torstai 7. toukokuuta 2015

Tyyntä myrskyn edellä


Puheenjohtaja Olli Luukkaisen avauspuhe

En ole kirjoittanut vähään aikaan, piti vähän puhallella eduskuntavaalien jälkeen. Tulin juuri OAJ:n valtuuston kevätkokouksesta. Kokous pidettiin suomalaisen työväenliikkeen ytimessä, Hakaniemen Paasitornissa. Akava-talo on remontin kourissa, taloon rakennetaan uusi kokoustila, johon myös valtuusto mahtuu pitämään kokouksensa.

Kokouksen asialistalla ei ollut järisyttävän suuria asioita. 

Ensimmäisen päivän illalla Olli Luukkainen toi tiedon, että hallitustunnustelija Juha Sipilän ehdottama yhteiskuntasopimus meni myttyyn. 

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder: 


Tänään selvisi, että näyttää siltä, että Suomeen olisi tulossa Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen muodostama porvarihallitus. Koska Sipilän yhteiskuntasopimus meni nurin, julkinen sektori joutuu kokemaan kovia leikkauksia.

OAJ:n valtuuston syyskokous tullaan pitämään kotikentälläni Vantaalla. On varmaa, että syyskokous ei tule sujumaan yhtä rauhallisissa merkeissä kuin juuri päättynyt kevätkokous.

Puhutaan jopa kymmenen miljardin euron leikkauslistoista. Eilisessä OAJ:n mielenilmauksessa puolueiden edustajat vakuuttivat meille, että koulutuksesta ei leikata.

Uskokoon, ken tahtoo.

5 kommenttia:

  1. Jos Sipilä on tosissaan kymmenen miljardin leikkauksista, eivät koulut voi säästyä juustohöylältä. Koulutus on noin 25% julkisista menoista, joten siitä on pakko leikata suunnilleen pari miljardia, jos tuo 10Mrd€ todella halutaan saada kasaan. Parin miljardin leikkausten seurausta koulutukseen voi vain kuvitella.

    Veikkaan kuitenkin, että tuo 10Mrd on bluffia; siitä puhutaan nyt paljon, varmaan joitain leikkauslistoja vuodatetaan piakkoin julkisuuteen ja annetaan median hoitaa kauhistelu. Kun hallitus sitten leikkaakin "vain" 5Mrd, vaikuttaa se suorastaan lievältä.

    Mutta koulut joutuvat leikkausten kohteeksi joka tapauksessa. Ehkä niistä leikataankin yksi miljardi kahden sijasta, mutta eipä sekään mitenkään herkkua tule olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 10 miljardia taisi olla Sipilaän uhkailua, jotta yhteiskuntasopimus olisi saatu kasaan. Nyt puhutaan 6 miljardista, vastaa summaltaan Kokoomuksen leikkauslistaa ennen vaaleja.

      6 miljardissakin on riittävästi tuskailtavaa.

      Poista
  2. Paljon puhutaan, vähän tiedetään ja roskamedia hoitaa loput väritykset. Pari miljardia saadaan kerralla hyötykäyttöön kun ei anneta Kreikalle penniäkään ja lopetetaan haittamaahanmuutto, eli tyttömien roudaaminen Suomeen. Jos uskosta puhutaan, nykyhallituksesta löytyy paljon koulutuksen kannattajia, niin en usko, että tässä ollaan koulutuksesta kovin paljon leikkaamassa.

    VastaaPoista
  3. Antti on oikeassa. Koulutukseen puututaan varmasti. Totta kai koulutuksesta leikataan, ja pitääkin leikata, sanon sen vaikka olen opettaja ja tasa-arvoisen peruskoulun puolustaja. Miksi? Koska olemme itse sössineet kilpailukykymme = verokertymän ylläpidon, talouskasvu on olematon = tosiasiallinen bruttokansantuotteen lasku jollaista tapahtuu vain kriisiaikoina, ja koska verotuksen lisääminen söisi sen vähäisenkin ostovoiman mitä kansalla vielä on.

    Koulutuksen tulee siis osallistua myös säästöihin kuten kaikkien muidenkin yhteiskunnan toimintojen, tosin, tiedämme kaikki perusteet, vain erittäin kohtuullisesti. Sama koskee heikoimmassa asemassa olevien tilannetta.

    Mutta mikä on nyt mielenkiintoista?
    Se, mitkä ovat ne alueet mistä koulutuksessa voidaan leikata tilanteessa, missä oikein mistään ei voi eikä pitäisi leikata?
    Mikä on juuri nyt kaikkein vähiten tärkeää?

    Omia ehdotuksia: 1. koulujen digitalisointi-ideologia ja siihen liittyvien kytkykauppojen (virustorjunnat, ohjelmistojen uusiminen) vähentäminen ja siirtäminen aikaan, jolloin taloustilanne on parempi. Nyt ei ole oikea aika ostaa kovalla rahalla softaa ohjelmistojäteiltä. Tietotekniikkaa on opetettava kouluissa ilman muuta mutta kohtuullisilla resursseilla. Tieto ja oppiminen eivät karkaa mihinkään, jos "kone" tai "opetusohjelma" ei ole aivan uusinta mallia.

    2. Koulutusrumban/bisneksen vähentäminen. Nyt menee aika paljon resursseja konsultoinneille ja konsulttifirmoille, seminaareihin, kongresseihin, jatkuvaan "uudelleenkoulutukseen" jne. mm. sijaiskulujen ja palkkioiden muodossa. Aika paljon opettajat juoksevat päivittämässä atk-taitojaan jotka on päivitettävä taas pian uudestaan, ja uudestaan...Jossakin kääritään massit meiltä pois.

    Näistä (varsinkin kohdasta 1. syntyisi useiden prosenttien säästö koulutuksen alueelta, mikä olisi koulutukseen riittävä). Tuota ehdottamaani säästämistä oppilaamme tuskin huomaisivat ja eivät varmastikaan syrjäytyisi radikaalisti mistään kuten olisi tilanne jos puututaan tuntikehykseen tai kasvatettaisiin ryhmäkokoja. Opetuksesta, sen tiloista eikä välineistä, pätevistä opettajista, oppituntien ja kurssien määrästä ei tulekaan säästää, mutta alan sivubisneksistä ja liepeistä voi karsia kyllä. Koska on ihan pakko.

    t. vihreä varavaltuutettu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. v.v.v.

      Ammattikorkeakouluverkkoa tullaan karsimaan.

      Yleissivistävästä koulutuksesta ei enää juuri ole mitään leikattavaa. Leikkaukset on jo leikattu.

      "Tehostamista" tullaan hakemaan luokkakokoa kasvattamalla, mikä tarkoittaa, että moni opettaja joutuu kilometritehtaalle. Valtio lopettaa luokkakokoavustusten jakamisen.

      Toinen helppo "tehostamistapa" on tuntiopettajien palkkaamisen lisääminen yläkouluihin ja lukioihin. Palkataan maikkoja vain työajoiksi. Tuntiopettajat ovat muutenkin "lainsuojattomia".

      Kolmas selkeä tapa on lopettaa koulunkäyntiavustajien toimia

      Poista