perjantai 5. joulukuuta 2014

Keskiluokka liikehtii jo

Yle 5.12.


Koulujen väliset erot heijastuvat asuntojen hintoihin Helsingissä. Tämä käy ilmi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen tekemästä selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan tuleva lähikoulu vaikuttaa vanhempien asuinpaikan valintaan. Ostamalla asunnon tietyn koulun oppilaaksiottoalueelta, perhe varmistaa lastensa pääsyn tähän kouluun.

Tutkija: Tulos oli yllättävä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuukka Saarimaa pitää tutkimustulosta yllättävänä.

– Suomen koulujärjestelmä on kuuluisa koulujensa hyvälaatuisuudesta ja tasalaatuisuudesta. Mutta nyt me havaitaan, että vanhemmat ajattelevat että kouluissa on joitain eroja ja he ovat valmiita maksamaan siitä.

Saarimaan mukaan kehityksellä voi olla vaikutusta asuinalueiden eriytymiseen.

– Jos lapsen lähikoulu on sidottu osoitteeseen niin vanhemmat voivat ostaa asuntomarkkinoilta lapselleen paremman tai sopivamman koulun.


Enkeliporsas: Tulos ei yllätä. Helsinki niittää, mitä on kylvetty.



On selvää, että vanhemmat ajattelevat lastensa parasta.

Pääkaupunkiseudulla nuoret perheet miettivät tarkkaan, mistä asuntonsa ostavat. Koulusta on tullut asunnon ostamiskriteeri. Halutaan hyville asuinalueille.

Mutta yhteiskunnallinen eriytyminen ei ole hyvästä.

On selvää, että rikkaat pystyvät valitsemaan asuinalueensa. Pian tulemme näkemään muureilla eroteltuja ja turvakameroin varustettuja rikkaiden asuinalueita.

Keskiluokalle oma asunto on elämän suurin investointi. Ihmiset ymmärtävät, että tulevaisuuden yhteiskunta, johon heidän lapsensa kasvavat, on ankara kilpailuyhteiskunta. Kun työpaikkoja jaetaan, on paras olla iskussa. Koulutus on avainsana.

Pikkuhiljaa Helsinkiin alkaa muodostua köyhien, yksinhuoltajien ja maahanmuuttajien reservaatteja. Malleja ei tarvitse kaukaa etsiä, lautalla yli Ruotsiin vaan, jo löytyy.

Kohta alkaa opettajatkin liikkua, hyviin kouluihin on tunkua.

Kun koulujen eriytyminen on loppusuoralla, aletaan huudella yksityiskoulujen perään. Silloin peli on pelattu, koulutuksellisellisesta tasa-arvosta jää jäljellä vain savuavia rauniokasoja.

2 kommenttia:

  1. Yhteiskunnalliseen eriytymiseen ei ole olemassa kuin yksi vastalääke: työllistyminen. Muu on hokkus pokkusta sen rinnalla. Meillä on kaksi puoluetta jotka ajavat kansalaispalkkaa, eli pysyvää työelämän ulkopuolelle jäämisen mahdollisuutta tulonsiirtojen varassa ! Monet ryhmät ottavat tämän mielellään vastaan. Yhtä puoluetta lukuunottamatta kaikki puolueet suosivat jatkuvaa maahanmuuttoa, jopa sen kasvattamista, vaikka tiedetään ettei työmahdollisuuksia maassamme (enää) riittävästi ole. Myymme maahanmuuttajille väärää mielikuvaa mahdollisuuksien maasta, sitä Suomi ei todellakaan tätä nykyä ole. Moni ottaa esiin esimerkin että tarvitaanhan sitä lisää mummojen hoitajia. Joo, mutta kuka nykyistä suuremman lähihoitaja-armeijan palkat maksaa kun nykyisenkään ei ole varaa ja tulevaisuudessa on nettoveronmaksajia vielä entistä vähemmän? Hei, vähän matematiikkaa....

    Kaikki tilastot, faktat ja havainnot tukevat sitä että syrjäytymiskehityksessä olevat alueet, ja siten myös kyseisten alueiden koulut, ovat matalan työllistyvyyden alueita.

    Millään kansantanhukursseilla, asukastaloilla, kirjasto-olohuoneilla, suvaitsevaisuus-kampanjoilla ei estetä eriarvoistumista. Sen estää tai estäisi vain aito työllistyminen. Kannatan suvaitsevaisuutta, tasa-arvoa, pohjoismaisuutta, mutta kaikki se on sanahelinää jos yhteiskunnassa ei tehdä, tai pääse tekemään, töitä. Eli ehdokas Lundell, ala miettimään mistä töitä saadaan. Enkä tarkoita veroeuroilla pystytettyjä lumeduuneja kirjastoissa apulaisen apulaisen apulaisena, vaan real jobs. Olen viime aikoina tullut todella vakuuttuneeksi, että yläasteikäiset olisi työharjoittelun sijasta ohjattava (puoli)pakollisiin kesätöihin oli faijalla fyrkkaa tai ei. Köyhempien perheiden penskoille se taitaa olla jo elinehto.

    Koulut siis mielestäni eriarvoistuvat em. syistä. Niitä ei pysäytetä kouluissa, siellä lapset otetaan tasa-arvoisina vastaan, mutta alueet putovat jos sieltä ei käydä, tai jos sallitaan ettei käydä, töissä.

    VastaaPoista
  2. http://www.epressi.com/tiedotteet/kotimaa/erkanevat-koulutuspolut-julkaisu-tarkastelee-suomen-koulutusjarjestelman-tasa-arvon-nykytilaa.html

    Nettilinkki tiedotteeseen.

    VastaaPoista