maanantai 3. marraskuuta 2014

Hauskat puolituntiset


Kaikki tietävät, että Suomi on jo nyt äärimmäisen kova kilpailuyhteiskunta. Näyttää siltä, että yhteiskuntamme tulevaisuudessa kovenee entisestään.

Aloitin tänään hauskat puolituntiset eli arviointikeskustelut oppilaan ja huoltajien kanssa. 

Minulla on kuudes luokka, jota olen opettanut ekasta luokasta alkaen. Opettajan kannalta kuudenteen luokkaan kuuluu olennaisena osana luopuminen. Mutta samalla on katsottava tulevaisuuteen, on puhuttava yläkoulun tuomista haasteista ja elämän valinnoista.

Yhteiskunnallinen kehitys on jo tovin aikaa ollut sellaista, että heikot sorretaan elontielle ja vahvat sen kuin porskuttaa. Voittajia juhlitaan, häviäjille ei tarjota edes soppaluuta.

Olen laittanut ennenkin kuutosia yläkouluun, mutta koskaan ennen en ole pohtinut asioita kuten nyt tänään pohdin. Keskustelussa erään luottavaisen ja kirkassilmäisen oppilaan kanssa käytin jalkapallovertauksia:

"Sinun pitää löytää oma vahvuutesi, niin saat aikaan maaleja".

"Sinun pitää tilkitä vasen laitasi, muuten vastustaja painaa sieltä sutena läpi. Vastustaja etsii ensin aina heikot kohdat".

Otan esimerkiksi oman elämäni. Elin aikaa, jolloin ei juuri tarvinnut taistella. Kun koulua kävi säädyllisesti, pääsi opiskelemaan. Kun opettajan paperit sai käteen, sai töitä. 

Kaikki saivat silloin töitä, jos niin halusivat. 

Nyt kaikki eivät saa töitä, vaikka taskussa olisi minkälaiset paperit tahansa. Kokeneita ja osaavia työntekijöitä potkitaan töistä noin vain.

Tulevaisuudessa kaikki eivät voita. Osa häviää pahasti.

Kasvattaako peruskoulu lapsia oikeaan tulevaisuuteen?

1 kommentti:

  1. "Elin aikaa, jolloin ei juuri tarvinnut taistella. Kun koulua kävi säädyllisesti, pääsi opiskelemaan. Kun opettajan paperit sai käteen, sai töitä."

    Olen kuullut ennenkin samansuuntaisia juttuja "menneestä maailmasta". Jotenkin näitä juttuja kuuntelee aina huuli pyöreänä, kun on tottunut nykyajan meininkiin.

    "Tulevaisuudessa kaikki eivät voita. Osa häviää pahasti. Kasvattaako peruskoulu lapsia oikeaan tulevaisuuteen?"

    Tärkeä kysymys. En näe hyvää koulumenestystä enää mitenkään merkityksellisenä asiana työnsaannin kannalta. Ei Laudaturilla ole nykymaailmassa paljonkaan merkitystä. Muuten kuin opiskelupaikkaa haettaessa. Ei tämänhetkinen presidenttimme ole "kympin oppilas", eikä myöskään pääministerimme. Sen sijaan molemmilta on löytynyt sosiaalisia taitoja, laajat sosiaaliset verkostot sekä halua mennä mukaan erilaisiin asioihin. Nykyisin työmaailmassa on suurempi merkitys nimenomaan sosiaalisilla taidoilla ja verkostoitumisella. Jos et tunne oikeita ihmisiä, olet työmarkkinoilla alakynnessä. Kun opiskeluaikana verkostoituu tarpeeksi, voi valmistumisen jälkeen olla yhteydessä työnantajiin eri ihmisten kautta, oli ala mikä tahansa. Olet oikeassa, osa tulee todellakin häviämään pahasti tulevaisuuden yhteiskunnassa. Veikkaan että häviäjiä ovat ne, jotka luulevat että tulevaisuudessa töitä saa vain yksinkertaisesti sillä, että on hyvät paperit. "Ei huolta huomisesta kunhan matikka on kymppi" ei toimi ajatuksena enää nykyisin.

    VastaaPoista