sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kyllä historia on tärkeä oppiaine


Ruotsista kajahtaa, paikallisten vihreiden kansanedustaja Mehmet Kaplan (Miljöpartiet) vertaa talvisodan ruotsalaisia vapaaehtoisia taistelijoita jihadisteihin, joita yleisen katsantokannan mukaan pidetään terroristeina.


Stefan Olsson: 1939 attackerades den lilla demokratiska staten Finland av den stora diktaturen Sovjetunionen. Sverige som nation engagerade sig starkt för Finlands sak. Vi skeppade över försvarsmateriel och tillät friviliga att delta i den finländska krigsmakten.


Stefan Olsson on koulussa lukenut hyvin historian oppikirjansa, kun hän toteaa, että v. 1939 iso diktatuuri Neuvostoliitto hyökkäsi pieneen demokraattiseen valtioon Suomeen.

En millään ilveellä löydä, mitä yhteistä on jihadisteilla ja Suomea auttamaan tulleilla vapaaehtoisilla ruotsalaisilla. Ruotsalaiset vapaaehtoiset tulivat puolustamaan pohjoismaista demokratiaa.

Britannia ja Saksa: Irakin ja Syyrian jihadistit uhka Euroopalle (19.6. HS)

Elämä ei ole pelkkää chillailua, toivon sydämestäni, että suomalaiset peruskoululaiset ja lukiolaiset lukevat kunnolla historian läksynsä. 

Ruotsalainen peruskoulu on jo kriisissä:

Ruotsin koulupaniikki (Properuskoulu 12.3.2014)

4 kommenttia:

  1. Ei se vertaus nyt niin mahdoton ole. Lähtevät Ruotsin ulkopuolelle sotimaan mielestänsä kaiken hyvän ja oikean ja puolustamisen arvoisen yhteiskunnan puolesta Pahuuden Valtakuntaa vastaan? Se, että jihadisteilla on lievästi sanottuna kauheammat sotimiset metodit toki sitten se puoli vertauksessa, joka ei päde.

    Lisäksi Suomessakin oli kyllä aivan riittämiin ihmisiä kummaltakin poliittiselta laidalta, joille sanapari "pohjoismainen demokratia" ja etenkin varsinainen demokratia oli listan tärkeysjärjestyksessä häntäpäässä jos oltaisiin kysytty mitä oltiin puolustamassa; mitenköhän lieni ruotsalaisten vapaaehtoisten motiivien suhteen?

    Koulun historiantunneilla ei esimerkiksi paljoa puhuta siitä, miten suomalainen lehdistö aikanaan kirjoitteli 30-luvulla, esimerkiksi kristalliyön tapahtumista, tai vaikkapa mikä oli asenne juutalaispakolaisten vastaanottamiseen. Jälkiviisaus on toki paras viisaus, mutta eräiden puoluelehtien kannat ovat kestäneet ajan tuomion paremmin kuin toisten.

    VastaaPoista
  2. Toki vapaaehtoisporukoihin aina liittyy joitakin sotakiihkoilijoitakin. Silti anonyymin rinnastukset ja logiikka ontuvat. Ei Neuvostoliittoa vastaan taistelua ja äärioikeistolaisuutta voi noin yhteen liimata (tai ehkä komsomolissa voitiin). Ruotsalaisten suurin pelko oli natsi-Saksan hyökkäys. Suurin motiivi ruotsalaisilla lienee ollut pelko siitä, että koko skandinavia miehitetään. Lähellä se kävikin. Näin he pyrkivät epäsuorasti puolustamaan omaakin maataan. Pahan valtakunnan tuhoaminen ei ollut tässä motiivina. Lisäksi toteaisin, että jihadistien maalina ei ole vain suuri saatana USA, vaan myös esim. juutalaiset, maallistuneet islamilaiset, islamilaisten maiden maltilliset hallitukset sekä "väärät" islamin suuntaukset. Kyse on siis toisinaan nationalismista, toisinaan fundamentalismista, toisinaan tarpeesta löytää syyllinen köyhyyteen ym. Äärimmillään unelmasta käännyttää koko maailma. Ero v. 39-40 vapaaehtoisiin lienee selvä.

    VastaaPoista
  3. Tuo Kapalnin esittämä rinnastus on hyvä esimerkki tapauksesta, jossa kahdella asialla on joitakin yhteisiä piirteitä, mutta rinnastus on silti harhaanjohtava ja virheellinen. Yleensä rinnastetaan tuomittavaa asiaa hyvänä pidettyyn, tai hyvänä pidettyä asiaa tuomittavaan. Tarkoituksena on tietysti pyrkimys todistella rinnastuksen esittäjän kannattaman asian hyväksyttävyyttä tai alentaa rinnastuksen esittäjän vastustaman asian arvostettavuutta. Kyse on siis hyvin perinteisestä manipulointimenetelmästä, jossa esiin nostetaan muodollisesti yhteisiä piirteitä samalla kun jätetään huomiotta olennaisia eroja. Niinpä tässäkin tapauksessa. Talvisodassa Suomi oli joutunut suurvallan hyökkäyksen kohteeksi ja vapaaehtoiset tulivat puolustamaan pientä maata ja taistelemaan suurvallan säännöllistä armeijaa vastaan. Jihadistit puolestaan menevät käymään terrorismin keinoja käyttävää sisällissotaa, jossa uhrit ovat pääosin siviilejä.

    VastaaPoista
  4. Yliopistossa opetettiin historian luennoilla, että kaikki yhteiskuntaideologiat perustuvat oikeudenmukaisuuden käsitteeseen. Niissä vain ymmärretään eri tavalla, mitä oikeudenmukaisuus käytännössä tarkoittaa.

    Mielestäni tämän ruotsalaisen ajattelin rinnatus ei ole lainkaan huono, vaikka henkilökohtaisella tasolla olen kiitollinen ruotsalaisten avusta enkä kannata jihadisteja.

    VastaaPoista