perjantai 17. joulukuuta 2010

Tapojen ja tradition kunnioittamisesta

Kuva on Pähkiksen viime vuoden joulujuhlasta. Omia ekaluokkalaisia tonttujani viedään pitkin näyttämöä narun perässä, suomalaista jouluperinnettä tämäkin, fuusiojoulunäytelmä.


Jouluevankeliumi sopii kouluun siinä missä sininen risti lippuun tai mämmi pääsiäiseen, määrittelee päätoimittaja Jarmo Papinniemi.

"Jos lähdetään siitä, että kaikki symbolisia latauksia sisältävät tavat ja asiat poistetaan, jää jäljelle pelkkä keinotekoinen tyhjiö."

Kuvataiteilija Silja Rantasen mielestä jouluevankeliumi on mielialaa kohottava ydinkertomus, jonka lukemisrituaali on kunnianosoitus historialle.

"Pyyhepäisten paimenten sensuroiminen puurojuhlista on hätävarjelun liioittelua."

HS-raadin vastaajista 73 prosenttia pitää jouluevankeliumia koulun kuusijuhliin sopivana ohjelmana. Monet koulut ovat korvanneet perinteisen seimikuvaelman uskonnollisesti neutraalina pidetyllä ohjelmalla, jotta uskonnottomat ja muihin uskontokuntiin kuuluvat oppilaat voisivat osallistua yhteiseen juhlaan
.

Siitä ei pääse mihinkään, etteikö joulu ole kristillinen juhla, kieltäminen on hengen köyhyyttä. Tontut ja joulukuvaelmat kuuluvat asiaan. Joka kansakunnalla on tapansa ja perinteensä.

Tänä lukuvuonna koulumme täyttää 30-vuotta ja emme pidä perinteistä joulujuhlaa, vaan pidämme ulkona iltajuhlat glögeineen ja ilotuksineen, mikä on mahtavaa.

Koulujen joulujuhlat eivät kuitenkaan ole uskonnollinen hartaustilaisuus. Koulumme on ratkaissut asian siten, että sekä jouluisin ja keväisin kirkkoon kuuluvat oppilaat kävelevät jonossa opettajiensa perässä Hämeenkylän kirkkoon adventti- ja kevätjumalanpalveluksiin. Muille oppilaille järjestetään jotain kivaa ohjelmaa koulussa.

Järjestelymme ei ole tuotanut ongelmia. Kymmenisen vuotta sitten yhdessä kevätjuhlassa sattui kyllä "välikohtaus" laulaessamme Suvivirren viimeistä säkeistöä. Tietyt muslimioppilaat jäivät istumaan, kun piti nousta seisomaan, mikä herätti levottomuutta muissa oppilaissa. Jotkut oppilaat alkoivat töniä heitä ylös. Muslimioppilaat vilkuilivat selvästi hädissään ovensuuhun, missä seisoi ja valvoi tiukkakatseinen traditionaaliseen muslimiasuun pukeutunut mies.

Asia otettiin myöhemmin puheeksi, selitettiin, että kyseessä ei ollut uskonnonharjoitus, vaan traditio. Puhuttiin toisten vakaumusten kunnioittamisesta. Samalla tavalle mekin kunnioitamme islaminuskoa, kun vierailemme ulkomailla moskeijoissa, otamme kengät pois emmekä pukeudu sopimattomasti.

Luokallani oli joskus jehovanuskoinen poika, joka oli kotona kasvatettu hyvin. Syksyn ensimmäisellä viikolla perhe tuli luokseni, he antoivat minulle opaskirjan, muistaakseni "Jehova ja koulu" tai jotain sinnepäin. Jehovanuskoon eivät kuulu joulut tai isänmaallisuudet. Sovimme, kun muut tekivät vaikkapa jouluaskarteluja, hän sovelsi aiheen oma-aloitteisesti "maallisemmin". Kun laulettiin vaikkapa Enkelitaivasta, hän seisoi kyllä, mutta ei laulanut. Muutenkin ko. poika ja perhe arvostivat koulua ja hyviä tapoja hyvin korkealle.

Samalla tavalla olen joskus sopinut joittenkin elämänkatsomustaidon oppilaiden kanssa. Suurin osa heistä kyllä noudattaa suomalaisia joulutraditioita kuusineen ja tonttuineen.

Koulumme muslimiyhteisön kanssa ei ole ollut ongelmia, kun asioista vaan on puhuttu. Suurin osa muslimeista on koulun juhlissa mukana, tosin ei ole pakko olla joulujuhlassa mukana, jos vakaumus ei anna periksi. Vastaavasti koulu kunnioittaa heidän tapojaan ja vakaumustaan, annetaan vapaata koulusta, kun on heidän juhliensa aika.

Kunnioituksen pitää olla molemminpuolista.

Lisäys blogikirjoitukseen klo 16.45, vahva kannanotto joulujuhlakeskusteluun:

Katainen tuohtui joulujuhlakeskustelusta

"Suvaitsevuus ei ole sitä, että omat perinteet lopetetaan kohteliaisuudesta muita perinteitä kohtaan. Ei kukaan tässä maailmassa näin toimi.

Kristilliset traditiot voivat ja niiden pitääkin olla osa koulutyötä ja kouluvuotta. Tämä on ohjeistettu kristallinkirkkaasti kouluihin."


Olen tasan samaa mieltä. Kristilliset traditiot eivät ole uskonnon harjoittamista.

2 kommenttia:

  1. Kiitos. Kirjoitin blogiini juuri samasta asiasta.

    VastaaPoista
  2. Toinen asia on, että asiaa ei suinkaan ole kristallinkirkkaasti ohjeistettu kouluihin.

    VastaaPoista