perjantai 8. lokakuuta 2010

Tippa tuli linssiin

Opettaja 4.10.

Opettaja luo oppimisen hengen

Suomessa opettajan ammatin suosio perustuu osaltaan työn itsenäisyyteen: Jumala taivaassa, kapteeni laivassa ja opettaja luokkahuoneessa. Yleensä tätä itsenäisyyttä ei kyseenalaista edes esimiehenä toimiva rehtori.

Suomalainen opettaja on myös itsenäisesti toimiva pedagogiikan asiantuntija, joka jättää jälkensä oppilaisiin. Voi perustellusti sanoa, että opettajalla on kansakunnan tulevaisuus käsissään.

Vastapainoksi vaikuttaja-asemalleen opettajalle lankeaa eettinen vastuu ja hän joutuu jatkuvasti etsimään ratkaisuja erilaisiin eettisiin kysymyksiin. Suomessa luottamus opettajien eettisyyteen on suuri, mutta eettisten haasteiden kirjo kasvaa koko ajan monikulttuuristuvassa koulussa ja yhteiskunnassa. Tämä korostaa entisestään opettajan ammatin eettistä ja inhimillistä puolta.

Yllä oleva teksti on Opettaja-lehden päätoimittajan Hannu Laaksolan pääkirjoituksesta.

Kiitos Hannu, pelastit päiväni. Hyvät blogini lukijat, Laaksolan ajatukset ovat opettajuuden ydintä.

Jollain tavalla suomalaisuuteen kuuluu "talvisodan henki". Tämä näkyy eritoten opettajan ammatissa. Vaikka nykyopettajille tuputetaan ohjeita ja neuvoja rekkakaupalla, luokassa oppilaiden kanssa opettaja on tavallaan aina yksin. Luokassa opettaja tekee päätökset itse, on luotettava omaan ammattitaitoon ja kokemukseen, mutta ei saa unohtaa opettajaintuitiotakaan.

Suomalainen opettaja on yhtä itsenäinen kuin vapaa taiteilija. Opettajat tietenkin noudattavat opetussuunnitelmia, mutta meillä on tulkinnanvapaus, pedagoginen vapaus. Olen varma, että suomalaisen koulumenestyksen ydin piilee juuri tässä.

On tärkeää, että opettajilla on persoona pelissä. Muuten me alennumme pelkiksi orjallisiksi suorittajiksi. On oleellista käyttää omia vahvuuksiaan. On luotettava itseensä.

Joskus ammattitaitoisen opettajan on osattava sanoa itselleen ei. Kaikkea ei voi tehdä eikä opettaa, aika ei yksinkertaisesti siihen riitä. Kaikkeen ei pysty.

Olen ollut onnellisessa asemassa, koska koulussani on osattu aina arvostaa opettajan itsenäisyyttä ja opettajapersoonaa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö haluttaisi tai osattaisi tehdä yhteistyötä, päinvastoin.

Tuskin kukaan opettaja tekee työtään pelkästä rahasta. On kertakaikkiaan ilo huomata nuoren vastavalmistuneen opettajan silmistä hehkuva innostus ja palo, opettajan kutsumus.

Älköön kukaan koskaan sitä hehkua sammuttako.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti