maanantai 26. toukokuuta 2014

Korkeasaari luokkaretkiboikottiin

Pukki ja riikinkukko

Olin tänään oppilaitteni kanssa luokkaretkellä Korkeasaaressa. Ilma oli kaunis ja lapsilla oli mukavaa. Retki oli hyvin onnistunut. 

Lähdimme aamulla bussilla Pähkinärinteestä Elielin aukiolle ja kävelimme sieltä pitkin varjoisaa Aleksanterinkatua kohti kauppatorin vesibussilaituria. Laitoin lapset jonoon ja menin ostamaan yhdistettyä vesibussi- ja pääsylippua.

Lasten lippu maksoi 9 euroa. Järkytyin, kun minulle sanottiin, että minunkin piti maksaa päästäkseni Korkeasaareen, vaikka toin eläintarhaan parisenkymmentä oppilasta. Lipun hinta oli 18 euroa. 

Sääntö on uusi. Suivaannuin.

Kaikkialla muualla opettaja pääsee luokkansa mukana ilmaiseksi sisään.

Oppilaat myös söivät lounaansa Ravintola Pukissa, 8,90 euroa per oppilas. Lisäksi he ostivat jäätelöä ja ostivat rannassa olevasta matkamuistomyymälästä muistoja itselleen.

On paikkoja, joihin sekä oppilaat että opettaja pääsevät sisään ilmaiseksi kuten Kansallismuseo, Ateneum tai Kiasma. Moniin paikkoihin kuten Heureka opettaja pääsee oppilaittensa mukana ilmaiseksi.

Laitan Korkeasaaren boikottiin. 

En tee enää luokkaretkiä Korkeasaareen. Toivon, että muutkin opettajat boikotoivat Korkeasaarta siihen asti, kunnes opettajamaksu on poistettu.

Monissa maissa luokat pääsevät sisään ilmaiseksi lähes joka kulttuurikohteeseen. Jopa matkat julkisilla kulkuneuvoilla ovat ilmaisia.

28 kommenttia:

  1. Korkeasaareen pääsevät ilmaiseksi helsinkiläiset koululuokat ja päiväkotiryhmät. Itse olen ollut tämän kevään aikana kahden eri eskariryhmän kanssa omatoimiretkellä Korkeasaaressa. Veimme omat eväät mukanamme ja reissujen hinta oli 0 euroa. Tietenkään vantaalaista kouluryhmää tämä tieto ei paljoa lohduta, ja uutta tietoa on minullekin, että maksu peritään myös opettajalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin on taas yksi syy, miksi Helsinki ja Vantaa on liitettävä toisinsa, vaikka sitten pakolla. Ja tietenkin Espoo jne. Pakkoliitos tarvitaan !

      Runts vaan yhteen kunnat, joiden toiminta-alue on näin yhteinen. En edes halua kuunnella mitään itsenäisyysvikisijöitä !

      Mikä järki siinä muka olisi että Vantaa joutuisi perustamaan oman eläintarhan, jotta vantaalaiset koululuokat pääsisivät ilmaiseksi luokkaretkelle eläintarhaan. Liioiteltua itsenäisyysvouhotusta, kun asiat sujuisivat paljon paremmin kunhan nämä kunnat yhdistetään ja vantaalaiset sitten saavat samat edut Korkeasaaressa kuin helsinkiläisetkin.

      Jos taas kunnat ovat erillään, ei saavuteta helpolla tasa-arvoa koululaisten välillä, kun vantaalaisilta peritään maksu ja helsinkiläisiltä ei. Eikä Helsinkiä voi velvoittaa avaamaan eläintarhaa ilmaiseksi vantaalaisille niin kauan kuin vantaalaiset eivät kuntaveroillaan ylläpidä juuri sitä eläintarhaa. Vapaamatkustuslupaa ei pidä vaatia eikä vapaamatkustusajattelua pidä suosia.

      Monissa muissakin asioissa kuntarajat pääkaupunkiseudun sisällä ovat haitallisia ja aiheuttavat epäoikeudenmukaisuutta ja johtavat väliinputoamistilanteisiin. Siksi moiset keinotekoiset kuntarajat pitää poistaa kokonaan. Runts vaan yhteen.

      Poista
  2. Ranskassa, etenkin Pariisissa, kaikki museot ja kulttuurikohteet ovat ilmaisia alle 26-vuotiaille. Ja myös kouluryhmät ovat jokaiseen paikkaan enemmän kuin tervetulleita. Jos ei koulussa, niin missä lapset oppivat käyttämäään ympäriltään löytyvää kulttuuritarjontaa?

    VastaaPoista
  3. Ajat on huonot ja eläintarhan pyörittäminen ei ole ilmaista. Tuskin sulle konkurssi tuli vaikka lipun ostitkin? Toivottavasti selviät järkytyksestä pitkällä kesälomallasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymästä, on selvitty :)

      Et tainnut ymmärtää kirjoitukseni villakoiran ydintä?

      Poista
    2. Onko villakoiran ydin "Mä olen oikeutettu asioihin ilman mitää sen suurempaa syytä ja jos niin ei ole, rutkutan"?

      Poista
  4. Ihastuttavaa, ahnetta minä minä minä -puhetta ja minulle kaikki ilmaiseksi -puhetta. Olen ihastuksesta lähes mykistynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just joo, noinhan se meni. Taitaa kaverilla olla vaikeata lukea ja ymmärtää tekstiä. Olen ihastuksesta mykistynyt sinun anonyymista tulkinnastasi.

      Poista
  5. Mä en vaan ymmärrä miksi kun Korkeasaari tarjoaa kuitenkin kaikille Eteläsuomalaisille kerran vuodessa täysin ilmaisen eläintarhapäivän, johon kuuluu vielä opastuksia, tehtäviä ym. ja tätä ei käytä hyväkseen läheskään kaikki niin silti me kehtaamme olettaa, että olisimme oikeutettu joihinkin kirjoituksen mainitsemiin etuuksiin.

    Korkeasaaren tekemä suojelu- ja tutkmustyö on ihan äärimmäisen arvokasta, mutta kuten mikä tahansa muu instanssi se joutuu suuren osan budjetistaan tahkoamaan itse. Tässä lipputulot ja eläinten yleisölle esilläpito ovat ne eläintarhan ainoat mahdollisuudet.

    Mun mielestä ja tää on vain se ajatus joka mulle tekstistä herää on, että on pitänyt äkkiä mennä johonkin retkelle ja korkeasaari on ollut helppo ja turvallinen vaihtoehto sen suurempia suunnittelematta. Näin ei tietysti asia välttämättä ole, mutta se mulle tulee mieleen.

    Miksi opet on niin kovin usein niin negatiivisia ja konservatiivisia ja sokeita sille, että asiat ei aina mene niinkuin mä itse haluaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timo K...

      Ilman opettajaa ei luokkaretkiä tehdä. Jos opettajat eivät tuo luokkiansa esim. Korkeasaareen, niin jää paljon lipputuloja tulematta.

      Esim. Heureka toimii siten, että opettaja pääsee sisälle ilmaiseksi, kun tuo luokkansa sinne. Heureka saa opintoretkistä leijonanosan tuloistaan. Samalla tavalla toimii moni muukin paikka.

      On ensimmäinen vuosi, kun Korkeasaari perii opettajamaksua.

      Luokkaretkipaikkana Korkeasaari on mainio paikka, vaikka varsinaiset opintoretket suuntaan muualle kuten Suomenlinnaan, Heurekaan, Eduskuntaan, seä museoihin. Hyvin usein käytän myös Vantaan kaupungin tarjoamia kulttuuripalveluja kuten taidetyöpajoja.

      Lukuvuoden viimeisen eli kevään luokkaretken idea on toisenlainen: oppilaiden yhdessäolo ja heille palkinto hyvin tehdystä työstä.

      Poista
  6. Eikö kuitenkin juuri samalla perustelulla kielletty valokuvausfirmojen epärehellinen keinottelu ja "lahjusten" antaminen kouluille? Mä näen tässä sen saman asian erilaisessa asiayhteydessä.

    Eli tosi paljon kärjistettynä opettajat voisivat "kilpailuttaa" luokkaretkikohteita jos haluaisivat. Onneksi tällaista tuskin tapahtuu, mutta ajatusmalli on mun mielestä sama.

    Hyväksyn kuitenkin noita perusteluja, vaikka itse täytyy sanoa että ajattelen aivan eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timo K...

      Eivät opettajat kilpailuta, maksetaan yleensä kiltisti vaan.

      Moni koulu on valokuvien suhteen siirtynyt muihin käytäntöihin. Omassa koulussani valokuvauksen hoitaa Vanhempainyhdistys. Jos kuvauksista jää rahaa, Vanhempainyhdistys sijoittaa rahat esim. oppilaiden harrastustoimintaan.

      Poista
  7. Opettajat eivät kilpailutakaan. Mutta kysyn nyt hyväksyisitkö itse esim. toiminnan, jossa opettaja soittaisi retkikohteeseen ja sanoisi seuraavalla lailla.
    "Huomenta päivää! Meiltä tulee teille 90 kuudesluokkalaista, mutta vain jos saadaan opet ilmaiseksi + pullat ja t-paidat kaikille mukana tuleville aikuisille. Teillä oli käsittääkseni myös lahjamyymälä niin sinne kiva pikku lahjakortti auttaisi asiaa myös kovasti."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timo K...

      Itse en tekisi noin, en ole kuullut, että kukaan muukaan tekisi noin. Opettajat ovat keskinmääräisesti ottaen eettisesti hyvin korkeatasoista porukkaa.

      On kaikkien etu, että opettajat pääsevät luokkansa kanssa ilmaiseksi sisään. Näin Heurekat ja Korkeasaaret saavat asiakkaita ja rahaa toiminnoilleen.

      Opettajille opinto- ja luokkaretket eivät ole minkään sortin huviretkiä. Suunnittelu vaatii aikaa ja vaivaa. Oppilaiden turvallisuus on taattava.

      Retkipäivät ovat huomattavasti raskaampia kuin tavalliset päivät. Monet opettajat eivät jaksa montaa retkeä vuodessa järkätä.

      Minä pidän opintoretkiä ja leirikouluja lapsille hyvin antoisina. Teen lukuvuosittain sellaiset 3-4 opintoretkeä per lukukausi, yht. 6-8 retkeä per lukuvuosi. Yleensä retket maksavat vain bussimatkan, sillä museot ja Suomenlinnat ja Eduskunnat eivät maksa mitään. Oppilaat kyllä "tuhlaavat" rahaa vaikka kahvilassa, mutta samalla he oppivat kaupunkimaista kahvilakulttuuria.

      Leirikoulut sitten jo maksavat enemmänkin. Niiden rahoitus vaatii paljon yhteistä työtä.

      Kaupunkikävelyt ovat myös hauskoja, oppilaat oppivat kävellessä Helsinkiä. Lopuksi voidaan mennä vaikka Kaivopuiston kallioille ja nurmille kisailemaan ja syömään eväitä.

      Moni vantaalainen oppilas opintoretkillä on ekaa kertaa esim. metrossa tai ratikassa, kulttuuria sekin.

      Poista
    2. En itse asiassa kysynyt tekisitkö noin, vaan hyväksyisitkö jos joku opettaja tekisi noin saadakseen mahdollisimman paljon etua luokka- tai opintoretkestä.

      3-4 opintoretkeä lukukaudessa on tosi hieno määrä ja upeaa, jos olette siihen saaneet rahat kasaan. Espoossa ongelma on se, että rahaa ei saa virallisesti kerätä vanhemmilta ja rahamäärä, joka retkiin on käytössä kattaa isommilta oppilailta tasan yhdet bussimatkat vaikkapa Helsinkiin ja takaisin.

      Espoossa toki ihan valtavan suurena plussana on upea KULPS-järjestelmä, jota vaan käytetään harmittavan vähän. Tarjonta on kuitenkin erittäin monipuolista ja toteutuu nimenomaan paikallisilla palveluntuottajilla. Vähän kotiseutuylpeyttä mukana isommassa työssä.

      Silti, vaikka ymmärrän nuo perustelut monella tavalla niin olen ihan rehellisesti sitä mieltä, että opettajan kuuluu maksaa sisäänpääsy siinä kuin isän, toimitusjohtajan, tai kenen tahansa muun.

      Poista
  8. Ajatellaanpa, että putkimies kutsutaan korjaamaan korkeasaaren rikki mennyt vessa. maksaako hän pääsymaksun iloisesti omasta taskustaan, jotta pääsee tekemään työnsä? Eläimiähän hän voi kivasti katsella siinä työnsä ohella. pitää vaikka kaffetauon (ilman erityistä vastuuta, toisin kuin ope).

    ajatellaanpa, että puutarhuri menee korkeasaareen tekemään työtä. maksaako hän iloisesti pääsylipun omasta taskustaan? Siinähän haravoidessa voi mukavasti seurailla eläinten liikkeitä.

    minusta villakoiran ydin on muualla kuin tässä: "Mä olen oikeutettu asioihin ilman mitää sen suurempaa syytä ja jos niin ei ole, rutkutan"?

    kyllä se on työtä. minulle mielekästä ja itse valitsemaani työtä, johon koen intoa ja paloa. mutta se on silti minun työni. minä en ole töissäni vapaalla. minä en periaatteesta tahdo maksaa lisämaksua siitä, että voin hoitaa työni. en, vaikka kesälomani onkin pitkä (ja palkkani siksi alhaisempi). en, vaikka korkeasaaren pääsylipun hinta ei ajaisi minua henkilökohtaiseen konkurssiin.

    korkeasaarella on varmasti kaikki oikeus omaan linjaukseensa.
    samoin on Kai-Arilla perusteltu oikeus omaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettajaa ei ole kutsuttu korkeasaareen korjaamaan hanaa tai tekemään puutarhatöitä. Hän on ihan itse valinnut kohteen omavalintaisesti. Opettajat ja luokat kutsutaan kerran vuodessa eläintarhapäivänä ilmaiseksi paikalle. Silloin opettajakaan ei maksa.

      Tässä on nyt aika heikkoja argumentteja, mutta kyllä mä ymmärrän että moni on samaa mieltä Kai-Arin kanssa. Minä vaan henkilökohtaisesti en ole ja varmasti olisin voinut asian myös alkuperäiseen viestiin järkevämmin ilmaista.

      Poista
  9. Timo K tekee aika villejä arvauksia ja keittiöanalyyseja tästä aiheesta ja opettajista yleensä. Hän pitää siis hyväksyttävänä että opettaja maksaa pääsymaksun omasta tai oppilaiden vanhempien kukkarosta siitä, että pääsee tekemään omaa työtään sen hetkiselle työpaikalleen?! Todellako näin?

    Timo K haukut nyt täysin väärää puuta. Koska heittoja heitetään blogistia ja opettajakuntaa kohtaan noinkin lonkalta, heitän minäkin arvauksen Timo K:n tyypillisestä opettajakatkeruudesta, kouluvihamielisyydestä, kaunasta joka on mistä lie peräisin ja selvästä riidanhalusta meitä opettajatyöläisiä kohtaan. Näitä on aina. Mutta siitä voi kasvaa ulos, jos näkee asian todellisen laidan: Me opet emme ole etuoikeutettuja missään asiassa. Töitä kylläkin riittää, se on oikeutemme ja vastuumme jonka mielellämme kannamme.,

    Voin helpottaa oloasi ja kertoa että tässä ammatissa ei pääse rikastumaan. Keskituloon pääsee jos on ahkera. Tämä on ammatti jossa e i varmastikaan saa mitään ylimääräistä korvausta, lippua, etua oikeastaan mistään. Niin huonosti olemme työetumme hoitaneet. Monet muut ammattiryhmät ovat onnistuneet paljon paremmin.

    Eli tervetuloa vaan töihin. Ai niin! Joskus kirjaesittelijä tarjoaa palan luumupitkoa. Se unohtui sanoa. Se tuskin on kuitenkaan ongelma...

    Jorma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jormalle haluaisin vastata, että Timo K on tehnyt ihan tätä samaa opettajan työtä vuodesta 2008 pääkaupunkiseudulla.

      Koen itseni äärimmäisen etuoikeutetuksi monella tavalla, ehdottomasti myös työni puolesta.

      Heitto siis tällä kertaa meni metsään :)

      Poista
    2. On ihan pakko tähän sen verran kirjoittaa, että tunnen itse olevani suurestikin etuoikeutettu tehdessäni omaa työtäni. Koen omassa työssäni ylpeyttä siitä mitä teen ja saan tehdä monipuolista ja vastuullista työtä erittäin itsenäisesti omana persoonanani.

      Luokanopettajana olen toiminut pääkaupunkiseudulla vuodesta 2008

      Poista
  10. Kyllä minä niin suuresti hämmästyin kun kuulin että ongelmana on että Korkeasaareen päästääkseen pitää maksaa pääsylippu. Eikö se eläintarhan oma asia päättää onko sen kassavirralle hyödyksi vai haitaksi että koululuokan vetäjälle annetaan alennus? Saattaa se olla typerää toki eläintarhan kannalta jos luokat jättävät saapumatta. Toki eläintarha on Helsingin kaupungin virasto eikä yksityinen yritys, jolloin asia olisi vielä itsestäänselvempi.

    Kansallismuseon kaltaiset kohteet sitten ovatkin erikseen, koska niiden olemassaolon peruste on perinteikäs sivistystyö, mutta eläintarha on tavallisen kävijän kannalta lähinnä huvipuisto (ihastellaan söpöjä eläimiä) vaikka arvokasta uhanalaisten lajien suojelutyötä siellä tehdäänkin. (Tässäkin tehtiin luokkaretkeä eikä opintoretkeä.)

    VastaaPoista
  11. Timolle vielä. Argumenttisi oli löysä ja äkkiväärä toimit opettajana tai et. Mutta mitäs noista, rapatessa roiskuu.
    Lopuksi: Opintoretki eläintarhaan = kouluopetusta. Se että opettaja maksaa oman työnsä tekemisestä opintoretkikohteessa = omalla työpaikallaan, on absurdi ajatus. Korkeasaaren eläintarha ei ole mikään huvipuisto vaan pedagogiselta sisällöltään verrattavissa Kansallismuseoon, Ateneumiin jne. Ilmaisemasi käsitys että opettaja pääsee jotenkin helpolla viemällä oppilaat em. kaltaisiin kohteisiin opintoretkelle on outo myös. Helpointahan on pitää oppitunnit lukujärjestyksen mukaan suljetun oven takana, opettajan stressitaso on korkea retkillä vastaahan hän aina sisällön lisäksi kokonaan yksin koko ryhmän turvallisuudesta.
    ( Tarkalleen ottaenhan opettajalla ei ole velvollisuutta viedä ryhmäänsä ensimmäisellekään retkelle. )

    Mutta vantaalaiset ja espoolaiset opettajat Korkeasaareen vaan. Menette vaikka uimalla yli mutta biljettiä ette maksa! Joku itsekunnioitus omaa työtä kohtaan sentään.

    Hyvää kesää allihooppa, t. Jorma

    VastaaPoista
  12. Kirjoituksesta herää kysymys: millä rahoilla oppilaiden retkikulut kustannettiin?
    Kouluko maksoi? Vanhempainyhdistys?
    Maksuttomaan perusopetukseen ei taida kuulua, että oppilaat maksavat lipun (9e)+ ravintolaruokailun (8,9e) + taskurahaakin matkamuistoihin oli (pitänyt?) ottaa mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhemmat, koska kaupunki ei pysty kustantamaan retkiä.

      Maksuton perusopetus retkien ja leirikoulujen suhteen on ollut jo pitkään sanahelinää. Jos oppilaalla ei ole rahaa retkeen, rahaa saa esim. Vanhempainyhdistyksen rahoista.

      Jos vanhemmat eivät maksa, retkiä ei voi tehdä. Leirikoulurahat kerätään yleensä myyjäisin, discoin tms.

      Poista
    2. Onko Vantaalla periaate, että vanhempien ei ole pakko maksaa ja lapsi pääsee silti mukaan muiden rahoilla? Vai voidaanko vanhemmat "velvoittaa" maksamaan luokkaretkestä tai opintomatkasta?

      Espoossa on tosi tarkka ohje siitä, että kenenkään ei ole pakko maksaa latin latia, mutta jos luokka menee johonkin ovat kaikki oikeutettuja samaan.

      Poista
    3. En muista nähneeni ohjetta, mutta pakko ei ole tulla, jos ei halua.

      Jos rahaa ei ole, käytetään esim. Vanhempainyhdistyksen rahoja.

      Poista