maanantai 31. elokuuta 2015

Jos yöllä kukkuu, aamulla väsyttää

Univajetta
31.8. HS 


"Kouluaamujen myöhentämisestä ei olisi juurikaan hyötyä ", kommentoi unitutkija ja tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Jos koulupäivä alkaa myöhemmin, se myös päättyy myöhemmin. Nuorten elämänrytmi siirtyy tunnilla.
"He menevät nukkumaan myöhemmin ja tulevat kouluun yhtä väsyneitä kuin ennen", Partonen sanoo.

Hän perustelee näkemystään kansainvälisillä kokeiluilla, joiden tuloksia on raportoitu arvostetuissa tiedejulkaisuissa.

Laajin kokeilu tehtiin Yhdysvaltain keskilännessä Minnesotassa. Hankkeeseen osallistui yli 10 000 oppilasta, opettajaa ja vanhempaa. Tulokset jäivät vaatimattomiksi.

"Nuorten väsymys väheni hieman, eipä juuri muuta", Partonen kertoo. Oppilaiden koulumenestystä aamutuntien myöhentäminen ei parantunut. Unikaan ei pidentynyt niin, että sillä olisi ollut havaittavia terveysvaikutuksia.

Minnesotassa kouluaamu saattaa alkaa jo seitsemältä. Kokeilukouluissa aamua myöhennettiin noin tunnilla. Suomessa varhaisimmat oppitunnit käynnistyvät kahdeksalta.

Tutkimustiedon valossa kouluaamujen myöhentäminen on hienosäätöä.
"Se on tehoton lääke, jos tavoitellaan pidempiä yöunia ja parempia oppimistuloksia", Timo Partonen sanoo.

Hänestä on epärealistista olettaa, että nuoret tinkisivät harrastuksista ja vapaa-ajasta. Monen teinin kello nakuttaa minuuttiaikataulussa. On kiire koulusta kotiin ja kotoa harrastuksiin. Läksytkin täytyy hoitaa jossain välissä. Jos iltapainotteinen lukujärjestys vielä venähtää, nukkumaan meno siirtyy entisestään.

Professori Partosen resepti aamuväsymykseen on yksinkertainen, muttei helppo: ajoissa nukkumaan.


Keväällä Tulevaisuuden peruskoulu -työryhmä ehdotti, että koulupäivän pitäisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä, koska jotkut oppilaat ovat väsyneitä koulun ensimmäisellä oppitunnilla. Työryhmän mielestä oppiminen tehostuu, jos koulu alkaa aikaisintaan kello yhdeksän.Unitutkija ja tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta toteaa, ettei kouluaamujen myöhentämisestä ei olisi juurikaan hyötyä. Professorin lääke aamuväsymykseen on arkipäivän realismia, ajoissa nukkumaan.

Nykymaailman meno on kummallista, tarvitaan tutkimisprofessori ja laaja yhdysvaltalainen tutkimus vahvistamaan asian, jonka pitäisi olla kaikille selvää kuin pläkki, lapset ja nuoret ajoissa nukkumaan. 

Lapsi oppii ja kasvaa nukkuessaan. Riittävä yöuni takaa lapselle riittävän opiskeluvirkeyden.

Alakoululainen lapsi ei ole teini. Sopiva nukkumaanmenoaika keskinmäärin pyörii kello yhdeksän ja kymmenen huikkeilla.


Hesarin poiminta on täyttä rautaa:

Teinit nukkumaan viimeistään 22.30

Päiväväsymys, hermostuneisuus, kivut, masennusoireet, vatsavaivat ja tapaturmat lisääntyvät merkitsevästi teineillä, jotka menevät arkisin nukkumaan puoli yhdentoista jälkeen. Myös koulutyö kärsii. Tieto perustuu 14–20-vuotiaiden suomalaisten joukossa tehtyihin tutkimuksiin.

5 kommenttia:

 1. Aikuisten kaupallista ja virikemaailmaa pidetään 24 h "auki." Hiljaisuus esim. kerrostaloyhtiöissä ei ole enää selviö. Ilta ja yö eivät ole enää lepoa ja unta varten, vaan silloin pitää myös "saada elää." En ihmettele yhtään etteivät lapset rahoitu, koska aikuiset heidän ympärillään eivät rauhoitu. Sunnuntai on kuin maanantai. Koko ajan on joku "päivitys" menossa. Aina tulee uusi. Unen ja levon häiritseminen on muuten tiedustelupalvelujen käyttämä pintajälkiä jättämätön kidutuskeino. Siitä on siis kysymys.
  Koulun alkamisajan siirtäminen alleviivaisi vain hektisen yhteiskunnan vaatimuksia. Ei yötä voi siirtää aamuun. Ysin aamut olisi ihan ok, mutta ei sillä perusteella että lapset menevät myöhään nukkumaan. Eikä sillä että heidän opettajansa tekevät samoin. Koulupäivään voisi laittaa tunnin tai kaksi lisääkin. Niin lyhyt se Suomessa nyt on, ainakin alemmilla luokilla. Valtavat järjestelyt noita puuttuvia tunteja korvaamaan on luotu, kun ajan voisi käyttää opetukseenkin, eli satsata lasten tulevaisuuteen. Kasilta tai ysiltä aamulla alkaen. Hiljaise illan ja hyvin nukutun yön jälkeen.

  VastaaPoista
 2. Olen blogistin kanssa samaa mieltä (luultavasti), että myöhentämällä kouluaamuja, ongelma ei poistu vaan pahenee.

  Olen myös samaa mieltä yllä olevan kommentoijan kanssa, että yhteiskunnassa on kohta kaikki auki. Olin viikonloppuna pohjoisempana, ja on lomaa olla paikassa, jossa kaupat on kiinni ja missä ei ole marketteja eikä ole mitään tekemistä eikä virikkeitä paitsi oleilu ja liikunta yms.

  Minusta myös kesäajasta voitaisiin minusta luopua eikä edes koskaan siirtyä.

  Tänään oli puhetta TV:ssä, että Turussa kokeillaan aamuhoitoa, eli lapset tulevat luultavasti yhteiskunnan hoitoon, kun vanhempien pitää olla töissä jo ennen klo 8:aa, monessa työssä ihmiset menevät töihin ennen kahdeksaa ja joko työmatkat ovat pitkät tai aamuruuhkat ovat valtaisat tai pyörällä kuluu aikaa myös paljon.

  Nykytrendinä on se, että joka ongelmaan vaaditaan koulun joustoa ja muutosta, kuten aamut, lomajaksotukset ym. Olemme näillä vanhoilla hyvillä shapluunoilla pärjänneet tähän asti, minusta Pisa-tulosten heikkenemiseen on ollut syynä myös huonot "uudistukset".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä täälläkin. Ei koululaisten aamu-unisuus mielestäni johdu siitä, että koulu alkaisi liian aikaisin, vaan siitä, että iltaisin virikkeitä on nykyään tarjolla niin paljon, että aivot käyvät ylikierroksilla, häiriten nukahtamista. Tämä ei todellakaan koske vain koululaisia, vaan myös aikuisia. Jos myöhennämme kouluaamuja, annamme tavallaan periksi sille ajatukselle, että iltaisin yhä myöhempään kukkuminen on ihan ok, ja yhteiskunnan tulisi sopeutua/mukautua siihen. Ajan myötä myös yhdeksän aamut ovat liian aikaisia, koska ihmiset kukkuvat vielä entistäkin pidempään "kun koulu alkaa vasta yhdeksältä". Opettaja ei voi asialle hirveästi tehdä, koska päävastuu oppilaan nukkumaanmenosta on vanhemmilla. Ei opettaja voi oppilaan nukkumisajoista päättää, ainoastaan opastaa terveelliseen malliin.

   Poista
 3. Onhan se tutkittu tosiasia, että ihmisillä on luontaisesti eri rytmi (karkeasti aamu- ja iltavirkut), ja maailma pyörii aamuvirkkujen tahtiin - mikä lie jäänne agraariyhteiskunnasta! Ihan oman perheen otannalla voin sanoa, että jos koulu/työ alkaisi kahdeksan sijaan yhdeksältä, koko perhe olisi virkeämpi ja aamu sujuvampi. Nukkumaanmenoajoilla tai heräämisajoilla ei ole merkitystä, sillä sama kokemus tulee, olivat ne mitä tahansa. Toki aamuneljään asti kukkuminen haittaa kenen tahansa heräämistä, mutta siinä tapauksessa ei taida olla väliä, onko kello soimassa seitsemältä vai kahdeksalta: joka tapauksessa väsyttää. :)

  Lähteet:
  http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/oletko-ilta-vai-aamuvirkku-taman-vuoksi-et-mahda-asialle-mitaan/3201666
  http://yle.fi/uutiset/nakokulma_aamuvirkku_paattaa_puolestasi_milloin_heraat/6778799

  VastaaPoista
 4. Tutkimus aiheesta:

  Current school start times damaging learning and health of students

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150904082514.htm?utm_source=dlvr.it&utm

  VastaaPoista