sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Henna Virkkunen vieraili Vantaalla


Olen noussut sängyn pohjalta. Viikko on podettu mahtavaa flunssaa.

Paikallislehdestä löytyi  mielenkiintoinen juttu. Opetusministeri Henna Virkkunen vieraili Vantaalla Jokiniemen koulussa.

Nyt en ota kantaa. Ei tarvitse.

Vantaan Sanomat 6.12.

Vantaa evästi ministeriä koulujen rahatoiveilla


Apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth esikuntineen todisteli ministerille, kuinka kiltti Vantaa on ollut. Ensi töikseen hän vakuutti, ettei Vantaalla ole kouluhelvettiä, vaikka tiedotusvälineet joskus niin väittävätkin.

Valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) muistutti, että Vantaalla opetusta annetaan paljon pienemmällä rahalla kuin muualla.

Virkkusta ei häirinnyt tieto, että Vantaa käyttää oppilaisiinsa jopa tuhat euroa vähemmän rahaa vuodessa kuin moni muu kaupunki.

–Teillä on tehokas kouluverkko, tilat ovat optimaalisessa käytössä. Monet kunnat eivät ole hennoneet luopua vanhoista kouluistaan, opetusministeri kehui.

4 kommenttia:

  1. Joillain vanhoilla kyläkouluilla olisi edellytykset toimia hyvin ja olla oppilaita lähellä (ja oppilaitakin riittäisi). Tällaisista kouluista ei tarvitsisi luopua. Niistä halutaan vain periaatteesta luopua.

    Puhumattakaan lähikoulun monista eduista, on niillä monesti kulttuurihistoriallistakin arvoa ja mielestäni vanhoja kouluja tulisi pyrkiä pitämään hengissä ainakin siellä, missä niihin riittää oppilaita luonnollisesti.

    Toisaalta, kyllähän nytkin oppilaat "pakolla" raahataan suuriin keskuskouluihin. Eihän näihinkään kouluihin "luonnollisesti" riitä niin suurta oppilasmassaa, joka niissä on.

    Miksei asioiden joskus anneta mennä omalla painollaan, samalla tavalla kuin polut muodostuvat sinne, mistä on luonnollista kulkea eikä sinne, mihin on vedetty moottoritie väkisin...

    VastaaPoista
  2. Paljonko Vantaalla lienee todellinen yksikköhinta / oppilas. Vantaallahan on myös huomattava määrä maahanmuuttajataustaisia, vieraskielisiä oppilaita, joista kunnalle maksetaan korotettua valtionosuutta. Eikö juuri opetusministerin pitäisi olla huolissaan siitä, että kunnalle annettuja rahoja ei käytetä siihen tarkoitukseen, mihin ne on alunperin tarkoitettu?

    Työelämässä olen ainakin tottunut siihen, että jos tekee jonkun homman "pienemmällä vaivalla tai ajalla", ei siitä kauheasti pidä huudella, koska silloin myös muilta aletaan vaatia samaa tehoa. Sanotaan sitä nyt vaikka työntekijöiden väliseksi solidaarisuudeksi, ja onhan tuollaiselle ylemmän tahon miellyttämisellä muiden kustannuksella myös oma nimityksensä.

    Miksi muut kunnat eivät ärähdä, että ne eivät ainakaan aio lähteä alentamaan loputtomasti koulutuksensa kustannuksia, koska niillä ei ole varaa maksaa siitä aiheutuvia seurauksia.

    VastaaPoista
  3. Anolle...

    lue blogikirjoitukseni www.enkeliporsas.net

    http://www.enkeliporsas.net/2009/03/kovia-lukuja.html

    Vantaan luku on siis 6144 euroa, esim. Helsingillä on 7638 euroa. Eroa lähes 1500 euroa. Luvut ovat muistaakseni parin vuoden takaa.

    VastaaPoista
  4. Kyläkouluista puheenollen. Aion mennä tutustumaan pienen kyläkoulun toimintaan. Koulu sijaitsee Hämeessä. Nyt se on lakkautusuhalla, vaikka oppilaat, vanhemmat ja opettajat (2) haluaisivat jatkaa. Sanotaan että elämme tietoyhteiskunnassa, mutta minkähän nimityksen antavat historiantutkijat tästä ajasta sadan vuoden päästä. Puhutaan ympäristökasvatuksesta, hiilijäljistä, kestävästä kehityksestä jne. Käytännössä toimitaan vain talouden ehdoin. Mitään ei merkitse se, että pieniä lapsia kuljetetaan kuin paketteja ympäri lähiseutua. Matkaa saattaa kertyä monia kymmeniä kilometrejä. Mitkä hiilijäljet siitä jää? Kuinka hyvin voivat nämä lapset päivittäisten kuljetusmatkojen jälkeen? Luultavasti monet heistä voivat huonosti, ovat väsyneitä eivätkä enää illalla jaksa harrastaa mitään. Mutta kun pitää säästää! sanovat päättäjät. On aivan järjetöntä, että ne lapset, joilla jo on lähes ihanteellinen lapsuus- ja nuoruusajan ympäristö, pakotetaan mukamas parempiin oloihin. Me, jotka olemme jo paljon nähneet ja kokeneet, tiedämme seuraavan faktan: Suuret koulut-suuremmat ongelmat.

    Ja toinen asia: Se, että jokin kunta hoitaa opetuksen vähällä rahalla, ei tarkoita, että opetus olisi parasta mahdollista. Jatkuva niukkuus vaikuttaa myös työyhteisön ilmapiiriin.
    Jos ilmapiiri on huono, opettajat ja luokka-avustajat eivät jaksa tehdä työtään, seuraa poissaoloja, mikä taas maksaa yhteiskunnalle. Lisäksi on todettu, että opettajien jaksamattomuus heijastuu oppilaisiin kielteisellä tavalla.

    Se siitä iänikuisesta säästämisestä kouluelämässä!

    terveisin "vuoden ope"

    VastaaPoista