tiistai 26. lokakuuta 2010

Maha täyteen ja oppimaan

IS 26.10.

Näitä kouluruokia oppilaat himoitsevat

Suomessa on tarjottu kouluruokaa yli 60 vuotta. Ainutlaatuinen maksuton kouluruokajärjestelmämme on saanut ansaittua mainetta myös ulkomailla.

Onneksi olkoon kouluruokailu! Suomalaismallinen kouluruokailu on maailmalla yhä edelleen melkoinen harvinaisuus. Monessa maassa kääritään eväät pakettiin tai ostetaan koulusta jotain onnetonta vatsantäytettä välipalaksi. Joissakin Keski-Euroopan maissa pidetään ruokataukoa ja hipsitään kotiin syömään, koulupäivä jakautuu kahtia.

On rikkaitakin maita, joissa ei lapsille tarjota ruokaa koulussa. Jopa ökyrikkaassa Norjassa lapset ottavat eväät mukaan kouluun, kunta tarjoaa sentään maidon.

Kun vatsa kurnii, on vaikea keskittyä opiskeluun. Kouluruokailu on tasa-arvon tae numero yksi, mitä harvoin tulee ajatelleeksi. Niin itsestään selvänä kouluruokailua pidämme

Sydänliitto teki kouluruokakyselyn. Voittajakaksikoksi nousivat lasagne ja lihamakaronilaatikko. Kärkikaksikko sai neljäsosan kaikista annetuista äänistä. Jaetun kolmannen sijan nappasivat pinaattiohukaiset ja lihapullat.

Olen syönyt kouluruokia sellaiset 45 vuotta sekä oppilaana että oppilaana. Kokemusta on. Arkipäivinä kouluateria on päivän pääateriani. Illalla en syö päivällistä, opettaminen on kevyttä sisätyötä verrattuna vaikkapa ojan kaivuuseen.

Sydänliiton kysely innoitti minutkin miettimään, mitkä ovat minun lempikouluruokiani. Tehtävä on vaikea, koska kouluruoka on mielestäni melkein aina hyvää.

Pastat maistuvat minullekin, mutta kärkeen nousevat suomalaiset perusruuat.

1. Lihakeitto
2. Kaalilaatikko
3. Uunimakkara

3 kommenttia:

 1. Minun suosikkini ovat mannavelli+mehukeitto, possukastike ja uunimakkarakin maistuu!

  T: salainen työkamusi

  VastaaPoista
 2. Minun lempiruokani on pitsa, Pojat tykkää eniten kalakeitosta ja Isännyys kaikesta. Poikien mielestä lukiossa ruoka on kamalaa, syövät kyllä, mutta ihmettelevät kuinka eri makuista ruokaa kaksi eri koulukeittiötä tuntuu saavan samannimisestä eväästä - yläkoulun ruoka oli niin hyvää.

  VastaaPoista
 3. Täälläpäässä suosikkiruuat olivat aikoinaan:

  1) Lasagne
  2) Kalapuikot ja muusi
  3) Uunikirjolohi

  Meillä oli tosihyvät keittäjät - kumiperunoita ei meille sattunut oikeastaan ikinä.

  Oletteko muuten ikinä yhdistäneet köksäntuntia ja fyssantuntia ja tehneet ohmimakkaraa?

  VastaaPoista