maanantai 22. maaliskuuta 2010

"Jatkettua ruokaa"

Iltalehti 22.3.

Kouluruuasta vastaavat vaativat: Lapsille parempaa ruokaa!

Lihapyörykäksi saa kutsua pyörykkää, jossa on vajaat 40 prosenttia lihaa. Ja kalapuikoksi puikkoa, jonka painosta puolet on kalaa. Ja näitä tarjoillaan kouluissa niin kuin ne olisivat oikeata ruokaa. Lihapyörykäksi saa kutsua pyörykkää, jossa on vajaat 40 prosenttia lihaa. Ja kalapuikoksi puikkoa, jonka painosta puolet on kalaa. Ja näitä tarjoillaan kouluissa niin kuin ne olisivat oikeata ruokaa.

Koska ruokatarvikkeisiin on käytössä vähimmillään noin 60 senttiä per oppilas, keittiöiden tilauslistalle voi päätyä halvin markkinoilla oleva lihapyörykkä. Koululaisten lautaselta löytyy sen jälkeen pyöryköitä, joissa korppujauhoja ja perunaa on enemmän kuin lihaa.

Mieleeni tulee väkisin sota-aika, vaikka en silloin ollut olemassakaan. Pettua ja korviketta. Silloin "jatkaminen" oli ymmärrettävää, kun ruokaa ei ollut. Nyt Suomi ja suomalaiset voivat keskinmäärin ottaen taloudellisesti paremmin kuin koskaan ja lapsille tarjotaan kouluissa "jatkettu ruokaa".

Osalle oppilaista, joiden vanhemmat ovat pudonneet "jaettavan mammonan" kyydistä tai joiden vanhemmat eivät muiden syiden takia kykene tarjoamaan kunnollista päivittäistä ravintoa, kouluateria on päivän ainoaksi tarkoitettu kunnollinen ateria. Tai ainakin pitäisi olla.

Hävettää vietävästi.

Nyky-Suomessa lapsille tarjotaan "muodollista ruokaa", kuudella kymmenellä sentillä per päivä. Millä oikeutuksella näin tehdään? Olen aivan varma siitä, että suurin osa suomalaisista haluaa lapsille kunnollista ruokaa. Rahaa Suomessa on. Kyse on aina siitä, kuinka raha jaetaan.


Yksi pieni helpotus asiaan on tulossa, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee oppaan, jolla ravitsemuskriteereiden noudattamista terästetään.

Tämä on tyypillistä höpö-höpöä, koska kyseessä on vain suositus. Lait ovat sitä varten, että niitä noudatetaan.

Kouluruokailun ravitsemuskriteerit pitää kirjata lakiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti