maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ruotsalaiset syventävät kuilua

Yle 4.4.

Ruotsi aloittaa eliittikoulukokeilun Ruotsin liberaalien hellimä ajatus eliittikouluista ottaa askelen eteenpäin, kun maassa voidaan syyslukukaudella 2012 aloittaa yläasteen huippuluokkakokeilu.

Kolmena kokeiluvuotena voi kunakin käynnistyä korkeintaan kymmenen erityiskoulutusta. Oppilaat huippuluokille valitaan testien perusteella. Ruotsin hallitus on päättänyt myöntää luvan yläasteen eliittikoulutuskokeilun aloittamiseen syyslukukaudesta 2012 alkaen, kertoo Svenska Dagbladet verkkosivuillaan.

Keskustelu eliittikoulutuksesta on Ruotsissa vahvasti politisoitunutta. Ideaa on hellinyt erityisesti liberaalinen Folkpartiet, kun taas sosiaalidemokraatit vastustavat sitä voimakkaasti.

Kokeilussa valitaan korkeintaan kymmenen kuntaa ja yksityiskoulua, jotka saavat kolmen lukuvuoden aikana syksystä 2012 aloittaa seitsemännen luokan erityiskoulutuksen. Oppilaat huippuluokille valitaan testien perusteella. Kullakin vuosikurssilla voi olla korkeintaan 30 oppilasta.


Kansankodista kajahtaa taas. Alkaa tulla ikävä 60-70-lukua ja Tage Erlanderia ja Olof Palmea.

Ruotsissa koululaisten oppimistulokset ovat heikentyneet ja erot hyvien ja huonojen koulujen välillä ovat kasvaneet.

Suosittelen Ruotsin opetusministeri Jan Björklundille visiittiä Ruotsin entiseen itäiseen maakuntaan, Suomeen. Peruskoulumme tulokset ovat aivan eri luokkaa kuin Ruotsissa.

Ruotsiin on muodostumassa kolmen kerroksen kouluja:

- eliittikoulut

- yksityiset koulut

- koulut köyhille ja maahanmuuttajien lapsille

Koulutuksellisesta tasa-arvosta ei ole enää puhettakaan. Kansaa hajotetaan ja eriarvoistetaan kovaa vauhtia.

Uusliberalistinen tsunami pyyhkii Ruotsin yli.

3 kommenttia:

 1. Ruotsin tilanne ei ole pelkästään koulutus- vaan myös yhteiskuntapoliittinen. Löyhä maahanmuutto-politiikka ja täysin liberaali suhtautuminen kaikkeen hörhöilyyn ja yltiöuskonnollisuuteen on tuottanut alueita, mm. Malmössä, johon viranomaiset, esim. palomiehet eivät suostu menemään väkivallan pelossa ilman poliisisaattuetta. Niillä alueilla on peruskouluja...!

  Käsi sydämelle opet, kuka teistä laittaisi näille islamoanarkismin hallitsemille alueille oman uuden vaaleanpunaisen koirapenaalin hankkineen pikkukoululaisensa? Ei kukaan.

  Mitä muuta mahdollisuutta ruotsalaisille jää kuin nämä kaatopaikkakoulut, joissa humanismista ja tieteellisestä maailmankuvasta tingitään ja jonkinlainen muodollinen koululeikki viedään lavastuksena läpi?

  Ruotsi on jättäytynyt jo vahvin ja aggressiivisin huutaja voittaa -peliin. Minä ymmärrän hyvin rikkaita jotka haluavat "pelastaa" penskansa keskiajalta ja laittavat, jos varaa on, ne yksityiskouluun. Niin te kaikki muutkin tekisitte vastaavassa tilanteessa.

  Olof Palme, todellakin rakastamani poliitikko ehti luoda ennen kuolemaansa yhteiskunnallisen hirviön. Sen jälkiä ei ole korjaamassa kukaan. Mitä ruotsalaisten raporttien kertomaan tulee, on jo aika myöhäistäkin.

  Onko meillä Suomessa vielä etsikkoaikaa, en tiedä.

  Out

  VastaaPoista
 2. Nimenomaan näin Out...koulutuspolitiikka on aina yhteiskuntapolitiikkaa.

  Oletan, että meillä on vielä etsikkoaikaa. Konsensus ainakin peruskoulun suhteen on vahva.

  Pitää vain toivoa, että meillä "asutuspolitiikka" johdetaan järkevästi, ettei Malmön tyyppisiä lähiöitä synny.

  VastaaPoista
 3. Tämänkaltaista meillä koti Suomessa:

  http://sevensocks.blogspot.com/2011/03/aamuyon-mietteita-ei-mitaan-kasitoihin.html

  VastaaPoista