maanantai 23. marraskuuta 2009

Koulumuotia


Nyt viimeistään minua pidetään outona tai hulluna, kun tartun tähän aiheeseen.

Viime aikoina on jonkinverran puhuttu opettajien pukeutumisesta. Moni naisopettaja kokee lievää ahdistusta pukeutumisestaan ja ulkonäöstään. Oppilaat voivat jopa arvostella opettajansa ulkonäköä.

Yllättävän vähälle on jäänyt oppilaiden pukeutuminen. Suomessa oppilaiden pukeutumista ei rajoiteta juuri millään tavalla. 

Jotkut yläkoulun tytöt pukeutuvat häiritsevän seksistisesti. Ilmiö näkyy jo alakoulun yläluokillakin. Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt vanhempia, jotka lähettävät pikkutyttönsä kouluun vahvasti meikattuna ja ilmiseksistisesti pukeutuneena.

Kun itse kävin oppikoulua 70-luvulla, muodissa oli hyvin peittävä suuntaus. Tytöillä oli päällään tiukkoja villapuseroita ja kaikenmaailman palestiinalaishuiveja. Istuin useinmiten takapenkissä. Seksuaalisin näky oikeastaan oli tyttöjen villapaitojen selkämys, josta juuri ja juuri erottui rintaliivien hakasten pullistuma.

Jotenkin säälittää nykyajan pojat. Heille yläkouluikäiset tytöt eivät jätä juuri mitään arvailtavaa, lähes kaikki on esillä. Luulisi moisen pukeutumisen häiritsevän jopa itse pääasiaa, opiskelua.

Olen paljon matkaillut jalkapallon perässä Iso-Britanniassa. Britit ovat hyvin vanhoillisia, siellä lapset ja nuoret puetaan asiallisiin koulupukuihin. En esitä, että me siirtyisimme brittityyppisiin koulu-univormuihin.

Olen pikkupäässäni aivan vakavasti ajatellut, että collegepaita ja farkut olisivat oiva kouluasu Suomen olosuhteisiin. Kouluilla olisi oman värisensä collegepaidat omine tunnuksineen. Oppilaille voitaisiin määrätä farkkumerkiksi vaikka selkeät ja edulliset peruslevikset. Toisaalta voitaisiin tukea suomalaista     vaateteollisuutta elvyttämällä James-tuotemerkin. Oppilaat olisivat ainakin pukeutumisen suhteen tasa-arvoisessa asemassa.

Erityisen iloinen olisin yhtenäisistä  ja pakollisista liikunta-asusteista. On kiusallista, kun joillakin oppilailla ei ole liikuntatunneilla asiallista vaatetusta.

Googlatkaapa huviksenne käyttämällä sanaparia "school uniform". Näissä kuvissa tyttökoululaiset on seksualisoitu hyvin vahvasti. Hyvin erikoinen on japanilaisten mielenlaatu näiden kuvien perusteella. Eurooppalaisittain ajatellen heidän tyttöjensä virallisetkin koulupuvut ovat ilmiseksuaalisia.

3 kommenttia:

  1. Samasta asiasta taisin aikaisemmin kirjoittaa kommentin blogiisi, mutta en nyt toista sitä. Sääliksi vaan käy hormonimyrkyisiä poikia koulunpenkillä, kun tytöt saapuvat tunnille diskovaatteissaan... Kuka häiritsee ketä seksuaalisesti?

    Koulupuvuista olen silloin tällöin varovasti keskustelua herätellyt saamatta kannatusta. Olen samaa mieltä - koska me vanhemmat emme saa lapsiamme pukeutumaan asiallisesti kouluun kouluasu pitäisi määritellä tarkemmin.

    Huomaan kyllä, että koulussakin turrutaan tiettyihin päivästä toiseen toistuviin asioihin. Ihmettelin, miksei kiroiluun puututa - kohta siihen puututtiin sekä koulussa että kotona niin, että kuopus sai siitä kuulla koulussakin, onneksi kuitenkin vain vitsin tasolla. Samoin ihmettelin tyttöjen paljoa paljasta pintaa ja siitä alettiin koulussa puhua.

    Katsoin muuten noita kuvia kuukkelin kuvahaulla ja mielestäni se seksistinen japanilaisasu ei ollut aito koulupuku, oikeita kouluasuja ihan viksuja oli sitten myöhemmin...

    VastaaPoista
  2. Inkivääri...

    maailmassa on hämmentävän paljon kuvia.

    Kokeile hakua "japanese schoolgirls". Vien ehkä tätä ketjua väärille urille, mutta jotain japanilaisessa kulttuurissa on.

    vrt. tietyt manga sarjakuvalehdet, jotka on tarkoitettu aikuisille ja nämä koulupuvut

    VastaaPoista
  3. Koulupuvut olisi ihan hyvä ajatus. Nyt vähärahainen äiti kaupassa taskulaskin kädessä vertailee riittävätkö rahat "koulu"vaatteisiin.
    Samaa tasoa kun täytyy vaatteiden olla, ettei oma nuori joudu kiusatuksi, syrjityksi ja ajaudu reppanaporukoihin....

    Keväällä yläkoulun vanhempainillassa piti terveydenhoitaja hyvän puhuttelun, jossa tähdennettiin juuri tyttöjen asiallista ja riittävää pukeutumista sekä vedottiin siihen, että pojillekin taattaisiin opiskelurauha - eli ei liian paljastavia vaatteita tytöillä. Sama viesti oli terveydenhoitajalla tyttären mukaan heidän tutustumiskäynnillään keväällä nuorillekin. Asiasta keskustelimme kyllä vasta vanhempainillan jälkeen. Meillä on puututtu kouluvaatteisiin, eikä rahanpuutteen takia ole kaikkia "toisilla on"-vaatteita hankkittu. Tunsin olevani vähän tukevammalla pohjalla, kun sain koulunkin suunnalta tukea ajatuksilleni. Järkevää ja kannatettavaa.

    Näin siis Uudessakaupungissa keväällä 2009.

    VastaaPoista