lauantai 18. joulukuuta 2010

"Pahinta oli, ettei kukaan ottanut meitä todesta"

Kuva löytyi Palkkatyöläisen sivuilta. Kannattaa näpsäyttää linkkiä ja lukea, miten Karhulan Hiidenkirnun erityiskoulun entisille opettajille oikein kävi. Hirmuista luettavaa.

Opettaja 17.12.

Hannu Laaksola:

Homekoulurekisteri saatava aikaan

Huonosta sisäilmasta on tullut suomalaisten päiväkoti- ja koulurakennusten valitettava ja haiseva tunnusmerkki. Niin suomalaisten kuin kansainvälistenkin tutkimusten mukaan vähintään puolessa peruskoulujen ja lukioiden koulurakennuksista on kosteusongelmia ja joka viidennestä koulutilasta löytyy hometta. 52 000 opettajaa 150 000 oppilasta altistuu joka päivä homeen aiheuttamille terveyshaitoille.

Pahimmillaan homeelle altistuminen voi johtaa pysyvään työhyvinvoinnin alenemiseen, työnteon estymiseen tai työkyvyttömyyteen. Homealtistukseen liittyviä ammattitauteja todetaan opettajilla vuosittain useita kymmeniä.

Hallinnollisesti homeongelmat jakaantuvat kuitenkin monelle ministeriölle, mikä merkitsee, etteivät ne ole käytännössä kenenkään vastuulla. Vastuut on nyt jaettava mitä pikimmin, luotava ajantasainen homekoulurekisteri ja ryhdyttävä korjaustöihin.

Päivittäin homeelle altistuvia opettajia ja oppilaita on aivan karmea määrä, yhteensä yli 200 000 ihmistä.

Olen tiennyt, että koulujen homeongelma on suuri, mutta tällaisset luvut ovat minulle yllätys. Joka viidennestä koulusta löytyy hometta. Kuinka mahtaa olla suomalaisten rakennusten tilanne ylipäätään? Onko suhde sama esim. asuintaloissa? Vai onko nimenomaan koulut jätetty oman onnensa nojaan?

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Näyttää vahvasti siltä, että kuntien remonttilistoissa koulut on jätetty häntäpäähän, mikä tuntuu oudolta, koska lasten peruskoulutus on kuntien ydintoimintaa.

Edessä tulee olemaan valtaisa homekoulujen remonttiurakka. Kalliiksi käy. Hannu Laaksolan ehdotus ajantasaisesta homekoulurekisteristä on mitä kannatettavin.

Oikeastaan pitäisi julistaa valtakunnallinen homekouluhätätila. Perustettaisiin superhometyöryhmä, johon kuuluisivat tasavallan presidentti, pääministeri, pari ministeriä, Jorma Ollila ja muutama rakennusteollisuuden kiho ja muita asiaankuuluvia asiantuntijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti