tiistai 17. marraskuuta 2009

Kunnat oikeuteen?

Tämä on asiaa.

OAJ:n on lähdettävä hakemaan rajaa, mikä on sallittua ja mikä ei. Minä olen aina ollut sitä mieltä, että opettajien lomautukset ovat rikollisia.

Kunnollinen perusopetus on jokaisen lapsen oikeus riippumatta siitä, missäpäin Suomea hän asuu. Oikeastaan valtio pitäisi haastaa oikeuteen, koska se ei takaa kaikille lapsille koulutuksellista tasa-arvoa.

Valtio ja kunnat ovat kansalaisia varten, siksi niitä veroja maksellaan.

8 kommenttia:

 1. Nokia aikoo myös lomauttaa opettajansa kahdeksi viikoksi. Opettajainkokouksessa mietittiin, kuka loppuviimeksi suunnittelee opettajien lomautukset niin, että oppilaat saavat opetussuunnitelman mukaista opetusta. Kaupunginhallitus on päätöksensä tehnyt, mutta ei ole vastuussa seurauksista. Koulutoimen päällikkökö ne päätökset tekee? Hän tietenkin delegoi homman yksiköiden johtajille, mutta mitä jos rehtoritkin nostavat kätensä pystyyn, jos lomautuksia ei yksinkertaisesti pysty tekemään lakia rikkomatta.

  Tänä vuonna tuntikehystä on jo pienennetty niin, että yksittäinen opettaja saa käteensä noin 500 euroa vähemmän kuukaudessa. Eikö se muka ole jo säästötalkoihin osallistumista? Ensi vuonna tuntikehystä leikataan edelleen ja opettajilta viedään tunteja.

  Opettajien kannalta paras lomautusvaihtoehto olisi jäädä pakkolomalle kahdeksi viikoksi potköön, saisipa ainakin liiton korvaukset. Jos pakkolomat ripotellaan pitkin vuotta, korvauksia ei saa mistään.

  Mutta katteellaan ny, miten meitin käy...

  VastaaPoista
 2. Anolle...

  "...yksittäinen opettaja saa käteensä noin 500 euroa vähemmän kuukaudessa. Eikö se muka ole jo säästötalkoihin osallistumista?"

  Kuntapäättäjien mukaan se ei ole säästötalkoisiin osallistumista.

  Osa päättäjistä ei "ymmärrä", että opettajien palkkaa saadaan pidetyistä tunneista. On helppo "pienentää" tuntikehystä, moni asiasta tietämätön ei tiedä, että samalla oppilaiden opetusta vähennetään eli opettajien palkkaa viedään pois.

  Muiden kuntien kokemusten mukaan, teiltä viedään tuhkatkin pesästä, ja vieläkin enemmän.

  Opettajat ovat siinä mielessä erilainen työntekijäryhmä kunnissa, ensin palkkaa pois ja lomautukset päälle. Muut kuntien työntekijäryhmät eivät ole joutuneet alentamaan palkkojaan samalla tavalla.

  500 euroa kuukaudessa pois käteen on paljon.

  VastaaPoista
 3. Miehet, miehet... OAJ:n pitää neuvotella sellainen luunkova sopimus että tuollainen tuntikehyksellä ja "ylitunneilla" ketkuilu ei ole mahdollista, ainakaan tuossa mittakaavassa.

  Ei sellaista työnantajaa ole eikä tule, joka antaa, jos ei vaadita.

  Minä olen niin fucked up tätä työnantajan syyllistämistä. Tai olen sitä niin kauan, kun ei KOKREETTISILLA ammattiliiton toimilla haeta muuta. Jos olisi hakukiellot, virkasaarrot, työnkuvaan kuulumattomien töiden kieltämiset ja todellinen lakkouhka päällä, en sanoisi noin.

  Jos mentäisiin kovemman linjan kautta ja tulos olisi tämä, armahtaisin liittoamme, mutta niin kauan kuin liiton ainoat aseet ovat suu ja kynä, minä olen kysymässä kuin takiainen, että mitä liitto tekee ja mitä ei. Liian usein joudun puuttumaan nimenomaan siihen, mitä se ei tee.

  Nyt OAJ, sen edustajat ja yhteysopet - vaatikaa nyt hitossa liittoa joka uskaltaa jotain tehdä eikä vain kirjoitella "vastalauseita."

  Out

  VastaaPoista
 4. Olen vasta valmistumassa opettajaksi. Silti olen tässä muutaman vuoden katsellut OAJ:n toimintaa ja sen on yksinkertaisesti munatonta.

  Kuten täälläkin todettu, on kauhea puhkuminen ja uhkaaminen suoraa tai epäsuoraa, mutta mitään EI tapahdu kuitenkaan.

  Poika, joka huusi sutta.

  Olisiko aika vaihtaa puheenjohtajaa?

  VastaaPoista
 5. Puheenjohtaja vaihtuu luonnostaan, menee eläkkeelle. Et kerkiä töihin Erkki Kangasniemen aikaan.

  VastaaPoista
 6. Out...

  tarkoitatko kokonaispalkkaukseen siirtymistä?

  Sinänsä se olisi toimiva ratkaisu, mutta työnantajan "tarjoukset" ovat olleeet naurettavia.

  Opettajien palkkausjärjestelmä "ylituntineen" ja muina lisineen on haavoittuva, jos ajatellaan palkkojen leikkaamista. Leikkaamisen mahdollisuus on liian helppoa.

  Erikoinen on opettajan työn luonnekin palkkausta ajatellen. Samasta työstä saadaan suurinpiirtein samoja palkkoja huolimatta työolosuhteista tai oppilasmääristä.

  Toisaalta on erittäin outoa, että eri aikaan luokanopettajan peruskoulutuksen saaneet opettajat saavat eri palkkaa.

  VastaaPoista
 7. Kokonaispalkkaus voi olla ratkaisu, kunhan se ei tarkoita mitään läsnäolovelvoitetta konttorirotan tyyliin 38,5 h/vk.

  OAJ:ltä kaivataan nyt se peräänkuuluttamani KONKREETTINEN VAADE, josta EI ANNETA PERIKSI ilman että koulut laitetaan kiinni.

  Vaateen perusteet voisivat olla:
  -ei lomautuksia
  -opettajille taattu keskimääräinen palkka ilman tuntikehys-kikkailua
  -inkluusiolaki ei saa johtaa luokan- tai aineenopettajan työmäärän kasvuun tai selvään työkuvan muutokseen
  -erityisluokat on säilytettävä

  Toivon että jos joku ope ei kannata näitä, niin ilmoittautuu suoraan. Pelien ja leikkien aika on ohi.

  Toivon myös että liitto kertoo meille jäsenille ja pian, mitkä ovat ne konkreettiset toimenpiteet, joilla em. vaatimuksia (90 prosenttia opettajakunnasta on takana) lähdetään heti ajamaan.

  Out

  VastaaPoista