Lapsi lintsaa, vanhemmille tuomio
Muutamissa kunnissa koulusta lintsaamisesta on tullut poliisiasia. Vanhempia on tuomittu sakkoihin.
Lempäälä laittaa koulupinnarit kuriin entistä tiukemmalla mutta huolehtivammalla otteella. Koulupinnarin vanhemmat voivat joutua oikeuteen oppivelvollisuuden valvonnan laiminlyönnistä.
Opetusalalla Lempäälän linja saa varovaista mutta myös hieman epäilevää hyväksyntää.
Ennen kuin lintsaamisesta ilmoitetaan poliisille, käydään läpi monta vaihetta, joiden tarkoitus on tukea oppilasta ja vanhempia.
Opetusministeriö aikoo pohtia lintsausta uudessa koulurangaistuksia tarkentavassa lakiluonnoksessa.
"Tarkennamme, mitä oppilaalla voidaan teettää jälki-istunnossa. Haluamme muuttaa jälki-istuntoa kasvatuksellisempaan suuntaan", hallitusneuvos Janne Öberg sanoo.
"Käsittelemme myös lintsausta, sillä muutamissa kunnissa vanhempia on jo tuomittu sakkoihin, koska he eivät ole valvoneet oppivelvollisuuden noudattamista", Öberg lisää. Sakkoja on annettu muun muassa Pirkkalassa.
Opetusministeriö pitää vanhempien tuomitsemista silti pulmallisena.
"Lintsaukseen puuttuminen on todella arka asia", opetusneuvos Jussi Pihkala sanoo.
Joululoma on ohi, ja lehdistö on "back in business". Otsikoihin on noussut ikiaihe, koulun rangaistukset. Olen aikaisemmin esittänyt blogissani, että sakkorangaistus voitaisiin ottaa käyttöön vakavissa kiusaamistapauksissa.
Suomessa on oppivelvollisuus. Vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että lapsi käy koulua.
Yksittäiset opettajat ja koulut ovat melko kädettömiä silloin, kun oppilasta ei saada kouluun kaikista yrityksistä huolimatta. Viimeinen keino on yleensä lastensuojeluilmoituksen tekeminen. Jos sekään ei auta, sakkorangaistus voisi olla paikallaan.
Rinnastan leikkimielellä koulun sakkorangaistuksen liikennerangaistuksiin. Ihmisille annetaan helposti vaikkapa parkkisakkoja. Parkkirike ei kait ole suuren suuri rikos. Jatkuva koulusta lintsaaminen on oppilaalle suuri ongelma. En ymmärrä, miksi jatkuvaa lintsausta pitäisi katsoa sormien läpi.
Opetusministeriön opetusneuvos Jussi Pihkala sanoo, että lintsaukseen puuttuminen on todella arka asia. Minusta on parempi, että lintsaukseen puututaan kuin, että siihen ei puututa. Mitä Pihkala oikeastaan tarkoittaa, että lintsaukseen puuttuminen on arka asia? Olisi moraalisesti erittäin arveluttavaa, jos koulu ei puuttuisi oppilaan lintsaukseen.
"Jos oppilas myöhästelee tai lintsailee, hän korvaa ne minuutit. Oppilasta ei panna jälki-istuntoon, vaan hänen kanssa käydään läpi oppituntien ulkopuolella erityisopettajan kanssa asioita, joista hän on jäänyt paitsi", sanoo Lempäälän Sääksjärven koulun rehtori Seppo Siitonen.
Jos oppilas lintsaa 30 tuntia, vanhempien ja koulukuraattorin kanssa pidetään palaveri.
Tämä yleensä riittää, mutta jos lintsaaminen sittenkin jatkuu, lähdemme lastensuojeluviranomaisten kanssa tehokkaampaan tukemiseen", Siitonen sanoo.
Se voi tarkoittaa erityisiä järjestelyjä, kuten kotiopetusta. Jos kodit eivät suostu yhteistyöhön, koulu ilmoittaa asian poliisille. (HS)
Lempäälän malli on hyvin looginen ja järkeenkäypä.
Mielenkiintoista on, että Suomessa revitään mielettömiä otsikoita esim. sikojen ja kanojen elinolosuhteista. Eläinten elinolot ovat tärkeitä, mutta luulisi, että lasten elinolot olisivat vähintään yhtä tärkeitä.
Ei ole olemassa parkkisakkoa. Kyse on pysäköintivirhemaksusta.
VastaaPoista