perjantai 3. huhtikuuta 2009

Varhainen puuttuminen

Yle 3.4.

Uuden tutkimustiedon mukaan kouluiässä ilmenevä aggressiivinen käyttäytyminen on merkitsevä riskitekijä myöhemmän fyysisen aggressiivisuuden kannalta.

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan keski-ikäisten fyysistä aggressiivisuutta voidaan selittää osittain suoraan kouluiän aggressiivisuuden perusteella. Havainto koskee niin naisia kuin miehiä sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Varhainen puuttuminen voi kääntää kehityksen suunnan.

Esikoulun- ja peruskoulun alaluokkien opettajia kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Aggressiivisen käytöksen varhainen havainnointi on helppoa.

Ongelma on, että opettajien havaintoja ei kuuntele juuri kukaan. Päättäjille asia näyttää olevan yhdentekevä. Ihmetellään vain, kun vankilat pullistevat eritasoisia väkivaltarikollisia.

Uusimpien tietojen mukaan ns. lomalta palaamatta olevia vankeja on niin paljon, että jos kaikki palaisivat "kotiin" samaan aikaan, vangit eivät mahtuisi Suomen vankiloihin. Ei siis "kannata" pitää suuretsintöjä.

Suomessa on eniten väkivaltarikollisia, jos ajatellaan sitä viiteryhmää, mihin me kuulumme, Pohjoismaat ja muutama sivistynyt Keski-Euroopan maa.

Viime aikoina on voitu lukea aivan käsittämätttömiä perhetragedioita, mies tappaa vaimonsa ja sitten perheensä. Tänään sai tuomionsa mies, joka puukotti viisivuotiasta poikaansa.

Veikkaan, että väkivalta jatkaa kasvuaan Suomessa.

1 kommentti:

  1. Vaikuttava kuva tuossa alussa. Toivottavasti nainen siinä pilkkoo klapuja eikä mitään elävää.

    Väkivallasta puhuttaessa alan ahdistua. Kaksi tapausta olen joutunut näkemään (kadulla). Kerran mies veti jäisellä kadulla naista hiuksista kuin saalista ja huusi: Sinne et saamarin akka enää mene! Nainen kiljui kuin porsas. Tämä tapahtui kapakan ulkopuolella.

    Toinen tapaus oli riita kadulla. Mies huusi: minua ei potkita! Mutta naisen jalka singahteli korkealle, kun hän aina uudelleen ja uudelleen potkaisi miestä, joka yritti perääntyä, mutta nainen oli kuin äkäinen ampiainen hänen kimpussaan.

    VastaaPoista