keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Ruokolahden homekoululakko

7.1. Yle


Etelä-Karjalassa Ruokolahdella osa kirkonkylän koulun oppilaista aloittaa tänään kolme päivää kestävän koululakon. Oppilaat ja oppilaiden vanhemmat vaativat sisäilmaongelmista kärsivälle koululle kunnollisia väistötiloja. Lisäksi he toivovat kunnalta avoimempaa ja läpinäkyvämpää tiedottamista.

Lakkoon osallistuminen on vapaahtoista, mutta lakkoa järjestävät oppilaiden vanhemmat toivovat mahdollisimman monen perheen osallistuvan siihen.

– Vielä meillä ei ole tietoa, kuinka moni lakkoon aikoo osallistua, kertoo lakkoa puuhaava Sanna Ahtiainen.

Ruokolahden kunta ei vielä ole päättänyt, miten koulun tulevaisuus ratkaistaan. Lakkoilevat koululaiset palaavat takaisin kouluun ensi maanantaina.


Ruokolahdella ärjyvät muutkin kuin leijonat, oikeutetusti. Ruokalahdellakin toivotaan avoimempaa ja läpinäkyvämpää tiedottamista sekä väistötiloja.

Tyypillinen homekoulukaava kulkee suurinpiirtein näin:

- Henkilökunta alkaa epäillä, että koulu on homekoulu. Ensimmäisiä epäilijöitä pidetään luulosairaina. Aina ei uskota, vaikka jollakin opettajalla on havaittu jo selviä homeoireita.

- Joissain tapauksissa koulun henkilökuntaa on hyssytelty tai jopa kielletty puhumaan asiasta julkisuudessa.

- Hyvin tyypillistä on, että tietoa pimitetään tai sen saamista vetkutetaan. Avoimuudesta ei ole tietoakaan.

- Kunnollisia väistötiloja ei löydy.

Millä ihmeen oikeudella tietoa voidaan pimittää? 

Kunta on kuntalaisten. Heillä on oikeus saada tietää. 

On aivan selvää, että henkilökunta on huolissaan omasta terveydestään. Yhtä selvää on, että vanhemmat ovat huolissaan lastensa terveydestä.

Tiedon pimittäminen johtaa siihen, että kuntalaisten ja tiettyjen kunnan virkamiesten välille tulee luottamuspula. Pian epäillään kaikkea, epäillään, vaikka puhutaan tottakin.

Joskus oppilaiden vanhempien on kertakaikkiaan otettava ohjat käsiinsä kuten nyt Ruoholahdella tehdään. Kun muu ei enää auta.

Koska homekoulussa ei voi opiskella, on vuokrattava parakkikouluja väistötiloiksi. Isoissa kaupungeissa, joista löytyy useitakin homekouluja, pitää vuokrata useampia parakkikouluja kuin yksi. Esim. Vantaan kokoisessa kaupungissa voisi olla kaksikin parakeista muodostettua väistökoulua, yksi kummallakin puolen kaupunkia.

Jossain vaiheessa on alettava vaatia päitä vadeille. Homeongelmat eivät synny itsestään. Koulut on joko rakennettu tai korjattu huonosti.

1 kommentti:

  1. Tämän koulun raportit löytyvät netistä ja oirekysely on juuri tehty.

    VastaaPoista