perjantai 29. lokakuuta 2010

Opettajat nettiherjauksen kohteena

Opettaja 26.10.

Nettikiusaaminen karkaamassa käsistä

Nettikiusaamisesta on tullut yleinen oppilaiden ja opettajien häirinnän muoto. Äskettäin julkaistun, 25:tä Euroopan maata koskeneen EU Kids Online -tutkimuksen mukaan yksi kahdeksasta eurooppalaislapsesta sanoo kokeneensa jotain epämiellyttävää, kuten kiusantekoa netissä. Suomalaisista 13–16-vuotiaista nuorista 5 prosenttia on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi.

OAJ:n keväällä teettämän tutkimuksen mukaan opettajista 13 prosenttia on ollut nettikiusattuna.

Kiusaaminen alkaa usein harmittomaksi herjaksi tarkoitetusta pilasta, mutta muuttaa muotoaan, koska kiusaaminen saavuttaa kuvagallerioissa, keskustelupalstoilla, chateissä ja blogeissa suuremman yleisön kuin muu pahanteko tai väkivalta. Lisäksi pahantekijä voi pysytellä tuntemattomana.

Onneksi suomalaisten lasten nettikiusaamislukemat ovat selvästi pienempiä kuin muualla Euroopassa.

Nettikiusaaminen on kasvoton henkisen kiusaamisen muoto. Vaikea on keksiä mitään raukkamaisempaa. Mieluummin sitä ottaisi vaikka selkäänsä kuin joutuisi lukemaan netistä iljettävää panettelua, joka on kaiken kansan kansan nähtävillä.

Monta kertaa tulee ajatelleeksi, kuinka suojaton pahimmillaan ihminen voi olla.

Opettajiin kohdistuva nettikiusaaminen on yllättävän yleistä, 13 % opettajista on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. Vielä vuosikymmen sitten pahinta oli koulun seinässä oleva sutaisu "Lundell on homo". Mielenkiintoista on, että koulun joka ukko seinäkirjoitusten mukaan oli vuorotellen homo. Nykyään pahin miesmaikkoihin kohdistuva solvaus on "pedofiilihomo".

Opettajan kannattaa silloin tällöin googlata laittamalla hakukenttään oma nimi ja tarkistaa löytyykö mitään yllättävää.

Kolmisen vuotta sitten huomasin hakutuloksissa oman nimeni Demi-lehden keskustelupalstoilta. Demi-lehdellä oli törkyä täynnä oleva keskustelupalsta "Luokkani". Mielenkiinnosta menin lukemaan palstaa, koska oma nimeni oli siellä. Kaiken töryn seasta löysin itseäni koskevan lyhyen kirjoituksentapaisen, "Pähkinärinteen koulun opettaja Kai-Ari Lundell on tikkutärkeä paska".

Jollain sairaalla tavalla olin ylpeä ko. lauseesta. Otin kuitenkin yhteyden Demin toimitukseen, ja he poistivat koko "Luokkani"-palstan samantien.

Oletukseni on, että suurin osa nettiherjauksen kohteeksi joutuneista opettajista on yläkoulun opettajia. Ikävintä nettiherjaamisessa on, että netin lonkerot ovat niin monimutkaiset, että kiusaamista tai herjaamista ei voi millään estää.

1 kommentti:

  1. Ellet korjannut tuota Demin palstalla ollutta kirjoitusta, mainitusta "tikkutärkeästä paskuudesta" on ollut hyötyäkin, sillä oppilashan on osannut kirjoittaa oikein.

    Oikeinkirjoitus yhdyssana-, välimerkki- ja muine sääntöineen tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä ja järkyttävän harva hallitsee nykyään edes alkeet. Välillä sappeni on kiehunut, kun jopa omien lasteni opettajalta tulevissa viesteissä on ollut yhdyssanavirheitä.

    VastaaPoista