All
time school lunch favorite
Onko jauheliha-spagetti kaikkien aikojen
suosituin koululounas?
Lapsille kannattaa tehdä ruokaa, jota syödään. Minullekin jauheliha-spagetti maistuu aina.
Lapsille kannattaa tehdä ruokaa, jota syödään. Minullekin jauheliha-spagetti maistuu aina.
Kuvan annoksesta löytyy myös
suosikkisalaattini, tomaatti-sipulisalaatti. Koulussa spagetti
valitettavasti joskus pilkotaan pieniksi, kait sen takia, että lasten olisi
helppo sitä syödä.
Jauheliha-spagetti on esimerkillinen
kouluruoka, koska se on edullinen ja helppo tehdä. Oletan, että
jauheliha-spagetin annoshinta on suurinpiirtein koululounaiden
keskihintahaarukassa.
Koululounaiden keskinmääräinen annoshinta on
noin 75 senttiä, joka on ällistyttävän halpa hinta.
Enää ei voi tinkiä senttiäkään ilman, että laatu kärsii. Annoshinnan pitäisi nousta ruuan raaka-aineiden hintojen tahdissa.
Enää ei voi tinkiä senttiäkään ilman, että laatu kärsii. Annoshinnan pitäisi nousta ruuan raaka-aineiden hintojen tahdissa.
24.4. Taloussanomat
Kahdeksasta kunnasta kerätyt
kouluruokailun hinnat osoittavat, että yleinen ruoan hinnan nousu ei
ateriakustannuksissa näy.
Esimerkkikaupunkien aterioista
raaka-aineen osuus on 0,75–1,10 euroa. Reilulla eurolla syö yläkoululainen ja
lukiolainen. Yleinen hintataso on 70–80 senttiä. Sipoossa ja Espoossa hinta oli
niukasti yli euron, Vantaalla enimmillään tasan euron.
Turku ei liikesalaisuuteen
vedoten kertonut raaka-aineen ateriakohtaista hintaa, Oulusta ei myöskään
hintaa saanut kaivettua.
Yleisesti kaupungeissa
ateriamäärärahoja on hiukan korotettu kolmessa vuodessa, Vantaata ja Kuopiota
lukuun ottamatta. Vantaalla hintoja on painettu eniten alas. Kaupunki on myös
siirtänyt kouluruokailua Fazer Servicesilta halvemmalle Vantaan Tilapalvelut
Vantille.
Kuopiossa kokonaiskulut ovat
nousseet, mutta raaka-aineiden hieman laskeneet. Syynä on muun muassa
elintarvikkeiden kilpailutus ja ruokalistojen tarkistaminen, kaupungista
kerrotaan.
Kyselyyn vastasivat Helsinki,
Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Kuopio ja Oulu.
Palveluntuottajien mukaan vielä
ei ole jouduttu tinkimään ravitsemusvaatimuksista, mutta ruokalistoilta on
karsittu kalleimpia raaka-aineita, kuten hedelmiä. Säästövaraa ei ole yhtään
enempää, yleisin viesti kuuluu.
– Ruokalistaa ja reseptiikkaa on
uusittu ja ruokalistoilta on karsittu kalliimpia raaka-aineita. Työtä joudutaan
tekemään jatkuvasti, että pysytään talousarviossa, erään kaupungin edustaja
kertoo nimettömästi.
– Joistakin keittiöistä tulee
viestiä, kuinka ruokaa syödään enemmän maanantaisin viikonlopun jälkeen kuin
muina koulupäivinä. Ruoasta säästäminen ei ole järkevää aikoina, jolloin
hallitusohjelman säästöt kohdistuvat myös lapsiperheisiin.
– Kouluruoan vaikuttavuudesta
tulisi puhua paljon enemmän. Tänä päivänä monen lapsen ja nuoren ainoa lämmin
ateria on päiväkoti- tai koululounas. Jos se jätetään nauttimatta, voi
kasvukehitys hidastua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti