keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Kouluruokahuijaus

 
Italialainen kasviskastike VL,G
*Täysjyväpasta M,G
*Kiinankaali-maissi-kurkkusalaatti M,G
*Porkkanaraaste M,G
 
Tänään lapsille tarjottiin koululounaaksi pastaa ja Italialaista kasviskastiketta. Oppilaita huijattiin, sillä kastikkeen lisukkeena oli quornia.
 
Quornissa ei ole kasvista ollenkaan, sillä se koostuu punahomesienen rihmastosta ja kananmunan valkuaisesta.

Miksi Enkeliporsas ei syönyt tänään koululounastaan (Properuskoulu 15.1.2014) 

Tarkkailin ruokailua. Isot oppilaat jättivät guornin palat lautaselleen. Pienet söivät kyllä, mutta moni oppilas sanoi, että tää on pahaa.

Itse kastikkeesta emäntä oli tehnyt hyvää.

Opettajat söivät pastaa ja pelkkää kastiketta ilman guornin paloja. Salaatit olivat maukkaita myös.

Ihmettelen, miksi koulussa ei tarjota useammin perinteisiä pastakastikkeita.

All time school lunch favorite (Properuskoulu 10.5.2014)


Kouluruoka puhuttaa, kannattaa piipahtaa myös seuraavilla sivuilla:

Tältä näyttää kouluruoka ympäri maailman (Iltalehti 21.5.2014)

Fed up with Lunch


Kaikkialla ilmainen koululounas ei ole itsestäänselvyys. Fed up Lunch-sivustolla amerikkalaiset kotiäidit kertovat, mitä he pakkaavat lapsilleen mukaan kouluun.

Amerikassa pohdittiin joskus pohjoismaisen tasa-arvon peruspilareita. Ykkönen oli ilmainen kouluruokailu, kakkonen julkinen terveydenhoito, kolmonen peruskoulu.

8 kommenttia:

 1. Kiirehdin (hah) ensimmäisenä vastamaan. Blogisti kirjoittaa aika paljon ruoasta. No, perusteet on kuitenkin ihan hyvät.

  Vihreäthän aina sanovat että syöminen on politiikkaa. Niin kai sitten tässä korvikeruoka-asiassakin. Onko tämä sitten vihreää politiikkaa, kun tuolla näennäisellä labra-kasviksella korvataan aito ruoka ja homma kuitataan vegeksi?

  Itse en oikein hyvin siedä kaupunkilaisjuppeja ja hipstereitä jotka itkevät kouluruoan tasosta. Monella tuntuu olevan itsetarkoitus että lapsille aletaan syöttää samaa ruokaa kuin mitä he itse, usein ideologisista, syistä syövät. Lapsilähetystyötä siis. Helsingissä muuten kaupunginvaltuusto muutti kouluruokailua ravinto-ideologisista syistä. Yksi "pakko"kasvispäivä on tietenkin ihan ok, mutta mielestäni lasten ruokailun asiantuntijoita ovat lastenlääkärit eivätkä politikoivat trendiluomuilijat.

  Ihme kyllä tästä guornista ja sen käytöstä ekoryhmät ovat aika hiljaa. Johtuuko siitä että tuo kvasisienekemassa muistuttaa läheisesti sitä soija/tofu-massaa joka on suosiossa ja jota muualta maailmasta pöytiimme rahdataan valtamerien halki. Järjetöntä.

  Itse ajattelen että ideaali olisi että kouluissa syötäisiin perusruokia, jotka on tehty kotimaisesta lihasta, kalasta, kasviksista, marjoista ja viljasta. Turha liehuttaa jotakin vihreää lippua koulun tangossa jos tuo ei toteudu. Etnoja voi syödä sitten perheen kesken vaikka kuinka paljon, mutta suomalaisessa koulussa tulisi syödä suomalaista ruokaa jo kansantaloudellisistakin syistä. Se olisi myös todellinen välinearvo (sen taustalla olevan korkeamman arvon jokainen tietää itse), jota ei tarvitsisi keksiä veso-päivänä fläppitaululle.

  Omassa koulussani ruoka on usemmiten loistavaa. Tänään söimme silakkapihvejä (!!) muusilla. Tunnelma oli loistava, nostalginen, luomu- ja kotimainen. Kokki on Lähi-idästä mutta tekee hyvää ja maistuvaa suomietnoa. Hyvä kokki, parempi mieli.

  Jorma


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jorma, kirjoitan ruuasta, koska ruoka on tärkeää. Kouluruokailu on koulutuksellisen tasa-arvon yksi pilareista.

   Kuten totesit, syömisestä on tehty politiikkaa, mistä en pidä ollenkaan, vaikka yhteiskunnalliset asiat ovat muuten minulle tärkeitä.

   Quorn on politiikkaa.

   Poista
 2. Niin, onhan tuo outoa kun hyvää ja maistuvaa kasvisruokaa voisi tehdä, niin, aivan tavallisista kotimaisista kasviksista, vihanneksista, juureksista ja marjoista. Outoa kyllä minusta on tuon vastustaminen.

  Voisin kuvitella vaikka minkälaisia keittoja, patoja, puuroja, paistoksia, risottoja, laatikoita, kasvispihvejä, pastakastikkeita, jne jne. Lisukkeena marjakiisseleitä, hedelmäsalaatteja yms. Rehellistä ruokaa, usein myös peräti perinteistäkin.

  Ja minä en ole edes vegetaristi, vaan 'tavallinen' sekasyöjä. Minun on vain vaikea kuvitella että kaurapuurossa marjakiisselin kera tai kesäkeitossa olisi jotain erityisen ideologista. Kenties olen elänyt eri maailmassa kun olen tottunut siihen että hienot pihvit ja sen sellaiset ovat sunnuntairuokaa.

  VastaaPoista
 3. Kumma kun maailman kaikki paha quorn on juuri siellä teidän koulussanne. Yliopistossa tarjotaan onneksi vain erinomaisen maistuvaa quornia. Samoin kaikki kaupasta ostamani quorn on aina ollut hyvää.

  Mutta vaatikaa toki geenimanipuloidulla soijalla pikakasvatettua broileria. Sehän on luonnollista, kun lastenkirjoissakin on sellaisia kanankuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä, en tiedä ketään, joka olisi vaatinut geenimanipuloidulla soijalla kasvatettua broileria.

   Itse en halua kouluun geenimanipuloitua soijaakaan ruuaksi.

   Poista
  2. Käytännössä kaikkea suomalaista sikaa ja broileria on ruokittu geenimanipuloidulla rehulla. Jos syöt lihaa, syöt geenimanipuloitua soijaa.

   Minun mielestäni tosin geenimanipulointikaan ei ole kategorisesti vastustettava asia. Se on nykyaikaa. Tulevaisuudessa puolestaan entistä suurempi osa ruoasta tuotetaan suoraan koeputkessa, mikä on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin köyhien tappaminen nälkään ja energianpuutteeseen vain sen takia, että rikkaat haluavat lihaa.

   Poista
  3. Ano...yliopistossa onneksi saa valita ruokansa. Kouluissa lapset ja oppilaat syövät sitä ruokaa, jota eteen annetaan.

   Quorn on kallista ruokaa.

   Poista
 4. Itselläni on erityisruokavalio eikä omassa kastikkeessani ollut quornia. Kävin erikseen kiittelemässä kastikkeen maukkautta keittiössä. Kastikkeessani oli rehellisiä peruskasviksia: porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja varmaan oli jotain muutakin. Ihmettelin, miksei kaikille tarjottu samaa. Itse söin hyvällä ruokahalulla kun muut opettajat työntelivät kastiketta lautasillaan. Onneksi tarjolla oli myös edellisen päivän kalakastiketta, silloin se ei oppilaille maittanut mutta quornin tilalle moni sitä otti ja söi hyvin. Tosin näkkärin kulutuksesta tuolta päivältä en viitsi sanoa mitään.

  VastaaPoista