keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kouluruoka ei ole paskaa


Ruokalista, Viikko 7

Maanantai
Lounas: Jauhelihakeittoa L M G, leipää, emmentaljuustoa, hedelmää
Kasvislounas: Juustoista soija-kasviskeittoa VL G

Tiistai
Lounas: Lohi-pennevuokaa L, salaattia
Kasvislounas: Kasvis-pennelaatikkoa L

Keskiviikko
Lounas: Broileripyöryköitä L M, currykastiketta L, kolmen viljan lisäkettä, salaattia
Kasvislounas: Kasvispihvejä L M

Torstai
Lounas: Riisipuuroa L G, mehukeittoa L M G, leipää, emmentaljuustoa, hedelmää
Kasvislounas: 0

Perjantai
Lounas: Kala-perunavuokaa VL, salaattia
Kasvislounas: Yrttistä soija-kasviskiusausta L G


Yllä on Vantaan koulujen tämän viikon ruokalista. Kuvat ovat tämän päivän koululounaalta, broileripyöryköiden sijaan tarjottiin broilerileikkeitä.


Tänään oli tarjolla peräti kolmea eri salaattia. Perunat eivät olleet ns. kumiperunoita, vaan hyvälaatuisia keitettyjä perunoita.

Oppilaat söivät ruokaa runsaasti ja pitivät sitä maukkaana. Ruoka-ainekustannukset Vantaalla ovat keskinmäärin alle euron.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon kouluruuasta. Näkökulma on vääristynyt, sillä tuntuu, että eniten äänessä on pieni yläkoululaisten lasten vähemmistö. Suurin osa yläkoululaisistakin syö koululounaansa päivittäin.

Olen ruokaillut muutamassa yläkoulussa lounasaikaan, Hämeenkylän, Korson ja Sotungin kouluissa. Koulut ovat aivan tavallisia vantaalaisia yläkouluja. Ruokailu sujui hyvässä järjestyksessä, kellään ei ollut hattuja päässään, ei nirsoiltu.

Alakouluissa oppilaat syövät kouluruokansa mielellään. Lounastauko on odotettu hetki.

Kouluruoka ei ole paskaa, kuten monesta tuutista olen kuullut. Viimeeksi näin väitteen, että kouluruoka on paskaa A-studio Streamin studiomonitorista. Käänsin kanavaa välittömästi.

Ruoka ei ole paskaa. Ruoka muuttuu paskaksi, kun se on kulkenut ihmisen ruuansulatuselimistön läpi.

Olen melkoinen kouluruuan asiantuntija, koska olen syönyt kouluruokaa opettajana vuodesta 1980. En pysty syömään paskaa. Pääosin syömäni kouluruoka, kuten esim. tänään, on ollut hyvää ruokaa.

Kun katsoo Vantaan tämän viikon kouluruokalistaa, on todettava, että tarjottava ruoka on hyvin monipuolista. Pari kertaa kuussa on ns. huilipäivä, jolloin säästetään hieman, jotta muina päivinä olisi täyttävämpää ruokaa. Tällä viikolla on yksi säästöpäivä, torstai, jolloin tarjotaan riisipuuroa ja mehukeittoa. Syön riispuuroakin, lapset itseasiassa pitävät kovasti riisipuurosta ja mehukeitosta.

Valtaosa peruskouluikäisistä lapsista syö hyvin mielellään kouluruokaa.

12 kommenttia:

 1. Oikein hyvännäköistä ruokaa! Ja mikä parasta, en huomannut sitä makaroni-pasta- mössösapuskaa, jota niin monessa paikassa tarjotaan ketsupin kera.

  Tuossa on kunnon C-vitamiinipitoisia kuoriperunoita, joita kaikki lapset eivät valitettavasti ole oppineet syömään. Peruna on maukkaampi ja terveellisempi vaihtoehto kuin vehnäjauhosta puristamalla tehty makaroni, spagetti tai nuudeli, yleensä siis pastat.

  Ruoka ei tosiaan ole huonoa, jos se tuommoista on, kaikki selkeästi erillään ja esillä. Mahtavatko kaikki vanhemmat tietää, millaisesta noutopöydästä heidän lapsensa saavat syödä ihan ilmaiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähes kaikki lapset koulussani syövät perunaa, jotkut kylläkin syövät niitä kuorineen, mikä ei kait ole epäterveellistä.

   Olen joskus ajatellut, että olisi hienoa, jos koulussa olisi joskus avoin koululounasviikko. Vanhemmat pääsisivät maistelemaan ruokia ja katsomaan, miten ruokailu ylipäätään sujuu.

   Poista
 2. Näin käy väistämättä yhteiskunnassa jossa velvollisuudet vähenevät koko ajan ja "oikeudet" kasvavat sitä mukaa kun joku keksii niitä vain alkaa vaatia. Oma fiilis on silloin kaiken mitta. Näin yhteiskunnan käytännössä ilmaisesta lahjasta, kouluruoasta, tulee tietenkin paskaa. Sama koskee muitakin yhteiskunnan palveluja, ja varsinkin niitä vähäisiä velvollisuuksia joita demokraattisen yhteiskunnan jäsenyys vaatii. Ei tarvitse, koska "se on mun ihmisoikeus." Taisimme kasvattaa hirviön kuuntelemalla demokraattisesti kaikkein typerimpiäkin näkökulmia tosissamme.

  Herra Arvo Konservatiivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra A.K....

   Asiaa ei voi paremmin selittää.

   Poista
 3. Kyllä se nyt vain on niin, että varsingkin eineksissä on paskaa mukana. Sitä tulee kun kananpojan luut laitetaan koneelliseen käsittelyyn ja saatu luulihaverisuonimassa syötetään pilteille koulussa. Sama koskee kalatuotteita. Poikkeuksetta einekspullissa on jauhettua ruotoa mukana. Naudanlihan kanssa ollaan tarkempia koska BSE, mutta sikaa ja siipikarjaa sekä kalaa saa oikeasti etsiä sidekudoksen joukosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kalanruodoissa ole fosforia? Pikkumuikut, silakat ja sillit voi syödä ruotoineen. Luusopan resepti on monessa vanhan ajan keittokirjassa.

   Poista
 4. Einekset eivät tietenkään ole aina kaikkein parhaimmasta päästä (kun mukaan lasketaan suolan määrä jne. säilyvyyttä lisäävät aineet ja runsaasti rasvaa sisältävät kudokset).

  Minusta ihmisellä on kuitenkin velvollisuus hyödyntää mahdollisimman täysivaltaisesti ne luonnon olennot (joko kasvatetut tai luonnosta pyydetyt), jotka hän ravinnokseen surmaa. Mihin tämä velvollisuus perustuu? Siihen ajatukseen, että kaikkea elävää on kunnioitettava, ja kun tapamme jonkun eläimen ravinnoksemme, kunnioitamme sitä valmistamalla sen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ruoaksemme.

  Eri asia tosin on huonoimmilla ruhonosilla rahastaminen. Tuosta em. näkökulmasta en pidä huonona sitä, että teollisuus / kotitaloudet hyödyntävät mahdollisimman pitkälle materiaalit, joita eläimistä saadaan.
  VastaaPoista
 5. Itse olen kyllä vahvasti eri mieltä. Omiin kokemuksiini kuului yläasteelle, etten useinkaan suostunut syömään kouluruokaa, koska pidin sitä niin pahana. Tämä aiheutti jopa fyysistä pahaa oloa pitkimpinä koulupäivinä. Vaikki vika oli tietysti osittain itsessäni, en ole vielä tavannut ketään, kenellä olisi jäänyt muuta kuin huonoja muistoja kouluruuasta.

  (Innostuin jopa kirjoittamaan aiheesta melko pitkän vastineen omaan blogiini: http://miroahti.blogspot.fi/2014/02/kouluruuasta-valittaminen-ei-ole.html)

  VastaaPoista
 6. Kommentoijalle joka epäili luumassan ja suonien syöntiä...(pilke silmäkulmassa mutta silti)...seuraava näkökulma.

  Mitä syövät tiikeri, kotka, leijona, susi? Lihaa, nahkaa, luita, verta, sisälmyksiä, suonia jne. Eivät nuo em. sekalaisen lihamassan syöjät kovin heikkokuntoisen maineessa ole. Tässä mielessä Vesa Haapalan kommentti yhdisti hyvin ekonäkökulman ja reaalimaailman: jos kasvatamme ja tapamme eläimen syödäksemme sen, on moraalisestikin parasta syödä se sitten viimeistä palaa myöten.

  Ja mitä kaloihin tulee, nehän nimenomaan kuuluu syödä ruotoineen, jotka ovat mitä parhain kalsiumin lähde.

  Kouluruoka ei muuten ole tänä päivänä mitään einesruokaa. Se on laitettu suurtalouskeittiössä enkä ainakaan minä nyrpistä nenääni tuolle yhteiskunnan ilmaiselle ruokalahjalle. Minä kiitän siitä emäntää jokainen päivä.

  hra Arvo Konservatiivi


  VastaaPoista
 7. Asia on juuri niin kuin Vesa Haapala kirjoitti. Eläinten kasvattaminen ruoaksi kuluttaa valtavasti luonnonvaroja, joten kyllä ne sitten on syytä syödä kokonaan.

  VastaaPoista
 8. Nythän asia on niin, että lähes kaikki eläimestä saatava on syötävää. Poislukien sorkat ja kaviot. Ja häntäjouhet. Ei siinä mitään. Pidän itsekin häränhäntäkeitosta ja kielimakkarasta, puhumattakaan sisäelinruoista. Oikein hyvää ja ravitsevaa. Se mistä en pidä on se oksettava tapa missä sian tai kananpojan (ei nautaa enää...) luuranko laitetaan myllyyn ja saatava teurasjätemassa laitetaan ihmisten ruokaan ja myydään priimana. Teurasjätteelle kunnon kilohinta. Ja sitten kun ei vielä tiedetä mitä teuraseläimille on syötetty. Takavuosina mansikille syötettiin mustikkia ja päinvastoin. Oulussa mahdollisesti korjataan satoa näinä aikoina. Se Suomen BSE-tapaus oli Oulun seudulta. MOT. http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/suomesta-loytyi-hullun-lehman-tautia/134182

  Syötetään siis silkohapsille kaikkea eläimestä saatavaa, mutta jätetään se luiden raapiminen ja sidekudos ravinnosta pois.

  VastaaPoista
 9. Näyttää ihan herkulliselta. Paskanjauhajat laittaisin vähäksi aikaa nälkäkuurille.

  VastaaPoista