perjantai 13. joulukuuta 2013

Matematiikkadiplomit

 
Sain Marjatta Näätäseltä vinkin, jonka avulla matematiikan opiskelun intoa ja motivaatiota voisi lisätä:
 
 
Lukemisen motivoinnissa on käytetty jo pitkään Kirjallisuusdiplomeja, jotka ovat auttaneet monet lapset kaunokirjallisuuden pariin. Kirjastot ovat tehneet eri ikäisille lapsille sopivia kirjalistoja. Listojen kirjoja on hyvin saatavilla kirjastoissa. Kun lapsi on lukenut tietyn määrän kirjoja, oppilas saa luokassa kevätjuhlan jälkeen Kirjallisuusdiplomin.
 
Katselin vaadittuja matematiikan tehtäviä. Luulisi niiden innostavan varsinkin hyviä laskijoita. Opiskelussa on hyvä joskus käyttää täkyjäkin.
 
Matematiikkalehti Solmun sivut näyttävät hyvin mielenkiintoisilta.

4 kommenttia:

 1. Khan Academy on toteuttanut hienosti matikan opiskelun. Videon katselusta minuutti minuutilta saa pisteitä ja myöskin jokaisesta oikeasta vastauksesta kokeessa. Parasta on selkeä kartta jossa näkee asia mikä liittyy mihinkin ja edetään järjestyksessä

  https://www.khanacademy.org/exercisedashboard

  Toinen asia mikä pitäisi jotenkin opettaa on että mikä on mitäkin ja miten lopputulokseen on päästy. Koulussa vain sanottiin että asia on näin piste, joka vie helposti motivaation koska käytännössä vain opetellaan ulkoa tietämättä mitä oikeasti opiskellaan. Tässä auttaisi Peter Bentleyn Numerot -kirja

  http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/numerot/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano...

   Muutenkin Khan Academyn "luennot" ovat motivoivia. Samalla englannin kielen taitokin kohenee.

   Pädillä on kiva katsella myös Khanin historian luentoja, käyvät mainiosti kertauskursseista.

   Poista
 2. Solmun http://solmu.math.helsinki.fi/ pääkirjoituksesta poimittua:

  "Näinä aikoina yläkouluun tulee yhä enemmän oppilaita, jotka ovat alaluokilla suorittaneet suuren suosion saavuttaneita Solmun matematiikkadiplomeja. Eriyttäminen tapahtuu luontevasti opastamalla nämä matematiikasta kiinnostuneet nuoret suorittamaan yläluokille laadittuja diplomitehtäviä sekä perehtymään niihin liittyviin oheiskirjoituksiin. Oppimateriaali on vapaasti ladattavissa Solmun nettisivulta.

  Diplomitehtävien hyödyntäminen rajoittaisi myös kaupallisten valmennusfirmojen toimintaa ja antaisi vähävaraisemmankin perheen lahjakkaalle lapselle mahdollisuuden kehittää kykyjään toisen asteen opintoja ja myöhemmin korkeakouluopintoja paremmin vastaaviksi. Tässä järjestelyssä kaikki voittaisivat, sillä opettaja voisi nyt paremmalla omallatunnolla keskittyä myös heikompien tukemiseen."

  Esimerkiksi Solmun geometriatehtävät olisivat hyvää kertausta lukiolaisillekin.

  VastaaPoista
 3. Näin joululoman aluksi: kiitos matikkadiplomista!
  Olen ollut lukudiplomin kannattaja ja kannustaja vuosia, mutta oli upeaa saada myös matematiikasta samanlainen.

  Lumisessa pohjoisessa valmistaudumme joulurauhaan, samaa toivon sinnekin (ehkä ilman lumia.)!
  Yli 40v. opena ollut al

  VastaaPoista