torstai 26. marraskuuta 2009

Opettaja-ammattinimike on suojattava mitä pikimmiten!


Doris Day
HS 26.11.

Opettaja nöyryytti oppilasta - joutui korvauksiin housujen alas vedosta

Opettajan sijaisena toiminut 44-vuotias mies nöyryytti 14-vuotiasta koulupoikaa vetämällä tämän housut alas muun luokan nähden Varkaudessa. Tapaus sattui viime maaliskuussa teknisen työn tunnilla.

Nyt minulta meni hermot.

Hesari uutisoi, että opettaja nöyryytti koulupoikaa, vaikka kyseessä oli mitä ilmeisemmin kadulta revitty mies.

Varkauden opetustoimenjohtaja Timo Tuunainen toteaa Hesarissa, että "elämä  joskus on tämmöistä". Minä sanon, ettei elämän nyt pidä koskaan olla tuollaista.

Mies oli palkattu sijaiseksi vain muutamaksi viikoksi. Muodollista pätevyyttä hänellä ei tehtävään ole. Hän sai kuitenkin pestin, koska pätevää väkeä ei ollut tuolloin saatavilla. Uudestaan kaupunki ei aio häntä enää palkata. (Hesari)

Uutinen herättää ihmisissä monia kysymyksiä. Opettajana minä mietin, miksi ihmeessä ketä tahansa kadulta revittyä ihmistä voidaan ylipäätään nimittää opettajaksi. 

On alettava nopeasti ja vakavalla mielellä pohtia keinoja opettaja-nimikkeen suojaamista lailla. Eihän kuka tahansa voi nimittää itseään lääkäriksi tai tuomariksikaan.

Nyt tilanne on sellainen, että oikeastaan kuka tahansa voi alkaa kutsua itseään opettajaksi. Toisaalta on kaikenmaailman heppoisia opettajanimikkeitä, joita en nyt ala tässä luettelemaan. Minusta opettajia ovat ensisijassa peruskoulun ja lukion opettajat, lastentarhanopettajat ja ammattikoulujen opettajat.

Muille voidaan keksiä tai käyttäää aivan muita nimikkeitä, yliopiston lehtori, ammattikorkeakoulun lehtori, autokoulunohjaaja ynnä muuta ja ynnä muuta. Oleellista on, että ihmiset, joilla ei ole tutkintopapereita taskussa, eivät ole opettajia, vaan sijaisia tai joitain aivan muuta.Sillä siisti.

On todella törkeää, että Hesari halveeraa opettajuutta yllä olevan uutisen tavoin. Sikamaista. Joku raja on sensaatiohakuisuudellakin.

Minä ja monet muut Suomen opettajat haluamme lain suojan omalle ammattinimikkeellemme.

Vai vielä opettaja, prkl?

Tämä opettaa sen, että aina kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin toimii", sanoi Tuunainen torstaina. (Hesari)

Nimenomaan. On syytäkin katsoa peiliin, kun sijaisten hankinta on tätä tasoa. Opettajaa ei pitäisi voida sijaistaa kukaan muu kuin toinen opettaja. Järjestelmässä on paljon mätää.

4 kommenttia:

 1. OAJ:n puheenjohtaja on tehnyt esille nostamaasi asiaa koskevan avauksen muutama vuosi sitten. Silloin todettiin, että valitettavasti juristiikka ei mahdollista opettaja- nimikkeen suojaamista.

  Monessa maassa sijaisopettajaksi ei saada palkata epäpätevää ihmistä. Suomessa mm. ammattijärjestö ei ole lähtenyt ajamaan tätä vaatimusta. Syitä on monia, yksi niistä on se, että tiukka vaatimus pätevyydestä johtaisi siihen, että opettajille ei myönnettäisi harkinnan varaisia virkavapauksia. Suo siellä, vetelä täällä

  Martti

  PS. Onnittelut erittäin aktiivisen koulualan keskustelufoortumin fasilitoinnista,

  VastaaPoista
 2. Martti...

  kiitos kannustuksesta. Sääli vain, että lukijamäärät ovat melko pieniä. Koulualan keskustelun aiheet eivät aina ole niin raflaavia.

  On mielenkiintoista, että yhteiskunnalla on melkoiset vaatimukset opettajuutta kohtaan, mutta heti, kun on vain tilaisuus, lyödään "puukolla pernaan".

  Hesarin pitäisi olla vakavasti otettava päivälehti.

  VastaaPoista
 3. Enkeliporsas, aivan - pitäisi olla vakavasti otettava. Valitettavasti joudumme tässä toiseen vakavaan aiheeseen - miksi vakavasti otettavat tiedotusvälineet ovat ottaneet tavakseen otsikoida uutisensa kuin keltainen lehdistö?!?

  Jos joku väittää, että kansa vaatii ihmettelen suuresti - luulin kuuluvani kansaan enkä todella kaipaa noita otsikoita, inhoan niitä. Ylen uutiset menettävät piankin paikkansa ykkösuutisina moisen toimintatavan johdosta. Ennen pidin niitä ainoina oikeina uutisina, mutta nyt ne alkavat hukkua massaan...

  Miksi sanomme opettajan epäpätevää sijaista? Minustakin kuntien pitäisi palkata ammattilaisia sijaistamaan opettajia - vaikka ei juuri joka aineeseen pätevää, mutta opettaja kuitenkin, vaikkapa luokanopettaja. Mutta kuka sellaisen viran haluaisi, onko opettajia liian vähän kun ainakin pikkukuntiin on vaikea saada ammattilaisia...

  VastaaPoista
 4. Inkivääri...

  "Miksi sanomme opettajan epäpätevää sijaista?"

  Niin. Vaikea kysymys. Oppilaat kutsuvat kaikkia opettajiksi.

  Isoissa maissa varmaan koulutetaan opettajia ylenmäärin, silloin päteviä maikkoja riittää sijaisiksikin. Liikakouluttaminen ei ole hyvästä ollenkaan.

  VastaaPoista