perjantai 28. syyskuuta 2012

Suut suppuun siitä

Luokanopettajaliitto moitti keskiviikkona Riihimäkeä sananvapauden rajoittamisesta. Syynä on kirjallinen varoitus, jonka jäsen sai yleisönosastokirjoituksesta.

Opettaja perusteli Aamupostissa näkemystään, jonka mukaan kuudesluokkalaisia ei pitäisi siirtää yläkouluun niin kuin Riihimäellä on tehty.

Kirjalliseen varoitukseen johti ilmaisu, jonka mukaan "koulutoimelta tuli suorastaan aggressiivinen reaktio, kun (tietyn) koulun vanhemmat kysyivät mahdollisuutta pitää kuudesluokkalaiset alakoulun puolella".

Opettaja tarkensi myöhemmin aggressiivisuuden kohdistuneen itseensä, ei vanhempiin.
Koulutoimenjohtaja ja lautakunta katsoivat miehen toimineen epälojaalisti työnantajaa kohtaan.
Luokanopettajaliitto kummeksuu ja paheksuu työnantajan tulkintaa.

- Yksittäinen luokanopettaja on joutunut syyttä julkisesti tuomituksi tuodessaan esiin opetustoimeen liittyviä epäkohtia, oppilaitten parhaaksi, kirjoittaa puheenjohtaja Matti Sippola.


Käsittämätöntä.

Riihimäki ei ole yksityisyritys, vaan kaupunki. Kaupunkia ylläpidetään julkisin verovaroin. Opettajat asuvat usein siinä kunnassa missä opettavat.

Riihimäen kaupungin sivuilta:

Avoimuus ja julkisuus ovat Suomen kunnallishallinnon perusperiaatteita.

Kuntalaissa korostetaan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien suoran vaikuttamisen ja osallistumisen tärkeyttä edustuksellisen demokratian rinnalla.

I have nothing to say.

3 kommenttia:

  1. Yhdyn aina viisaisiin Kaihin ja Marttiin, mutta itsekriittinen lisäys: opettajat ovat kovia hiljentämään myös itse itsensä. Näin mm. integraatiokysymyksissä, oppikirjoista- ja opetusvälineistä säästämisessä ( ne rahat muuten mitkä kiltit opet säästää, käyttää joku muu...ihan totta) ja monenkirjavissa projekteissa ja painotuksissa joita putoilee koulutoimesta ja virastoista koulujen niskaan "mukaan mentäväksi" kuin syksyllä sadepisaroita.

    Keskimäärin pari opettajaa per koulu osaa tuoda mielipiteensä julki suoraan, vaikka enemmistö olisi samaa mieltä ( ja onkin kokouksien ja koulutuksien j ä l k e e n ) - ja sittenhän nämä pari saavat negatiivisen maineen ( vieläkö sitä kielteisesti lajittelevaa ja leimaavaa sanaa muutosvastarinta käytetään?).

    Eli hiljentäkäämme sisältämme myös sisäinen riihimäkemme ja tuodaan käsityksiämme rohkeasti ja ehdottomasti = positiivisesti esiin. Sitä kutsutaan muuten ammattiylpeydeksi/ammatti-identiteetiksi - jopa professiotahan se on ...

    Siitä luulisi työnantajan palkitsevan eikä varoittavan.

    Tämä on hieno ammatti. Kiitämme siitä vain kehittämällä sitä omilla ajatuksillamme emmekä toteuttamalla koulutoimen tahtotiloja kuin operobotit. I`m serious.

    Jorma



    VastaaPoista
  2. Tämä kertoo edustuksellisen demokratian kipupisteistä, joita on paljon sekä demokratiavajeesta.
    Suoralla demokratialla tämän kaltaisilta älyttömyyksiltä voitaisiin mahdollisesti välttyä.

    VastaaPoista