maanantai 2. syyskuuta 2013

Homo maikka

Antiikin oppineita
2.9. Yle


Miten suhtautuisit, jos opettaja, poliisi tai vaikkapa jääkiekkoilija olisi avoimesti homoseksuaali? Vastaa kyselyyn.

Miksi Suomessa on edelleen useita tehtäviä ja ammatteja, joissa ei tulla ulos kaapista? Tuleeko paine alan sisältä – esimerkiksi poliisi, armeija – vai ulkopuolelta – vanhemmat, sponsorit. Onko yhteiskunta jakaantunut arvokonservatiivisiin ja liberaaleihin aloihin ja alueisiin?


Ylen sivuilla on mielenkiintoinen kysely, johon toivoisin kaikkien avoimesti vastaavan. Aihe on hyvin mielenkiintoinen. 

Ymmärrän hyvin, jos homo-opettaja ei halua tulla ulos kaapista. Ennakkoluulot voivat olla sitkeitä. 

Tiedän muutamia homo-opettajia. Eivät he järin ole toitottaneet homouttaan. Opettajan ammatti on ns. puolijulkinen ammatti, jossa voi helposti joutua silmätikuksi.

Maalla voi olla vaikeampaa kuin suuressa kaupungissa, jossa on helppo sulautua joukkoon. Suuren kaupungin ilmapiiri voi olla sallivampi kuin pienen maalaiskylän. Ei ole mikään salaisuus, että homoja on hakeutunut esim. pääkaupunkiseudulle, opettajiakin.

Ylen toimittaja kysyy, Onko yhteiskunta jakaantunut arvokonservatiivisiin ja liberaaleihin aloihin ja alueisiin?

Perinteisesti on ajateltu, että opettajienhuoneet ovat arvokonservatismin pesäkkeitä. Opettajisto on viime vuosikymmenen aikana rajusti naisistunut, oletan, että nykyopettajienhuoneet ovat melko liberaaleja yhteisöjä. En epäile yhtään, etteikö opettajanhuoneeseen yksi homokin mahtuisi.

Kyse ei ole siitä hyväksyvätkö muut opettajat kollegansa homouden, vaan hyväksyvätkö oppilaiden vanhemmat lastensa opettajan homouden. Varmaan tätä Yle kyselyllään utelee.

Alakoulussa oppilaille on yksi lysti, onko opettaja hetero vai homo. Tuskinpa he opettajansa seksuaalista suuntautumista kovin syvällisesti pohtivat. Yläkoulussa ja lukiossa varmasti pohditaan.

Sinänsä kysymys, Saako lapsesi opettaja olla homo?, on absurdi. Kysymyksestä tulee mieleen joku toimivallaton kansantuomioistuin tai kivitystuomiot. Suomessa ei opettajien työhaastatteluissa udella hakijan seksuaalista suuntautumista.

Homoja opettajia on. Luulen, että opettajissa on homoja samassa suhteessa kuin muissakin ammateissa.

8 kommenttia:

 1. Absurdia on. Mutta media saa kyllä helposti kaiken mahdollisen näyttämään pelottavalta. Miten poikasi käy, jos miesopettaja on homo, tai naisopettaja on hetero? Miten tyttäresi käy, jos miesopettaja on hetero, tai naisopettaja on lesbo? Vaikea nähdä tässä kysymyksessä tärkeitä tai myönteisiä puolia, kun jo etukäteen tietää mikä meteli tästäkin voidaan organisoida.

  VastaaPoista
 2. Minä tunnustadun mielelläni
  arvokonservatiiviksi. Olen kasvanut sellaiseksi pitkän vasemmisto-liberalismi -vaiheen ( noin 25 vuotta)kautta. Olen konservatiivi ja traditionalistikin, ja en tarvitse eheyttämisleirejä palatakseni establishmentin liberaalihegemonian käskyläiseksi. Minua ei tarvitse siis parantaa.

  MUTTA! Asiat eivät ole niin yksiulotteisia kuin esim. nyt Yle tässä ajattelee. Siis että konservatiivit vastustavat aina jotain kivaa, ja liberaalit kannattavat. Minulle esim. tuo seksuaaliasia on ihmisen yksityisasia, se ei kuulu politiikan eikä edes politiikan filosofian piiriin millään muotoa. On todella hämmästyttävää se arvosota, jota media käy konservatiivisia näkemyksiä vastaan: leimakirveet heiluvat, kun niistä jotka haluavat ottaa maailman muutoksen vastaan hitaammin ( not bad? ) tehdään tyhmiä, alkukantaisia ja oikeistolaisia. Enemmän vikaan ei voitaisi mennä. Tämän päivän ilmapiirissä on todella paljon rohkeampaa, eräällä tavalla jopa anarkistista, olla konservatiivi. Kaikkihan ovat nyt niin liberaaleja niin liberaaleja, että siitä käydään kovaa kilpailua suorastaan. Puolueet kokoomuksesta vasemmistoliittoon ovat tässä mukana. Ja melkein koko kansa. Tiedän henkilökohtaisesti monien homojen olevan kauhuissaan tästä median jatkuvasta syleilystä, jonka tarkoituksena ei ole mikään muu kuin todistaa omaa suvaitsevaisuuttaan. Homot ovat siinä pelissä mukavia hali-objekteja ja jutun aiheita. En aio syyllistyä itseni ylistämiseen kertomalla kaikkialla että "hei mun mielestä ne on niinku ihan ok ja v-tu se räsänen on tyhmä." Jos hyväksyn homouden, se ei kuulu kenellekään. Koulussa en tapaa homoja enkä heteroita...

  Siitä blogistin kysymykseen.

  Jos tarkkoja ollaan niin o p e t t a j a ei voi olla homo. Eikä hetero. Opettajan ammattikuvaan ei kuulu hänen seksuaalisuutensa. Yksityisenä ihmisenä hän voi tietenkin sitten tehdä sängyssä mitä tahansa. En minäkään tuo opettajana esiin arvokonservativismiani. Opettajan tehtävänä ei ole kyllä tuoda esiin omaan liberalismiaankaan. Antaa lasten oppia ajattelemaan itse.

  Yksi tehtävä on selvä, kouluhan ei ole puolueeton millään tapaa: koulun on edistettävä tehtävänsä mukaisesti tieteellista maailmankatsomusta ja humanistista ihmiskuvaa
  ( on muuten aika konservatiivinen ajatus lähtökohtaisesti, hei!). Siihen sitten kyllä kuuluukin myös seksuaalinen tasavertaisuus. Mutta sen esiin tuominen ei ole konservatiivinen eikä liberaali näkemys. Se vaan on.

  Jorma

  VastaaPoista
 3. On eri tyylejä opettaa, ja hyvä on myös se, jossa opettaja antaa jotakin itsestään. Tosin opettajalla itsellään on oikeus määritellä mihin vetää rajan. Samalla kun pohditaan onko kenenkään tarpeen tietää, onko opettaja homo, on myös hyvä huomata, että heterous saattaa tulla monella esiin huomaamatta, kun kertoillaan hiihtolomamatkoista miehen tai vaimon kanssa. Itse pyrkisin käyttämään sukupuolettomia termejä, jos asia oppilaiden kanssa tulee esiin. Lähes kaikki joka tapauksessa olettaa, että vastakkainen sukupuoli on kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano...onko sinusta sana perhe sukupuoleton?

   Poista
 4. Sukupuoleton kyllä. Ja yhteydestä riippuen ei välttämättä kerro onko kysessä omat jälkeläiset, vanhemmat, sisarukset vai puoliso...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O.K.

   Äkkiseltään aika vaikealta tuntuu, ainakin alakoulussa, jossa ei olla niin "virallisia", kun pyöritään lähes koko ajan samojen lasten kanssa.

   Itse kyllä puhun lapsista tai isästä ja äidistä. Olen viiden lapsen isä.

   Poista
  2. Perhe- ja puolisoasioista puhuminen ei tietenkään heteroille aiheuta minkäänlaista harkintaa. Mutta jos kuuluukin seksuaalivähemmistöön tms. ei voi kertoa vastaavia asioita itsestään ilman, että se onkin jo isompi juttu.

   Enkä ole kertomassa kenellekään mitä saa tai ei saa sanoa. Halusin vain tuoda esille sen kuinka koulumaailmassa joka päivä vahvistetaan heteroseksuaalisuus normina ja vähemmistöt jäävät piiloon. Siksi en itse koe tarpeelliseksi pönkittää normia vaan mieluummin puhun tavalla, joka jättää mahdollisuuden tulkinnoille.

   En tiedä osasinko selittää itseni selvästi, mutta haluan toistaa että tarkoitukseni ei todellakaan ole käskeä ketään toimimaan yhtään millään tavalla vaan avata näkökulmaa.

   Ja kiitokset aktiivisesta blogin päivittelystä! Peruskouluaiheisa blogeja tuntuu olevan ihmeen vähän.

   Poista
 5. Niin, tuskin lapsi menee siitä rikki, jos saa tietää miesopen olevan naimisissa naisen kanssa. Vai?
  Tai voihan se mennäkin, jos aikuinen siitä tekee ongelman. Sillehän on oma absurdi leimakirveskin: heteronormatiivisuus.
  Painotan vielä. Tämä mediassa käytävä homokeskustelu on mielestäni aika pitkälti heterojen omaa poseerausta. Olen täysin varma, ja ehkä jotain kuullutkin, että monia homoja se jo ällöttää.
  Liberaalista asenteestahan tässä maassa on tehty normi. Liberaali-normatiivisuus? Jos et ajattele sen mukaisesti, olet oikeastaan eräänlainen "homo". Luulenpa että tämän ajan Suomessa ei homoja syrji juuri kukaan, mutta kourallista ihmisiä jotka edelleen näkevät noissa asioissa problematiikkaa, kylläkin syrjitään. Heidän kantansa, usein oma arka kanta, onkin "vihapuhetta." Itse ajattelen ettei homoseksualismi ole mikään ongelma, mutta ajattelen myös että asian ylikorostaminen, ylipolitisoiminen, yliuutisointi ja pakkokonsensointi vaarantaa jo noiden toisinajattelijoiden demokraattiset oikeudet.
  (Törkeä kiusaaminen, herjaaminen jne. tulee sitten tietenkin kaikin keinoin kieltää ja estää, homoseksuaalin syrjintä on juridinen kysymys.)
  Jorma

  VastaaPoista