keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Lintsaamisesta sakkoa? 2.

Kaleva 9.1.


Suomen Vanhempainliitto ei kannata koulupinnareiden vanhemmille annettavia sakkorangaistuksia.

Nyt huoltajalle voidaan tuomita sakko, jos hän laiminlyö velvollisuutensa valvoa oppivelvollisuuden täyttymistä. Vanhempainliiton mielestä sakottamisesta ei ole apua ja sitä tulisi harkita erittäin tarkasti.

Mielestämme on syytä arvioida, onko sakkorangaistukselle lainsäädännössä enää todellista tarvetta ja merkitystä, sanoo toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila liiton tiedotteessa.

Liiton mielestä perusopetuslainsäädäntöön tulee silti jatkossakin kirjata selkeästi vanhempien vastuu oppivelvollisuuden suorittamisen valvonnasta.



Edellisessä kirjoituksessani käsittelin aihetta. Ainakin Lempäälän Sääksjärven koulussa on kokeiltu sakkojen tehoa, kun mikään muu ei ole auttanut. Sakkoja on tuskin jaeltu mistään pikkulintsauksesta.

Opetan alakoulussa. Oppilaat lintsaavat koulusta äärimmäisen harvoin, koska he pitävät koulunkäynnistä. Kun kotona on vaikeaa, oppilas kokee oman luokkansa ja koulunsa turvapaikaksi. Koulussa oppilas voi puhua omalle opettajalle tai koulukuraattorille, jos kotona hän ei uskalla. Jos lintsaamista on tapahtunut, asiat on saatu yleensä hoidettua normaalein koulun keinoin.

Olen opettanut yli kolmekymmentä vuotta. Vain parissa tapauksessa mikään ei ole auttanut. Silloin sakkorangaistus olisi voinut olla paikallaan. Vanhempien on huolehdittava lapsistaan.

Ääritapauksissa pakoillaan ongelmia, vaihdetaan maisemaa. Kaikki peruskoulun opettajat tietävät, että on ongelmaperheitä, jotka muuttavat uuteen kouluun ja toiseen kuntaan juuri, kun ollaan päästy auttamisessa alkuun. Alakoulun aikana oppilas on voinut käydä yli kuutta-seitsemää koulua. Joskus on paettu jopa Ruotsiin asti.

Toinen sakottamisen paikka on julma kiusaaminen ja väkivalta. Jatketaan, vaikka koulussa on tehty kaikki mahdollinen, mitä tehtävissä on. Ääritapauksissa ei KiVa-koulut auta. On vaikea ymmärtää, miksi koulussa voidaan sallia jatkuvaa kiusaamista ja väkivaltaa, kun muualla sitä ei sallita.

Rikos on rikos.  

3 kommenttia:

  1. Blogisti: "On vaikea ymmärtää, miksi koulussa voidaan sallia jatkuvaa kiusaamista ja väkivaltaa, kun muualla sitä ei sallita."

    Tuota minäkin olen ihmetellyt. Jo pelkkä kirjallisen varoituksen antaminen on tehty äärettömän monimutkaiseksi ja byrokraattiseksi asiaksi.

    Taustalla on oikeusturva-ajattelu, mutta jos joku lyö jotakin kerta toisensa jälkeen turpaan tai tekee nimittelemällä toisen oppilaan elämästä helvetin, on mielestäni uhrin oikeusturva kymmenen kertaa tärkeämpi asia.

    Koulu on itse itselleen luonut säännöstön joka tekee uhrin todellisen auttamisen mahdottomaksi. Kaikki ei tosiaankaan aina selviä KiVa-keskusteluissa. Jääkiekkokaukalo ja koulu ovat paikkoja joissa toista voi satuttaa ja lujaa ja selvitä siitä "keskustelulla."

    Lintsaamisesta loppukevennys.
    Minä antaisin asennuttaa oman kaupunkini kaikkien virastojen ( inc. opetusvirasto) tietokoneisiin ohittamattoman Facebook-eston. Tai en sittenkään...
    Sittenhän niillä olisi lisää aikaa keksiä opettajille lisää palkattomia työtehtäviä. Eli tämä ei siis ollutkaan loppukevennys.

    Jorma

    Jorma

    VastaaPoista
  2. aiheesta mielestäni a talk ohjelmassa tänään.

    VastaaPoista
  3. Joo, näin oli. Minuunkin otettiin asian tiimoilta yhteyttä.

    Ohjelma kulki odotettua rataa. Muiden kuin koulun väen on todella vaikeata tajuta, millaisia ovat pahimmat lintsaustapaukset. Molemmat ohjelman opettajat puhuivat sakottamisesta äärikeinoina ääritapauksissa niin kuin minäkin.

    Kurtila puhui järkevästi yhteistyön puolesta. Yhteistyö toimiikin normitapauksissa, mutta mitä tehdään, kun huoltajat eivät suostu minkäänlaiseen yhteistyöhön. Kirveellä ei voi pakottaa yhteistyöhön.

    On jopa olemassa ns. "saippuaperheitä", jotka pakoilevat koulusta ja kunnasta toiseen, jotta yhteistyötä ei tarvitse tehdä.

    Nyky-yhteiskunnan ääri-ilmiöt näkyvät valitettavasti koulussakin. Koulu- ja sosiaalitoimi ovat käytännössä sellaisissa tapauksissa aikalailla kädettömiä.

    Kuulin, että "saippuaperheitä" varten ollaan kehittämässä jonkinlaista "pakettia", joka seuraa perhettä uuteen paikkaan, ettei kaikkea tarvitse aina uudestaan aloittaa, esim. tutkimuksia tms.

    VastaaPoista