tiistai 12. lokakuuta 2010

Liikuntaläksyjä lapsille


Nyt on poikani vuoro kuumeilla, kotimiehenä ollaan edelleen. Tylsää on. On aikaa blogata.

Yle 11.10

Sarkomaa laittaisi lapset liikkumaan läksyjen avulla

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kannustaa kouluja ottamaan käyttöön liikuntaläksyt. Ne ovat hänen mielestään konkreettinen keino vaikuttaa lasten ja nuorten liikunnan harrastamiseen myös kouluajan jälkeen.

Läksyt veisivät myös kotiin vanhemmille viestiä jokapäiväisen liikunnan välttämättömyydestä.

Lasten liikkumattomuus on Sarkomaan mukaan suurin kansanterveysongelmamme ja tikittävä aikapommi: Enemmistö suomalaislapsista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi, ja jopa neljänneksen 7–18-vuotiaista arvioidaan olevan ylipainoisia. Kaikkien 7–18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä.


Sarkomaan ehdotuksessa on ideaa.

Eri asia on, miten liikuntaläksyt käytännössä toteutetaan. Suorittavaisitko oppilaat annetut liikuntaläksyt? Vanhempien pitäisi olla ainakin pienempien oppilaiden mukana, kun läksyjä suoritettaisiin.

Oppilailla pitäisi olla kuntokortit, joiden avulla seurattaisiin kuntoa koko peruskoulun ajan. Kortteihin merkattaisiin myös oppilaiden pituuden ja painon kehitys. Kortit olisivat vanhempien nähtävillä Wilmassa.

Kouluille pitäisi laatia kuntotestistö, jotta oppilaiden kuntoa voitaisiin säännöllisesti ja oikeaoppisesti seurata.

Sarkomaan huoli lasten terveydestä on aiheellinen. Vielä ykkös- ja kakkosluokkalaiset liikkuvat suhteellisen tasaisesti ja innokkaasti. Mutta jo kolmannella ja neljännellä luokalla tapahtuu jotain, osa oppilaista heittäytyy liikkumattomaksi, vapaa-aika täyttyy konsolipelejä pelaillen, chipsejä syöden ja kokista juoden.

Aloitan sisäliikuntatunnit kevyellä juoksulla ympäri lentiskenttää. Joskus kuutosten tunneilla silloin kuuluu jo ensimmäisen kierroksen aikana vinkuvaa ja läähättävää hengitystä, koska aivan kaikki pojat eivät jaksa juosta! Lentopallokenttä ei ole yleisurheilukenttä, sen ympärysmitta on 54 metriä.

Olin viitisen vuotta sitten koululiikuntaseminaarissa Säätytalolla. Luennoitsijoina oli eri alojen asiantuntijoita. Viesti oli kaikilla sama, osa lapsista on rapakunnossa, yleinen eliniän kehitys ei tulekaan olemaan nousujohteista. Nuorten ikäluokkien elinikäodote on alempi kuin heidän vanhempiensa.

Sarkomaa ehdotti monipuolisempaa liikunnanopetusta. Kahdella viikkotunnilla ei liiemmin liikunnanopetusta voi monipuolistaa, aika ei riitä.

Liikuntaa pitäisi olla nykykoulussa neljä viikkotuntia malliin 2+1+1. Enää eivät oppilaat hiihtele kouluun ja kotiin ees taas viittä kilometriä tai heilu elokuussa heinäpelloilla.

Sarkomaa ehdottaa myös, että olisi kiinnitettävä koko koulupäivän liikunnallisuuteen. Vaikea sitä matikan tai englannin tunneilla on lenkkejä juosta. Välituntienkin liikunnan organisointi on paremmin sanottu kuin tehty. Sitäpaitsi suuri osa oppilaista liikkuu hyvin välitunneilla.

Yksi mahdollisuus on liikunnanohjaajien palkkaaminen välitunneille ja koulun jälkeiseen liikuntaan. Mutta kaikki, mikä maksaa, ei nykypäivänä ole hyvästä.

Lasten liikuttamisen päävastuu on vanhemmilla. Puuttuvaa vapaa-ajan liikuntaa ei voi koululiikunnalla korvata. Sellaisia viikkotuntimääriä ei koskaan tulla saamaan.

2 kommenttia:

  1. No huu, muistan kantaneeni asiasta huonoa omaatuntoa jo keskikouluikäisenä - enhän ollut liikunnallinen ja silloin kovasti kohkattiin, että nuorten kunto on huonompi kuin koskaan...8] Se tuntuu tasaisesti laskeneen vuosikymmenten aikana, mikälis uskomme liikuntatiedottamista - taitaa suomalaisuus loppua kokonaan maailmasta jo siksi?

    Eilen tuli kommenteissa vanhempien ylenpalttisesta harrastamisesta - yksi ihminen ei ennätä kaikkea ja pysyäkseen kunnossa ihmisen olisi harrastettava sitä mikä voimaannuttaa, mikä kiinnostaa. Jatkuva huon omatunto liikunnan puutteesta vain stressaa, siksi minusta liikuntaa ei pitäisi 'mainostaa' sillä, että olet liikapainoinen, rapakuntoinen jne. vaan sillä mitä liikunta antaa.

    Paitsi liikuntaa vaikuttaa painoon ravinto ja ennen kaikkea ravinto ja kunto pysyy kohtuullisena hyötyliikunnallakin...

    VastaaPoista
  2. Ihmisillä on jostain syystä nykyään aina huono omatunto, vanhemmilla eritoten. Taitaa olla niin, että tieto lisää tuskaa.

    Kirjoitit "liikunnan mainostamisesta". Koulussa pyritään siihen, että liikunta on kivaa. Kannustetaan oppilasta löytämään oma lajinsa. Lapsille ja myös aikuislle liikunnan pitäisi olla hauskaa eikä mitään pakkopullaa.

    Itse olen aina pelaillut verkkopelejä, pingistä tennistä ja lentistä. Ko. lajit ovat hauskoja, koska ne ovat teknisesti haastavia ja eräsysteemi tekee nistä taistelulajeja. Jos häviät ensin kaksi erää, vielä voit nousta ja voittaa matsin voittamalla loput erät.

    Arki- ja hyötyliikunta ovat tärkeitä, niistä lähtee aina se perusta.

    Mutta se ajanpuute? Miksi meille ei näytä mikään aika riittävän?

    VastaaPoista