Helsingin kaupunki uhraa päivittäiseen kouluruokaan 0,67 euroa päivässä. En muista, mikä on vantaalainen summa. Vähän on vähän.
Joka viides päivä helsinkiläiset lapset saavat nyt kasvisruokaa. Päätös tehtiin kaupunginvaltuustossa!
Aamun Hesarissa oli juttu Vallilan ammattikoulusta, jossa napistaan liiallisesta kasvisruuan tarjonnasta.
Kaupunginvaltuuston Vihreiden ajama päätös ajaa nuoret ruokatunneiksi lähialueiden ostareihin roskaruuan pariin.
Lapsista ei välitetä euron vertaa!
Kannattaa käydä Harjulan kampuksella
-
Yksi minulle uskotuista maisteriharjoittelijoista suorittaa viimeisiin
opintoihinsa kuuluvaa opetusharjoittelua Järvenpään Harjulan koulussa.
Koulu kutsuu ...
Ei aja, jos aikuiset hyväksyvät tilanteen. Vihreät eivät liene valtuustossa enemmistönä, joten mukana täytyy olla muitakin? Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka antaa...?
VastaaPoistaMutta - tarjotaanko joka päivä kasvisvaihtoehto liharuuan rinnalla ja nyt vielä pakkokasvispäivä kaikille? Täytyy kyllä vähän ihmetellä, jos toisilla on pakkopäiviä kerran viikossa ja toisilla valinnanvapaus joka päivä...
Vantaalla alakouluissa ne, joiden vanhemmat ovat valinneet kasvisvaihtoehdon, saavat sen. Olen tarkkaillut kasvisruuan laatua, surkeaa verrattuna "pääruokaan".
VastaaPoistaMuslimilapsia säälittää, koska he syövät niitä "sörsseleitä" lähes päivittäin. Kun muilla on vaikka lihakeitttoa, kasvissyöjillä on samaa ruokaa ilman lihaa.
kerran parissa viikossa kaikki saavat kasvisruokaa. Meillä oli eilen jonkinlaista "italialaistyyppistä juustolla päällystettyä gratiinivuokaa". Joka toinen oppilas yökki.
Kovin terveelliseltä ruoka ei vaikuttanut.
Inkivääri: "Täytyy kyllä vähän ihmetellä, jos toisilla on pakkopäiviä kerran viikossa ja toisilla valinnanvapaus joka päivä...!
Näin on. Lapset ovat nykyään aivan eri asemassa ruuan, mutta myös itse opetuksen suhteen. Asuinpaikka ratkaisee aika paljon.
Vielä tärkeä pointti: meidän koulussa, siis kaikissa Helsingin kouluissa, on somali- ja islamlapsilla jo nyt kaksi, joskus kolmekin pakkokasvisruokaa päivässä, koska naudanlihaa ei säästösyistä hankinta!
VastaaPoistaSen lisäksi kun tämä lisäpakkopäivä tulee, syövät somalit, kunnallisvaltuutettujen oikkujen vuoksi(!) kasvisruokaa vähintään kolmena päivänä viikossa. Huh. Näkemiin ruokaympyrä.
Vielä: kumman sinä antaisit päättää oman lapsesi kouluruokavaliosta a) lääkärisi vai b) kunnallisvaltuutettusi. Nyt Helsingissä nämä jälkimmäiset ovat ottaneet ja anastaneet itselleen vallan myös ihmisten terveyasioissa. Näkemiin lääketiede.
Uskomatonta poliittista peliä lapsien kustannuksella kunnanvaltuutettujen logiikalla: sen mikä on minulle tärkeää, tulisi olla myös sinulle tärkeää. Tervetuloa vuosi 1984 - vaikkakin myöhässä.
OUT
Jos ruokaan käytettävä raha nostettaisiin edes 1 euroon, voitaisiin tehdä vähän monipuolismpaa ruokaa, josta löytyisi sopiva vaihtoehto kaikille, myös kasvissyöjille.
VastaaPoistaMiksi ihmeessä leimataan kasvisruoka yleensä, jos se jossain on huonoa?! Kasvisruoka hyvin tehtynä on ihan yhtä hyvää maultaan ja ravintoarvoltaan kuin hyvä liharuokakin (ja paljon parempaa kuin huono liharuoka ;)
VastaaPoistaPakkokasvispäivä-sanan käyttö on myös vääristävä. Ei hyvässä kasvisruoassa ole mitään vikaa! Pakko siitä tulee vasta, jos sitä sellaiseksi mainostetaan; oppilaat haluavat vain hyvää ruokaa.
Opetussuunnitelma sisältää myös ekologisuuden opettamisen ja lähellä tuotettu, huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuluttava kasvisruokatuotanto on oiva lisä kasvatukseen ja opetukseen tällä saralla. Liharuokia sen sijaan tulisi itse asiassa välttää, tältä näkökannalta katsoen ainakin.
Eiköhän ole selvää, ettei kasvisruokapäivällä ja lapsiin sijoitetun määrärahan välillä ole tässä nyt mitään selkeää yhteyttä. Tuo summa on ollut käytössä vaikka kuinka kauan ja se on liian vähän. Kasvisruokapäivä taas on perusteiltaan ekologinen ja terveydellinen.
VastaaPoistaNiin kauan kuin kouluruokaa on tarjottu, eivät lapset ole siitä tykänneet joka päivä. Niin kauan kuin on ollut mahdollisuus lähteä ostarille syömään, on sitä tehty. Kasvisruokapäivä ei sitä tee, elleivät aikuiset (JEP!) tee asiasta juuri tämäntyyppistä absurdia numeroa.
Kasva aikuiseksi!
Kasvisruoasta ja sen ekologisuudesta vaikka sen verran, että esim. riisi, tuo kaikkien vegaanien perusbensa, on hyvin hyvin epäekologista ruokaa. Ainakin näillä leveysasteilla.
VastaaPoistaEi ole järkeä rahdata uusiutumattomia polttoaineita käyttävillä aluksilla riisikontteja Pohjolaan päiväntasaajan maista.
Riisi boikottiin. Ja soija. Ja tofu. Kaikki epäekologisia vaihtoehtoja. Suomalainen sika on tofuun verrattuna kasvisluomutuote, kun ottaa huomioon näiden vegaanituotteiden (riisi, soija) hiilijalanjäljen.
Jos kasviksia syödään, syödään sitten
edes kotimaisia kasviksia eikä epäekologista riisimassaa.
OUT
Kannatan ehdottomasti lähiruokaa, mutta jokaisen, joka vertaa kasvisten hiilijalanjälkeä lihaan, kannattaa muistaa, että jokaisen lihakilon tuottaminen vaatii useita kiloja kasviksia. Usein myös sellaisia, jotka olisivat ihmisravinnoksi kelpaavia.
VastaaPoistaAnonyymi, kirjoitat nyt hiukan vanhentunutta tietoa.
VastaaPoistaTutkipa vaikkapa Aasiassa tuotetun riisikilon ja suomalaisen luomusikakilon suhdetta, niin yllätyt.
Puhumattakaan tofusta, joka todettiin suurimmaksi "saastuttajaksi" EU:n ympäristötutkimuksessa.
OUT
Vanhentunutta? Oletan, että sinulla on tarjota linkki "päivitettyyn" informaatioon. Jollei, oletan, että puhut mitä sattuu...
VastaaPoistaAno, googleta vaikkapa riisin hiilijalanjälki, josta pääset linkkiin ruokien ekologisesta kuormittavuudesta. Tai hae tietoa EU:n ympäristöviraston sivuilta. En ole sitä sukupolvea, joka tallentaa "linkkejä" toisille lähetettäväksi. Löydät em. tiedot jos uskallat etsiä. Juttele ja vaihda tietoja myös fennovegaanien kanssa....
VastaaPoistaRiisin tosiaan hyvin epäekologinen ruoka-aines, se on tiedetty kauan. Se on kasvattamiseen tarvittavan veden ja sitä kuljettavien laivojen polttoaineen törkeää tuhlausta.
Itse ihmettelen aina näitä ns. ekoihmisiä jotka ovat rakastuneita etnoruokaan, jota tuodaan Aasiasta uusiutumattomia polttoaineita käyttäen. Fennovegaanit ovatkin ainoita joiden vegaanius on jollain tapaa ekol. perusteltua. Riisin ja tofun ja trooppisten hedelmien napostelijat ovat kyseenalaisia.
Syökää suomalaista perunaa. Älkää riisimassaa, jonka kasvattamiseen menee aasialaisten juoma- ja pesuvedet. Edelleen olen sitä mieltä että jos koulujen ekokasvatus viedään oppilaiden ruokavalion tasolle, niin riisi heti ja ensimmäiseksi boikottiin ja peruna tilalle.
Riisitön kouluruokaviikko samalla logiikalla kuin pakkokasvispäivä.
OUT
Sukupolveen vetoaminen on nyt hiukan turhaa eli oletan, ettei sinulla ole tarvittavaa tietoa vaan puhut mitä sattuu. Jos googlella löytää noin helposti heti tarvitsemansa infon, niin voit varmasti antaa linkin siihen tekstiin, joka mielestäsi avaa asian olennaisilta osin.
VastaaPoistaEsimerkkisi riisi ei liity koulujen kasvisruokapäivään mitenkään – käsittääkseni kasvisruokapäivän keskeinen tavoite ei ole riisin lisääminen?
Lihakilon tuottaminen vaatii kilokaupalla kasveja, siitä ei päästä mihinkään.
Niin ano, kuten sanoi: laita hakusanaksi "riisin hiilijalanjäki" ja tutki ja lue. Minkälaista linkkiä (?) sinä oikein odotat? Taitaa olla noin kymmenen sanan kirjoittamishaluttomuutesi itsellesi tekosyy, olla löytämättä tietoa ekologisina pidetyistä ruoka-ainesta, jotka eivät sitä olekaan.
VastaaPoistaKuten sanoin, pidän ainoastaan fennovegaaneja oikeina vegaaneina. Pidän heistä.
Itse sen sijaan syön niin paljon suomalaista lihaa, suomalaista kalaa ja suomalaisia kasviksia kuin minulla on varaa ja tarvetta, eli päivittäin.
Lammas, sika, nauta, kana, poro, hirvi, lohi, siika, silakka, silli, peruna, porkkana, punajuuri, lanttu, nauris. Niistä pohjoinen ihmiseläin elää. Samaa ruokaa tarvitsisivat koululaisetkin. Kai tiedät mistä syntyi ratkaiseva biologinen läpimurto Afrikan savanneilla n. 100 000 vuotta sitten apinoista meiksi ihmisapinoiksi?
Rakastan myös kulttuuria ja taidetta: en halua ihmisten palaavan puihin persettään rapsuttamaan!
Riisimössöjä karsastan aiemmin mainitsemistani syistä. Nykyään myös ekologisista.
OUT
OUT
Tunnen riisin hiilijalanjäljestä kirjoitettua materiaalia ihan riittävästi. Sen sijaan väitteesi tofusta ei pidä paikkaansa, joten kun kerran esität väitteitä, voit perustella ne. Antamalla linkin uskottavalle sivustolle, jossa on esittämäsi väitteet, on perustelua.
VastaaPoistaVegaani ja vegetaristi ovat eri asioita. Minulle on ihan sama kenestä pidät.
Naudalihan hiilijalanjälki on niin suuri, ettei sen käytölle löydy yhtään ainoaa eettisesti kestävää perustetta.
Syö mitä haluat, mutta älä kuvittele, että sinulla on hyvät perusteet valinnoillesi.
Minä en kouluruuan suhteen välitä pätkän vertaa "hiilijalanjäljistä".
VastaaPoistaKouluruokaan uhrataan varoja nykyään ällistyttävän vähän. Jos rahaa olisi riittävästi kouluruokaan, ruoka olisi kunnollista.
Kunnollista liharuokaa, ja kunnollista kasvisruokaa niille, jotka sitä haluavat.
Nälkäinen lapsi ei opi, eikä nykyään ole mitenkään taattua, että kaikki lapset kotona saavat riittävästi ravintoa.
Oma sanomani on selvää: nostetaan päivittäisen kouluannoksen keskihinta 0,67 eurosta edes siihen yhteen euroon.
Ihminen ei elä hiilijalanjäljillä.
Samaa mieltä tuosta aterian hinnasta, mutta kai sinäkin, Enkeliporsas, myönnät, ettei kasvispäivä nyt mikään tuomiopäivän kello ole? Tuo boldaamasi roskaruoalla varoittelu on liioittelevaa ja typerää.
VastaaPoista"Kunnollista liharuokaa, ja kunnollista kasvisruokaa niille, jotka sitä haluavat."
VastaaPoistaYllä oleva kuvaa kantaani.
Kasvisruokaa on tarjottu iät ja ajat, puuroina ja pinaattilettuina. Ne "valinnaiskasvisruuat" ovat keskinmäärin ottaen surkeita, esim. lihakeittopäivän valinnainen on muuten samaa keittoa, mutta ilman lihaa.
Jos tehdään ruokaa, tehdään se kunnolla.
"Tuo boldaamasi roskaruoalla varoittelu on liioittelevaa ja typerää."
VastaaPoistaHuonoina ruokapäivinä moni yläkoululainen tai lukiolainen vaeltelee ostareihin roskaruuan pariin jo nyt.
Mutta huonon ruoan päivät eivät aina ole kasvisruokapäiviä, kuten saattoi alkuperäisestä bloggauksesta tulkita.
VastaaPoistaOlen kanssasi samaa mieltä siitä, että huono ruoka on huonoa, eikä kasvisruoka ole mitenkään lähtökohtaisesti muita vaihtoehtoja huonompi.