keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Likaista peliä


Vantaalla on Suomen halvin oppilas jo ennestään, ja vielä kiristetään.

Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, opettajien virkoja vähennetään rutkasti. Kunta sanoo, ettei opettajia irtisanota. Todellisuudessa homma kävi niin, että kouluille annettiin niin ahdas budjetti, että rehtorit joutuvat tekemään likaisen työn.

Kun opetusryhmiä joudutaan yhdistelemään, niin joku opettaja jää ilman töitä. Samalla luokkakoot kasvavat järkyttävästi.

Esim. omassa koulussani yhdistettiin kakkos- ja kolmosluokka, yksi opettaja pois. Jouduttiin tekemään kolme isoa ekaluokkaa ( a' 26 oppilasta) neljän sijasta, toinen opettaja pois. Lähiyläkoulussa loppuu 8-9 opettajalta työt, ja luokkakoot nousevat samalla noin 26:een, mikä on varman Suomen ennätys sekin.

Olisi kiva tietää kunnan todelliset opettajien vähennysluvut, mutta eihän täällä Vantaalla opettajia irtisanota, eihän? Kunnalle on palkattu oikein tiedottaja toitottamaan tätä ilosanomaa, ja häntä komppaa kaupunginjohtajamme, ja julkinen sana menee tähän halpaan.

Kysymys: Miksi valtio ei tee mitään? Miksi heikkoa kuntaa, joka on jo pohjalla, ei auteta?

Vantaa on itseasiassa maksumies, vaikka on samalla rutiköyhä. Täältä valuu verovaroja pohjoiseen, jotain on mätää silloin laskentamalleissa.

Tasa-arvoisesta opetuksesta Suomen maassa ei voi enää missään nimessä puhua.

Todellisuus Vantaalla on aivan erilainen kuin pääosassa Suomen kuntia. Luokkakoot ovat ylisuuret. Kun muun maan luokkakokojen keskiarvo on 19 oppilasta, minä alan opettaa ensi lukuvuonna vähintään 26 oppilaan ekaluokkaa! Joku voi vielä muuttaa lisää, ja aina joku oppilas jää ottamaan vauhtiakin eikä pääse toiselle luokalle. Luokka-avustajasta ei ole hajuakaan, koulussamme heitä ei riitä kuin erityisluokille.

Voi olla, että jako- tai tukitunteihin tullaan vielä puuttumaan. Kunnan kustantamista kerhoista tullaan varmaan luopumaan.

(pikkufinessi: koulussamme luokille 3.-6. riittää koulutarvikkeisiin rahaa noin 7 euroa / oppilas, esim. kelvolliset väriliidut maksavat suurinpiirtein saman verran / rasia)

Inferno.

7 kommenttia:

 1. Noita lukuja (ryhmäkoot ylös, opet ulos...) kun lukee, ei voi olla kauhistumatta.

  Kysymys: miksei Vantaan opettajien ammattiyhdistys tee mitään? Miksei naapurikuntien vastaavat lähde tukemaan? MIKSEI SUUNNITELLA JA TOTEUTETA SUORAA TOIMINTAA????

  Esim. opettajien ulosmarssi noin kaltoin kohdelluista kouluista olisi edes jotain.

  Jos ja kun päättäjät eivät "tee mitään", niin eikö nyt hitto soikoon ole opettajien kansalaistottelemattomuuden aika?!

  Suora vastarinta olisi nyt nimenomaan eettisesti oikein.

  Jos emme tee mitään, me opetamme päättäjille jälleen kerrran, että opettajakuntaa ja koululaitosta voidaan kohdella näin.  Out

  VastaaPoista
 2. Koko Suomi on henkisessä lamassa, opettajatkin. Olet oikeassa siinä, että voitaisiin edes joskus kokeilla jonkinlaista mielenilmausta.

  Koko OAJ kiinni koko valtakunassa yhdeksi päiväksi, lastentarhoista yliopistoihin. Oli laiton työnseisaus tai ei, niin sillä saataisiin huomio itse asiaan.

  Ei meitä muuten kukaan kuuntele.

  Ja portaittain lisää...

  VastaaPoista
 3. En ole vantaalainen, mutta alan kalllistua myös tuon ulosmarssin tai muun suoran toiminnan kannattajaksi. Raja on tullut vastaan....

  Kenelle protesti kohdistettaisiin? Onko syy kunnan koulupolitiikan? Onko syy valtion koulutuspolitiikan ja valtionosuuksien? Omassa kunnassani opetustoimen menot ovat 70ME, valtionosuutta tulee n. 7ME, kunta siis satsaa opetukseen melko mittavasti.

  Mitä paikallinen opettajayhdistys voi tehdä? Luottamusmiehiä sitoo työrauhavelvoite kuten järjestöäkin. Laiton ulosmarssi lienee mahdollinen, mutta miten lullukkaväen siihen saisi mukaan???? Ja kuka toimii organisaattorina?

  VastaaPoista
 4. Jokunen vuosi sitten Helsingin, Vantaan ja Espoon opettajayhdistykset järjestivät mielenosoituksen eduskunnan edessä. Taisi paikalle jaksaa tulla 100-200 opea, vaikka yhdistyksissä lähes 10 000 jäsentä.

  VastaaPoista
 5. Ano 1.

  Kunnille on siiirretty liikaa vastita suhteessa kuntien kantokykyyn. Kunnissa on voittajia ja häviäjiä, tasausjärjestelmä on olematon. Esim. köyhä Vantaa maksaa muiden kuntien pyörittämistä, ja kärsii itse.

  Jotain on laskentamalleissa vikaaa. Vantaaalla ei voida enää sääästää mitään opetustoimesta.

  Koulutuksellinen tasa-arvo on sanahelinää Suomen maassa.

  VastaaPoista
 6. Ano 2.

  Sen mielenosoituksen agitointi oli olematonta ja amatöörimäistä.

  Paikallisyhdistyksen pitää jalkauttaa agitaattorit kouluihin, eikä mitään lullukkamarjanpoimijoita.

  Mm. minä kykenen kunnolliseen agitointiin, ja olen valmis. Kaivan mustan hanskani naftaliinista, jos tarvetta on.

  Opettajat ja muutkin suomalaiset on vähitellen herätettävä koomasta, muutoin koko pohjoismainen hieno tasaaava yhteiskuntajärjestelmämme on vaarassa.

  On selviä ja vahvoja voimia, jotka haluavat tuhota hienon yhteiskuntamme kivijalat. Lukekaa vaikka viime päivien Hesaria.

  Suoraa tekstiä. Eräät piirit ajavat tasaverotusta. Peruskoulu ja julkinen terveydenhoito on heidän mielestään pahasta.

  VastaaPoista
 7. Ei sitten muuta kuin yhteys Vantaan opettajien ammattiyhdistykseen ja kysymys sinne: TEEMMEKÖ ME MITÄÄN VAI ITKEMMEKÖ ME VAIN YLEISÖNOSASTOISSA?

  Tavoite: Vantaan opejen ulosmarssi ennen suvivirttä ja lähikunnat mukaan tukitoimiin!!!

  Naurettava ajatuskin muuten ulvoa Eduskunnan edessä, kun kuntapäättäjillä on valta tehdä melkein mitä tahansa. Kunta voi mm. säätää milloin tahansa esim. opetusryhmien ylärajan. Ei siihen opetusministeriä tarvita.

  Out

  VastaaPoista