tiistai 19. marraskuuta 2013

Puheen iltapäivä

Pekka Peuran ottama kuva: Lundell ja Krause
19.11. Yle Puhe

Paina alla olevaa linkkiä, niin voit kuunnella ohjelman:

Puheen iltapäivä

Toimittajana oli Miia Krause, joka osasi vetää keskustelua ammattitaitoisesti. Ongelma on, että aihe, oppimistaitojen romahdus peruskoulussa, on hyvin monisyinen. Aika ei tahtonut riittää aiheen monipuoliseen käsittelemiseen.

Painotin, että syyt löytyvät:

1. yksilöstä

2. lähiympäristöstä eli kodista ja koulusta

3. muun yhteiskunnan kehityksestä

En viitsi selitellä keskustelua sen kummemmin. Kuuntele mieluummin ja tee omat johtopäätöksesi.

Sen verran on kyllä selitettävä, että oma ääneni oli rikki, puhuminen oli tuskaista, jonkinlaista flunssan ja urheilukenttien laidoilla riekkumisen yhteisvaikutusta.

Mensa-palkittu Martinlaakson lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Pekka Peura painotti kovasti yksilöllistämistä ja oppimista omaan tahtiin, tarjottaisiin purtavaa joka oppilaalle.

Lisäys:

Ainakin minulla suora linkki Puheen Iltapäivään meni poikki. Jos näin tapahtuu sinullakin, lataa samalta sivulta mp3 tiedosto, jo toimii.

1 kommentti:

  1. Harvoin kuulee kenenkään sanovan että syy johonkin voi löytyä myös yksilöstä (omista valinnoista). Koululainenhan on myös vastuussa omasta oppimisestaan. Tämä unohtuu meiltä jatkuvasti. Hyvä Kai. Ihmisellä, myös koululaisella on oma vastuu!

    Kohdat 2. ja 3. ovat myös samaan aikaan totta mutta nekin ovat osittain palautettavissa omaan vastuuseen. Se mitä me nimitämme yhteiskunnalliseksi kehitykseksi, "ajan hengeksi" tms. on tietenkin meidän oma luomuksemme. Ei vain "hallituksen" tai "kansainvälisen suurpääoman" kylmyyttä. Esimerkiksi kaiken somettuminen ja virtualisoituminen, jonka tuloksista esim. koulumaailmassa emme kaikki ole ollenkaan ihastuksissamme, on joko aktiivisen tai passiivisen (liian usein juuri niin) toimintamme/toimimattomuutemme seuraus. Vastuu on meidän, kenen muun se voisi olla?

    Jorma

    VastaaPoista