keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Kiusaaja toiseen kouluun?

4.11. Yle


Tutkijatohtori Niina Mäntylä Vaasan yliopiston julkisoikeuden yksiköstä sanoo, että Suomessa ei ole vielä kovin paljon keskusteltu siitä vaihtoehdosta, että vaikeissa koulukiusaamistapauksissa kiusaaja vaihtaisi koulua.

– Perusopetuslaki antaisi tähän mahdollisuuden. Opetukseen liittyvästä perustellusta syystä oppilaan opetuspaikkaa voidaan vaihtaa, toteaa Mäntylä.

Nykyisin on tyypillistä, että vaikeissa tapauksissa kiusattu joutuu lähtemään. Ratkaisua tilanteeseen haetaan joko niin, että kiusaamisen uhriksi joutunut siirtyy kotiopetukseen tai vaihtaa koulua. Mäntylän mukaan tämän ei kuitenkaan saisi olla mikään normaali käytäntö.

Suomessa perusopetuslaki antaa mahdollisuuden oppilaan määräaikaiseen erottamiseen. Mäntylän mukaan tilapäinen siirto toiseen kouluun voisi olla kiusaamistapauksissa toimivampi malli, koska kynnys erottamiseen on korkea.





Urani aikana muistan yhden oppilaan, joka todistettavasti vaihtoi koulua kiusaamisen takia. Aikaa tapahtuneesta on paljon, eikä poika ollut luokallani, mutta asia jäi vaivaamaan minua.  Mietin silloin, miksi kiusatun piti lähteä toiseen kouluun kiusaajan sijasta.

Alakoulussa suurin osa kiusaamistapauksista loppuu, kun oma opettaja puuttuu asiaan pontevasti. Kuullaan asianomaisia ja otetaan yhteys koteihin. Jos kiusaaminen jatkuu, kutsutaan oppilaat vanhempineen vuorotellen kouluun, keskusteluun otetaan mukaan rehtori ja kuraattori.

Parasta kiusaamisen torjuntaa on ennaltaehkäisevä toiminta. Ryhmätyöt, opintoretket ja leirikoulut sekä kaikki yhdessä toimiminen auttavat oppilaita tuntemaan toinen toisensa.

Koulussamme kaikki opettajat ovat kouluttautuneet Leijonatuntien taitajiksi Lions Quest -elämisentaitoja ohjelman avulla. Pähkinärinteen Leijonat ovat kustantaneet opettajat ko. koulutukseen. 


Koulutuksessa osallistuja valmennetaan ja rohkaistaan käyttämään toiminnallisia ja kokemuksellisia työtapoja, joilla vahvistetaan lasten ja nuorten itseluottamusta, tunne-, vuorovaikutus- ja päätöksentekotaitoja, hyvinvointiosaamista ja samalla edistetään oppimista. (Suomen Lions-liitto ry)

Leijonatunteja on helppo pitää, koska Leijonaoppaat ovat selkeitä ja mukava käyttää. 

Mutta pahimmillaan kiusaaminen voi olla niin kieroutunutta, että sitä ei saada loppumaan, vaikka kuinka käytettäisiin KivaKoulua tai Leijonatunteja. Silloin pitää käyttää järeämpiä keinoja. 

Kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun voi olla hyvä ratkaisu. Jos sekään ei auta, kiusatun vanhempien on tehtävä rikosilmoitus.

Miksi syyttömän pitäisi kärsiä vuodesta toiseen?

1 kommentti:

  1. Tämänhetkinen systeemi, jossa kiusattu vaihtaa koulua, kuvaa mielestäni erittäin hyvin sitä sairasta maailmaa, jossa elämme. Kiusattu vaihtaa yleensä koulua, koska kiusattu on yksin. Kiusaajia taas on yleensä ryhmä, jolloin koulunvaihdon organisointi on vaikeampaa. Jos kiusaajia on useampi, ja nämä laitetaan vaihtamaan koulua, koskeeko tämä kaikkia kiusaajia? Vai ainoastaan joukon johtajaa? Erotetaanko ryhmän jäsenet kukin eri kouluihin, vai laitetaanko kaikki samaan kouluun eri luokille?

    Mielestäni tarpeen vaatiessa koulunvaihto voisi koskea vaikka kaikkia kiusaajia, isomman ryhmän ollessa kyseessä ryhmän johtajia. En näe siinä suurta ongelmaa, jos kiusaaminen on jo yritetty ratkaista kaikilla muilla mahdollisilla keinoilla, eivätkä kiusaajat näe toiminnassaan mitään väärää (tai teeskentelevät näkevänsä, mutta jatkavat silti piilossa katseilta). Tosin, koulunvaihdon, oli se sitten kiusatun tai kiusaajan, tulisi olla aina vain äärimmäinen keino, jos sitäkään.

    Mitä muuten kiusaamistilanteen ratkaiseminen erottamalla kiusaamisen osapuolet toisistaan eri kouluihin kertoo ylipäänsä koulun arvomaailmasta?

    "Jos jotkut ihmiset eivät siedä toisiaan, niin sen sijaan että opetamme ihmisyyttä vaikka pakolla, erotamme nuo ihmiset toisistaan, ettei toisten kanssa toimeen tulemista tarvitse opetella. Kun kiusaaminen on tarpeeksi voimakasta, sitä ei tule enää yrittää poistaa, vaan sen osapuolet tulee erottaa, ettei kiusaamista enää olisi."

    VastaaPoista