maanantai 18. toukokuuta 2009

Hölmöläisten touhua

MTV 17.5.

Perusopetuksen ryhmäkot kasvavat, vaikka valtio on yrittänyt tukea rahallisesti ryhmien pienentämistä, MTV3 kertoo.

MTV3:n mukaan ryhmäkoot kasvavat ensi syksynä Vantaalla, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä sekä mahdollisesti Tampereella.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) paheksuu kuntien tapaa käyttää ryhmäkoon pienentämiseen tarkoitettua rahaa muihin tarkoituksiin.Virkkunen ja maan hallitus eivät voi muuta kuin syyttää itseään. On aivan selvää, jos kunnille tulevia rahoja ei korvamerkitä, ne menevät muualle kuin tarkoitettuun kohteeseen.

Jossain Vantaalla ja Tampereella nauretaan luokkakokoihin suunnattujen rahojen pienuutta. Rahaa pitää tulla enemmän ja ne rahat pitää korvamerkitä.

Parasta olisi, että luokkakoille asetetaan realistinen lakisääteinen yläraja:

- 1.-3. luokat 20 oppilasta
- 4.-9. luokat 24 oppilasta


Jos luokkien kokoja ei säädellä millään tavalla, kuntien annetaan huseerata mielinmäärin. Koulutuksellinen tasa-arvo on taattava kaikille Suomen lapsille. 

Mitä järkeä siinä on, että joku vantaalainen lapsi saa vähemmän opetusta kuin muut?

2 kommenttia:

  1. Jos opetusministeriön luoakokojen pienentämiseen suunnatut rahat (16M€)olisi korvamerkitty esim. lainsäädännön kautta alkuopetukseen 1-2 luokille, olisi tavoittelemasi oppilasmäärä näillä luokilla toteutunut koko maassa. Olisi ollut aika hyvä alku paremmalle koulutaipaleelle jokaisella lapsella.
    Kari

    VastaaPoista
  2. Kari...ajatuksesi on suorastaan loistava. Ensin aloitetaan pienimmistä, ja siitä sitten eteenpäin...TASA-ARVOISESTI...

    VastaaPoista