keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Tämä ei aprillipila

HS–STT 1.4.

Joka kolmas opettaja kertoo olevansa sairaana töissä useita kertoja vuodessa. Opettaja-lehden kyselyn mukaan opettajat tulevat töihin tunnollisuuttaan, mutta myös siksi, etteivät he halua sysätä luokkaansa sijaiselle.


Sairauslomapäiviä opettajalle kertyy keskimäärin vuodessa yhdeksän, erikoisopettajille 12 ja lastentarhanopettajille 17 päivää. Koulujen siivoojat sairastavat noin 30 päivää vuodessa, monissa muissakin kunta-alan ammateissa noin 30 päivää on tavallinen luku.

Erot ovat selvät eri ryhmien välillä.

Ykkösyy ilmiöön on varmasti tunnollisuus. Opetusala on naisvaltainen ala, ja kouluissa ja yliopistoissa kilpailutetuista naisopettajista on kouliintunut jopa ylitunnollisia ihmisiä.

Opetttajat kasaavat helposti oppilaiden ja kotien ja koko yhteiskunnan ongelmat omille pikkuhartioilleen.

Jossain vaiheessa ihminen sitten kaatuu kunnolla. Naisopettajienkin pitäisi muistaa aina välillä "relata". Koulu ja se luokkahuone eivät ole ainoita paikkoja maailmassa. Luokkahuoneen ulkopuolellakin on elämää. Ja se opetussuunnitelmakaan ei ole mikään orjakontrahti.

Tehdään, mitä voidaan, ja se on siinä.

1 kommentti:

 1. "Sairauslomapäiviä opettajalle kertyy keskimäärin vuodessa yhdeksän, erikoisopettajille 12 ja lastentarhanopettajille 17 päivää. Koulujen siivoojat sairastavat noin 30 päivää vuodessa, monissa muissakin kunta-alan ammateissa noin 30 päivää on tavallinen luku."

  Noinhan se menee juuri. Tunnolliset pikkuporvariopet ovat tunnollisia keskipalkalla puurtajia, mutta kuten elinikäodote-tilastotkin todistavat, ovat silti selvästi paremmassa asemassa kuin kunnan muut duunarit, jotka sairastavat enemmin, saavat heikompaa palkkaa ja kaiken kukkuraksi vielä kuolevatkin nuorempina.

  Luokanopettajan työ on nykyään kovaa hommaa, mutta minua säälittää enemmän koulujen keittiö- ja siivoushenkilöstön osa: heistä revitään kaikki irtoavat osat irti kustannussäästöjen nimissä (ainakin niissä kouluissa joissa esim. keittiö on kilpailutettu).

  Opettajilla on ollut koko ajan käytössään kova lakkoase asioidensa ajamiseksi. Eri asia on, että sitä ei ola haluttu käyttää. Siksi katson (jos olen julma-Juha tuulella) että maikat saavat mitä ansaitsevat, kun ristiriitojen pelko on niin suuri että sovinto tehdään ale-hinnoilla vuodesta toiseen....

  Out

  VastaaPoista