perjantai 20. tammikuuta 2017

Pakkoruotsin poistamista kokeillaan


Yle 20.1.


Hallitus ei ole haudannut suunnitelmia pakollisen ruotsin opiskelun poistavasta kielikokeilusta. Alueellisen kokeilun ajatuksena on, että kouluruotsin voisi korvata jollakin toisella kielellä.

Hallituspuolueiden keskuudessa on aiemmin ollut huolta hankkeen etenemisestä (HS). Pelkona on ollut, että hallitusohjelmaan kirjatun kielikokeilun valmistelu viivästyy niin pahasti, ettei kokeilua ehditä viemään maaliin tällä hallituskaudella. Kansalaisaloite valinnaisesta ruotsista oli esillä jo edellisen hallituksen istuessa, mutta suunnitelmat torpattiin.

Kokeilusta on oltu kiinnostuneita etenkin itärajan tuntuman kunnissa, joissa muutos mahdollistaisi venäjän opiskelun ruotsin sijasta. Esimerkiksi Lappeenranta on ilmaissut halunsa kokeiluun.


Suurin osa suomalaisista vastustaa pakkoruotsia (Properuskoulu 22.12.2014)

Sijaistan nyt neljättä luokkaa. Naapuriluokassa opiskellaan paraikaa vapaaehtoista espanjaa. Ryhmä on iso. Kuudennella luokalla ko. oppilaat opiskelevat englantia, espanjaa ja ruotsia. Hienoa, että intoa riittää.

Suomalaisten lasten kielipaletti on todennäköisesti yksi maailman laajimmista. Käytännössä suomalaisilla lapsilla on kaksi pakollista kieltä, englanti ja ruotsi. Muiden kielten opiskelijoita meillä on vähän.

Maahanmuuttajalasten kielipaletti on raju. Esim. vuoden maassa oleskellut lapsi opiskelee kuudennella luokalla kolmea vierasta kieltä, suomea, englantia ja ruotsia. Aina ei edes oma äidinkieli ei ole kunnossa. Helpotusta ei tule. Luulisi, että hänelle riittäisi suomi ja englanti. 

Vapaan kielivalinnan tulppa on pakkoruotsi.

Jopa lukiolaiset kokevat ruotsin opiskelun pakkopullana, koska selkeä vähemmistö heistä osallistuu ruotsin kielen kirjoituksiin ylioppilaskokeissa.

Kaikki suomenruotsalaiset eivät enää luota suomenkielisten ruotsinkielentaitoon. Viimeinen esimerkki on tietysti, kun seinäjokilaisten pakkoruotsi ei kelpaa vaasalaisille. Asiaan puuttui räväkästi mm. Osmo Soininvaara:

Miksi sitä sitten opiskellaan? (Iltalehti 13.12.2016)

Kysymys on looginen. 

Seinäjoenkin lääkärit ovat opiskelleet ruotsia, miksi se ei nyt kelpaakaan?

On selvää, että pakkoruotsista luovutaan jossain vaiheessa, ruotsin sijaan oppilas voi valita vaikka espanjan. Tosin todennäköisesti suuri osa oppilaista valitsee silloinkin ruotsin.

Pakkoruotsin poistava kokeilu on ensimmäinen askel vapaaseen kielivalintaan.

2 kommenttia:

  1. Kokeilu etenee aivan liian hitaasti ajatellen nuoriamme, erityisesti poikia, dysleksikkoja ja maahanmuuttajia!

    Kokeilun rinnalle pitäisi lujasti vaatia myös vapautukset pakkoruotsista kaikille dysleksiadiagnoosin tai erilaisen kaksikielisen taustan omaaville, siis koko maassa - se tekisi siirtymäkaudesta nopeamman ja reilumman.

    VastaaPoista