tiistai 26. tammikuuta 2016

Työsuhdekännykkä maikoillekin


Oiva Wilma on kehitetty kodin ja koulun väliseen kommunikointiin. Pitkiä lurinoita ei Wilmaan viitsi kukaan kirjoittaa, toisaalta kirjoitettua tekstiä voi tulkita niin monin tavoin. Joskus voidaan käyttää vääriä sananvalintoja, ja siinä sitten ollaan. Yksi klikkaus, ja sinne meni.

Puhelin on käyttökelpoinen väline, kun asioita aletaan selvittää kunnolla. Paras tapa keskusteluun edelleen on tietenkin kasvokkain puhuminen.

Minua on pitkään ihmetyttänyt, että kaikilla kaupungin työntekijöillä, suurin piirtein joka tsupparillakin, on oma matkapuhelimensa, mutta opettajilla ei ole.

Kaikki opettajat eivät halua antaa omaa puhelinnumeroansa vanhemmille, koska soittoja voi tulla milloin tahansa. Moni maikka on hyvin tarkka omasta yksityisyydestään. 

Työsuhdepuhelin opettajille on paikallaan. Vanhemmille voisi ilmoittaa, että esim. kello viiden jälkeen puhelin suljetaan. Viikonlopuksi sen voisi panna kiinni kokonaan.

Monessa firmassa puhelun alussa on viesti, että tämä puhelu nauhoitetaan, puhelua voidaan käyttää yhtiön sisäisessä koulutuksessa.

Tänään opettajatoverini kanssa mietiskelimme, että oikeastaan opettajien työpuhelut pitäisi myös nauhoittaa, juridisten syiden takia.

Tiedän tapauksia, joissa oppilaan huoltaja voi sanoa opettajan sanonneen jotakin jostakin toisesta huoltajasta tai hänen lapsestaan, vaikka opettaja ei ole puhunut halaistua sanaa. Myös opettajalle toisista huoltajista puhelimessa voidaan kertoa mitä tahansa perätöntä.

Puhelimitse voidaan opettajaa uhata, saadaan jopa tappouhkauksia. Aivan urani alussa minut uhattiin ampua, kun jouduin kantamaan oppituntia raivokkaasti häiritsevän pienen oppilaan ulos luokasta. Tappouhkaus annettiin puhelimitse.

Tallennetut opettajien työpuhelut on pohdinnan paikka.

Lisäys:

Opintoretkillä ja leirikouluissa työsuhdepuhelin olisi tuikitarpeellinen. 

3 kommenttia:

 1. Yhden pädin, sen ohjelmiston ja virustrojunnan yms. yms. hinnalla saataisiin ainakin 10 opettajalle vanhempiin päin suoraa kommunikaatiota ja sen laatua lisäävä työsuhdepuhelin (ei tarvi olla kallis, perustoiminnot riittävät).

  Eikö nämä ole ihan valintakysymyksiä?
  Mikään ei estä esim. yksittäistä koulua hankkimasta kyseisiä puhelimia jättämällä jotain elektro- tai ohjelmistosälää ostamatta. Prepaidilla puhuisi työpuheluja pitkään.
  Ei tarvita kuin rehtori joka tajuaa tilanteen ja todellisesti myös päättää hankkia ne puhelimet opettajilleen.

  Parasta olisi tietenkin jos niitä varten saataisiin oma (pieni) lisäbudjetti kunnalta. Keskitetysti puhelimien ja liittymän hankinta olisi todella edullista.

  Maikat taas, itseukunnioitusta, vaatikaa!Kouluissanne kaikilla muilla henkilökunnan jäsenillä (er.opet, vararehtorit, rehtorit, psykologit, kuraattorit, opinnonohjaajat...se puhelin on) itsestäänselvyytenä.


  VastaaPoista