torstai 22. toukokuuta 2014

Turvattomuus lisääntyy Helsingin kouluissa

22.5. Yle


Opettajat ovat jäämässä Helsingissä ilman sijaisia lyhyiden poissaolojensa aikana ensi vuonna. Parin miljoonan euron säästöjen nimissä tehty opetuslautakunnan ehdotus koskee perusopetusta, lukioita, ammatillista koulutusta ja ruotsinkielistä päivähoitoa.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtajan Laura Nurmisen mukaan aikomus herättää opettajissa ihan kauhunsekaisia tunteita.

- Jos kollega on pois töistä ja opettaja määrätään hoitamaan myös hänen luokkaansa tai opetusta, opettaja sukkuloi kahden luokan väliä. Siellä on sitten kaksi opetusryhmää ikään kuin puoliksi heitteillä.

"Oikeus opetukseen vaarantuu"

- Jos opettajia on poissa useampia samana päivänä, tilanne alkaa olla ihan kaoottinen. Meidän näkemyksemme mukaan siinä vaarantuu sekä oppilaan että koulun turvallisuus ja ennen kaikkea oppilaan oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, Nurminen sanoo.

Opettajat ymmärtävät, että opetustoimenkin pitää kantaa jokin kortensa kaupungin säästökekoon, mutta arvovalinnat täytyisi tehdä valtuustossa vähän toiselta pohjalta.

- Ei lapsia eikä nuoria voi jättää heitteille, vaikka taloustilanne olisi mikä. Meidän näkemyksemme mukaan sijaiskielto on kohtuuton, mahdoton ja vaarantaa merkittävällä tavalla opetuksen laadun, Laura Nurminen korostaa.


Lyhyet poissaolot kestävät 1-3 päivää.

Kaikki keinot peruskoulun nakertamiseksi ovat käytössä.



Kouluja lopetetaan, opettajia lomautetaan tai irtisanotaan, erityisopetusta lopetetaan. Nyt Helsingin opetuslautakunta on ottanut käyttöön sijaistamiskiellon.



Kun valtio lopettaa ryhmäkokoavustuksen, odotettavissa on luokkien yhdistämisiä. Palataan takaisin menneiden aikojen isoihin luokkiin, yksi opettaja ja 30 lasta.



Sijaistamiskielto on iljettävä.

Opettaja ei ilkeä sairastaa, koska oppilaat jäävät heitteille. On ilman muuta selvää, että yksi opettaja ei voi opettaa kahta luokkaa yhtä aikaa. Hän joutuu ravaamaan edestakaisin kahden luokan väliä, opetus jää silloin puolivillaiseksi. 



Opettajat ovat hyvin ylitunnollista väkeä. Vastedes moni heistä tulee kouluun sairaana, koska ei haluta ylikuormittaa naapuriluokan opettajaa. Voi olla myös, että moni opettaja ei enää sairastakaan lyhyesti, vaan pitkästi. Tapahtuukin päivastoin kuin toivottiin, kustannukset eivät laskekaan, vaan nousevat.




Helsingin Opetuslautakunta: 



puheenjohtaja Minerva Krohn (Vihr.), varapuheenjohtaja Wille Rydman (Kok), Anniina Palm (Kok), Timo Raittinen (Kok.), Bernt Nordman (Vihr.), Katri Korolainen (Vihr.), Nasima Razmyar (SDP), Ville Jalovaara (SDP), Juha Leoni (Vas.), Marja Nyman (PS), Johan Ekman (SFP, Kaupunginhallituksen edustaja) 


Kokoomus ja Vihreät - melkoinen akseli, kun säästöistä puhutaan. 



Kukaan ei puhu priorisoinnista enää yhtään mitään.



Toivottavasti kaupunkilaiset aktivoituvat. Suunta on selvä.

14 kommenttia:

  1. Kovaa kovaa vasten on ainoa tie! Jos vain päivittelemme puheen asteella, niin kaupungit voivat edelleen repiä opettajien selkänahasta mitä tähansa.
    Ehdotus:
    Tämän asian järkeistämistä voisi vauhdittaa sovittu sairaspäivä, jolloin suuri osa opettajista ilmoittautuisi sairaaksi.
    Opetustoimelle kirkastuisi varmasti hetkessä mitä asia tarkoittaa, kun vaikkapa kaksi kolmasosaa tai puolet opettajista puuttuisi vaikkapa eräänä maanantaina tai keskiviikkona, mutta lapset tulisivat kouluun normaaliin tapaan.

    VastaaPoista
  2. Ja samalla poistuu vielä opiskelevien aineen- ja luokanopettajien mahdollisuus hankkia parasta saatavilla olevaa työkokemusta + pientä lisätienestiä...

    VastaaPoista
  3. Jää se alle puolivillaiseksi. Luokan haltuunotto vie hieman aikaa, ja lisäksi opettaja on osan aikaa käytävillä jolloin molemmat luokat ovat alle valvontaa. Luokassa tulee olla aikuinen koko ajan. Mieluummin kaksi. Jos oppilaiden jättäminen oman onnensa nojaan on säästämistä, ihmetyttää mikä taivaan alla on sitten niin tärkeää että siihen pitää säästää niin kovasti että tulevaisuudelta viedään jalat alta. Länsimetro?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aki...huomionarvoista on myös, että monessa kunnassa on jo menty inkluusioon. Melkoista riskipeliä pelataan.

      Vastuu on ilman muuta koulutuksen ylläpitäjän eli kunnan.

      Käynnissä on melkoinen countdown, jossain päin Suomea kohta rasahtaa, ja sitten aletaan selvitellä urakalla vastuukysymyksiä raastuvissa. Voi sitä maikka-parkaa, joka joutuu ennakkotapaukseksi.

      Opettajien on syytä pysyä omassa ammattijärjestössään.

      Poista
  4. Tää on ollut opettajien arkea monessa Suomen kunnassa jo usean vuoden ajan. Tervetuloa todellisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ano...näköjään pikkukunnissa voidaan huseerata miten vain, ei näytä paljoa valtamediaa kiinnostavan.

      Muistuu mieleen 90-luvun lomautukset, pikkukunnissa kuten Kemijärvellä lomauteltiin maikkoja viisi vuotta putkeen. Sitten vasta herättiin, kun vantaalaisia maikkoja lomauteltiin.

      Poista
    2. Valitettavasti ei oo kyse edes pikkukunnista.

      Poista
  5. Luulen, että olet aivan oikeassa tuossa arviossa, että sairaslomat muuttuvat pidemmiksi.

    Ruotsissa oli ainakin tuossa kymmenisen vuotta sitten (nykyistä tilannetta en tunne) niin, että työntekijä sai olla omalla ilmoituksella maksimissaan viisi päivää pois töistä sairastamassa. Ensimmäisestä päivästä menetti palkan. Lopputulos oli, että kaikki olivat sitten saman tien viisi päivää pois, jos olivat yhdenkin, että saivat vastiketta menettämälleen rahalle.

    VastaaPoista
  6. Ikävä päätös.

    Itse aloitin opettajan urani tekemällä vuoden verran sijaisuuksia juurikin Vantaalla pääosin yläasteilla, jonkin verran myös alaasteen (olivat silloin sen nimisiä) kouluissa ja lukiossakin.
    Sijaisopettajan työ, vaikka silloin olin epäpätevä, oli hyvää oppia sekä opettajan koulutukseen että myös työelämään vakinaisena opettajana, se on myös tuleville opettajille hyvä tapa katsoa, miten koulussa hommat organisoidaan ja hoituvat.

    Työ on palkitsevaa ja ne jotka selviävät kutsutaan, remmiin uudestaan, tai kutsuttaisiin, jos hommaa ei näin ikävästi lopetettaisi.

    Sijaiselle riittää kaksi ohjetta, hanki luokan nimilista, luokka-kuva tai istumajärjestys (nykyisin lienee esim. wilmassa) ja valmistaudu hyvin tunnille. Itse selvitin aina mitä käsitellään ja välitin käydyt asiat eteenpäin. Antoisampia olivat esim. kertausharjoitusten aikaiset sijaisuudet, eli oli esim. kymmenen päivän saman opettajan sijaisuus, myös aamuhälytykset eli muutaman tunnin hoituivat.

    VastaaPoista
  7. Tiedoksi vanhemmille jos joku on kuulolla.

    Samaan aikaan kun sijaiset viedään, näihin samoihin kouluihin ostetaan opetusviraston suunnitelmien mukaisesti yhteensä sadoittain ipadeja oppilaille ja uutta digi- ja virtuaalitekniikkaa koko ajan ja isolla rahalla.

    Ai niin. Näitä asioitahan ei voi eikä ole järkevää verrata, Eiväthän lapset saa jäädä jälkeen teknokehityksestä.

    Lapsille ennemmin lisää näppäimiä kuin sijaisopettajia. Mutta Pyhää lehmää ei saa kyseenlaistaa. Uusi ja kiiltävä Elektroniikka korvaa ihmisen, niinhän se oli?

    Ja vielä hei: saahan opettaja toisesta valvomastaan luokastaan aina ns. oman toimen ohella-korvauksen, saahan? Sehän on työehtosopimuksessa. Ette kai te maalaiskunnissa ole näitä tunteja tehneet ilman tuota korvausta? Eli mistähän ne säästöt sitten syntyvät?

    VastaaPoista
  8. Aiotko kirjoittaa blogikirjoituksen Vesa-Matti Saarakkalan ällöttävästä lakialoittesta perusopetuslain 3 § muuttamiseksi

    VastaaPoista
  9. Voisiko joku vastata tuohon saako opettaja korvauksen jos valvoo kahta luokkaa yhtäaikaa vai ei ? Ja onko pikkukunnissa tai muualla opettajat tehneet näitä kahden luokan valvontaja hakematta tuota itselle kuuluvaa korvausta.

    Jos näin on, sehän vain ruokkii lomautuksia, kun mitään lisäkustannuksia ei työnantajalle tule.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteeessa pitäisi tulla oto-korvaus, mutta kun on lomautukseen verrattava säästötoimenpide, voi olla, että otoa ei tule.

      Oto-korvaus on vain pikkukorvaus, joka ei juuri mieltä lämmitä vastuuseen ja työmäärään verrattuna.

      Poista
  10. Korvaus on toki pieni mutta jos opettajakunta tekee tuon työn ilmaiseksi, suostuu siihen, niin johan on...Lisätyö, valtava lisävastuu ilman minkäänlaista korvausta?! Miten tuohon edes suostutaan? Miten voi edes suostua toimimaan toisin kuin työehtosopimus velvoittaa?

    Olisi todella tärkeä nyt kuulla miten asiat ovat niissä kunnissa joissa sijaisia ei ole vaan luokka vastuutetaan muille. Onko porukka todellakin tehnyt näiden lähes laittomien päätösten tuottamia lisätöitä ilmaiseksi? Jos on, niin sehän tosiaan on innostamassa työnantajaa toimimaan noin?

    VastaaPoista