja nuorille.


Yhdysvalloissa joissain pikkukaupungeissa lapsille ja nuorille on pakolliset kotiintuloajat, joita valvotaan pikkukaupungin poliisivoimin. Jos kotiintuloaikoja rikotaan, voidaan antaa vaikka sakkoja.

Mäntyharjulla esitetyt yhteisesti sovitut kotiintuloajat ovat suosituksia. 

Mäntyharjun aloite kuvaa orastavaa uusyhteisöllisyyttä. Epävarmat kasvattajat saavat yhteisesti sovituista säännöistä voimaa ja selustatukea toiminnalleen. Kotikasvatuksessa pitäisi korostaa terveen järjen käyttöä ja uskallusta myös noudattaa sitä. 

Johdonmukaisuus on valttia.

Itse olen sitä mieltä, että alakoululaiset voisivat tulla kotiin aikaisemminkin. Iltaseitsemän on viimeinen raja, perheelle on taattava yhteistäkin aikaa, tosin kesäiltoina lapsille on annettava siimaa. 

Kouluaikoina illalla on hyvä vielä kerrata vaikka englannin kielen sanastoa. Ja vanhemmat voivat aidosti katsastaa kuinka läksyt on luettu. Muutenkin on hyvä, että iltatoimille jää riittävästi aikaa. Alakoululaiselle on taattava riittävät yöunet, urheiluruudun jälkeen on syytä jo kömpiä omaan petiin. Lapsi kasvaa ja oppii nukkuessaan.

Lasten liian aikaiset treenivuorot ovat myrkkyä. Joskus tuntuu siltä, että junnujoukkueet jäävät lehdelle soittelemaan esim. hallien jäävuoroja jaettaessa.

3 kommenttia:

 1. Haa. Juuri yhteista kotiintuloaikaa olen pitänyt esillä monissa yhteyksissä. Sen vaikutus saattaisi olla todella merkityksellinen, luulen että se ryhdistäisi sekä lasten ja perheiden elämää blogistin esittämällä tavalla. Kello yhdeksältä ulkona liikkuvat pikkulapset eivät kerro hyvää yhteiskunnastamme. Aineellisia ja subjektiivisia oikeuksia kunnalta ja valtiolta vaaditaan, mutta omista perusasioista ei itse viitsitä pitää huolta.
  -Tuo on ihan fasistinen ajatus. Niin sanottiin minulle ohjaukseksi ja ojennukseksi, kun puhuin yhteisten kotiintuloaikojen puolesta. Siitäkin on seurauksena se, että poistan aina
  varmistimen virtuaalisesta ja verbaalisesta kanuunastani, kun kuulen sanat " rakkautta ja rajoja." Paskat niistä rajoista kukaan ole valmis mitään todellista sopimaan. Paitsi näköjaan maaseudulla viimein nyt, siis niin kuin ennen vanhaan. Siellä terve järki ja lasten suojeleminen ei ole fasismia toisin kuin täällä vulgääri-libeeraalilla
  pääkaupunkiseudulla. USA:ssa näköjaan sama juttu: lasten paikka on illalla kotona. "Lord Protect My Child jne. "

  jorma

  VastaaPoista
 2. Ette voi olla tosissanne. Lapsille halutaan siis opettaa, että maailma on vaarallinen paikka ja omien vanhempien arvostelukykyyn ei voi luottaa. Eikä tarvitse, koska poliisivaltio huolehtii kaikesta heidän puolestaan. Jospa joskus haluttasiin opettaa myös länsimaisen kulttuurin arvoja, joihin kuuluu muun muassa järjenkäyttö ja (vanhempien) oikeus tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä.

  Jos ongelman ydin on muutama perhe, joissa on ongelmia lasten kasvatuksen kanssa, vaatimanne rangaistustoimet pitäisi kohdistaa suoraan heihin eikä niihin perheisiin, jotka kantavat vastuunsa asiallisesti. Ongelmaiset perheethän eivät mistään säännöistä kuitenkaan välitä, eivätkä poliisin resurssit riitä kaikkien kyttäämiseen.

  Huolestuttaa tämä maailmanmeno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano..."Lapsille halutaan siis opettaa, että maailma on vaarallinen paikka ja omien vanhempien arvostelukykyyn ei voi luottaa."

   Ei kait tuosta ole kyse, eik Mäntyharjullakaan olla poliiseja valvontaan mukaan ottamassa.

   Kyse on suosituksista. Kukaan ei kait ole puhunut rangaistustoimista.

   Yhdyn kyllä Jorman asialliseen kommenttiin,"Kello yhdeksältä ulkona liikkuvat pikkulapset eivät kerro hyvää yhteiskunnastamme."

   Kyllä arki-iltoina kello yhdeksällä ulkona oleskelevien pikkulasten paikka on kotona.

   Poista