torstai 16. huhtikuuta 2015

Yliopistopuolueen keskustelutilaisuus Tiedekulmassa

Niklas Mannfolk, Kai-Ari Lundell, Outi Alanko-Kahiluoto, Pilvi Torsti

Sain eilen olla mukana keskustelemassa suomalaisten korkeakoulujen tulevaisuudesta Porthanian Tiedekulmassa.

Sama laulu häiritsee minua läpi koko koulutusjärjestelmän: rahoituskriisi. Painotin asiaa pariinkin otteeseen.


1. Suomalaisen tutkimuksen ja yliopistokoulutuksen toimintaedellytyksiä kansallisen sivistyksen, osaamisen ja innovaatioympäristön vahvistamiseksi parannetaan.


2. Yliopistojen toimintaedellytykset turvataan eikä korkeakoulujen resursseista enää leikata lisää.

3. Yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja valtion sektoritutkimuslaitoksia tarkastellaan kokonaisuutena. Korkeakoulujen yhteistyötä ja työnjakoa edistetään.


4. Yliopistojen edellytyksiä toimia kansainvälisessä tiede- ja koulutuskentässä parannetaan.
Yliopistopuolueen tavoitteet ovat hyvässä linjassa Perussuomalaisten Koulutuspoliittisen ohjelman 2015 kanssa.

5 kommenttia:

 1. Aito yliopistopuolue nostaisi listan kärkeen nollatutkimusten rahoittamisen ja teettämisen. Erityisen syyttävällä sormella osoitan Suomen Akatemiaa, joka surutta heittää satojatuhansia euroja ilmiselvän huuhaan rahoittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä se Akatemian kyseenalainen toiminta tuohon huuhaahan rajoitu. 2000-luvun puolivälin jälkeen on perustettu tai nimetty ja rahoitettu kymmenillä miljoonilla nk huippu- tai huippututkimusyksiköitä. Ja miten on suomalaisten henkinen tai fyysinen terveys, työllisyys, taloudellinen hyvinvointi esimerkiksi kaupallisesti kannattavien innovaatioiden muodossa kohentuneet näiden huippuyksiköiden työn tuloksena? Eipä mitattavissa määrin. Entä onko Nobelin palkintoja rävähtämässä Suomeen tuota pikaa? En pidättäisi henkeä niitä odotellessa. Julkaisuja ja jatkotutkintoja, jees, niitä on osattu kyllä tehtailla. Täällä tuntuu vallitsevan jonkinlainen outo sanamagia: kuvitellaan ihan tosissaan, että nimeämällä jokin yksikkö huippuyksiköksi nousee sen tutkimusten taso ja laatu kuin sormia napsauttamalla. Ei voi muuta sanoa, kuin että älkää nyt unta nähkö!

   Poista
  2. Näyttäisi siltä, että vähintään puolet rahoituksesta annetaan hienoista otsakkeista. Asymmetriat Euroopan Intellektuaalisella kentällä on ehdoton suosikkini. Ensinnäkin aihe on helvetin laaja. Toiseksi en usko, että siitä saadaan mitään sellaista, jota kukaan aikoo lukea, kasaan. Ajanhukkaa, paitsi sellaisille, joille siitä maksetaan.

   Poista
 2. Kyllä ps on ihan hyvä koulutuspuolue, kolme perussuomalaista opettajaa läpi kansanedustajaksi: äänikunigatar Laura Huhtasaari, Tiina Elovaara, Pirkko Mattila.

  Kolme koulutettua perussuomalaista naista, onnea Suomi! Ja Kupla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Perussuomalaisittain vaalit meni hyvin, voidaan puhua torjuntavoitosta.

   Poista